Hangisi gerçek Mevlana...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Hangisi gerçek Mevlana...



    Kerem PULGAT'ın haberi
    MEVLANA Celaleddin-i Rumi’nin internet sitelerinde ve bazı kaynaklarda 100’e yakın farklı minyatürü bulunuyor. Büyük mutasavvıfın zayıf, şişman, uzun saçlı ve hatta zenci olarak bile çizildiğini belirten araştırmacılar, tarihi kaynakların yeniden incelenip, doğru bir Mevlana yüzü çizilmesini istedi.
    Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, daha çok internet sitelerinde yer alan biririnden farklı 100’e yakın Mevlana minyatüründen hiç birinin gerçek Mevlana’yı yansıtmadığını söyledi. Doç. Dr. Şimşekler, “Mevlana’yı zenci çizenler bile var. Bakanlık bünyesinde bir kurul oluşturulup, tarihi kaynaklar yeniden taranarak, Mevlana’nın gerçek görüntüsünü yansıtan yeni bir resim çizilmeli'' dedi.
    Yaklaşık 4 yıldır Mevlana minyatürü topladığını söyleyen Doç. Dr. Şimşekler şunları söyledi:
    “Mevlana’yı herkes kendi görmek istediği gibi görüyor. Hindistanlılar uzun saç ve sakallı, Orta Asya ülkeleri şişman, kısa boylu ve kısa sakallı olarak, Batı ise daha zayıf, uzun ve seyrek sakallı şekilde tasvir ediyor. Kimi internet sitelerinde ise Mevlana zenci, sarı ve uzun sakallı olarak görülüyor. Kısacası herkes kendi Mevlana’sını çiziyor. Mevlana’nın fiziksel görünüşü ile ilgili kaynak sayılabilecek tek eser Ahmed Eflaki’ye ait ‘Ariflerin Menkıbeleri’dir. Bu eserde yer alan bilgilere göre Mevlana kemikleri görünecek kadar zayıf, saçı ve sakalı kısa, soluk benizli, buğday tenli, 1.80- 1.85 boylarında. Ancak bugünkü minyatürlerin hiç biri bu özelliklere uymuyor. Mevlana’ya daha çok benzeyen yeni bir minyatür yapılmalı. Bakanlık bünyesinde bilim adamlarının da içinde bulunduğu bir heyet oluşturulmalı. Mevlana’nın yaşadığı dönemdeki ve yaşamından sonra yazılan eserler incelenmeli. Mevlana’nın fiziki özelliklerini yansıtan yeni bir resim çizilmeli'' diye konuştu.

    MEVLANA RESİMLERİNİN SIRRI

    Birbirine benzemeyen Mevlana minyatürlerinin sırrını Şahabettin Uzluk, 1957’de yayımlanan ‘Mevlevilikte Resim’ adlı kitabında şöyle anlatıyor:
    “Selçuklu Sultanı 2’nci Keyhüsrev’in kızı Gürcü Sultan tarafından Mevlana portreleri çizmekle görevlendirilen Aynuddevle, ayakta durmasını rica ettiği ünlü düşünürün pek latif bir suretini nakşeder kağıda. Ancak, Mevlana her seferinde gözüne farklı görünür ve ayaküzeri kurşun kalemle çizilen resimlerin sayısı yirmiyi bulur. Bu hale şahit olanlar, nakkaşın hayretinden kalemlerini kırdığını kaydediyor.’


    Milliyet
İşlem Yapılıyor
X