İnsanları Övmenin Gücü

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • izmirsat
    Member
    • 30-09-2006
    • 1543

    İnsanları Övmenin Gücü

    İnsanları Övmenin Gücü
    Yazar: Chris Widener

    Başarının anahtarlarından biri, başarılı ilişkiler kurmaktır. Bir ada değiliz ve tepeye tek başımıza çıkmıyoruz. İlişkilerimizde başarılı olmanın temel bir yolu da başkalarına “yaşam vermektir”. Tanıştığımız her insana ya yaşam veririz ya da ondan yaşam alırız. Ne demek istediğimi anlıyorsunuz. Sizi yüreklendiren insanlar vardır ve bu insanlardan ayrıldıktan sonra kendinizi olgunlaşmış hissedersiniz. Bir de sizi alt üst ettiğine inandığınız kimseler vardır. Başarılı insanlar, başkalarını geliştirme sanatında ustalaşmış insanlardır.
    İnsanları geliştirmenin bir yolu, onları övmektir. İnsanları övmek, belli bir güç sağlar! Birini övdüğünüzde, onda, sizde ve ilişkinizde birşeyler olmaya başlar. Birinin size hakkınızda övgü dolu sözler söylediği bir anı hatırlayın. Harikaydı değil mi? Muhtemelen sizi övdükten sonra o kişiyi daha çok sevdiniz, öyle değil mi? İnsanları övmüş olmak için övmekten bahsetmiyorum elbette. Çevrenizdeki insanların olumlu karakter özelliklerini ve davranışlarını dürüstçe arayıp bulmaktan ve övmekten bahsediyorum. İnsanlara yalan söylemeyin. Yanlış birşey yapmışlarsa, onları düzeltin. Doğru birşey yaptıklarında ise övün!

    Bunu söyledikten sonra, insanları övmenin faydalarına ve yollarına bakalım.

    Faydalar

    İlişkiniz gelişir. Yaşam, ilişkilerden ibarettir. Aile içi ilişkiler, arkadaşlar ve iş arkadaşları. İnsanları olumlu yönlerinden dolayı övmeye başladığımızda, ilişkiler gelişir. Onları ve bizi hızla kaynaşmaya yönlendirir.
    Liderliğiniz ve etkiniz artar. Kim haleflerinin yaşamlarında daha güçlü bir liderliğe ve daha fazla etkiye sahip olacaktır: yıkan mı, geliştiren mi?
    Daha güçlü ilişkiler ve sadakat. İnsanlar takdir edilip övüldüklerinde, inanılmaz derecede sadık olurlar; çünkü onlarla ilgilendiğinizi, onları sevdiğinizi ve takdir ettiğinizi bilirler. Bu sizi başarıya götürecektir.
    Daha mutlu ve doyumlu insanlar. Başkalarını geliştirmenin görevimiz olduğuna ve onların buna ihtiyaç duyduklarına gerçekten inanıyorum. Başkalarını överek ve cesaretlendirerek yaşamlarına yatırım yapmak iyi birşeydir. Karşılığında asla hiçbir şey alamasak da diğer insanları geliştirmek, yapılması gereken en doğru iştir. Her zaman birileri gelip her şeyi alt üst etmek isteyecektir. Böyle bir durumda, başarılı insan, bu gibilere övgünün gücünü telkin edecektir!
    Övmenin Bazı Yolları

    Karakter özellikleri
    Tanıdığınız neşeli biri var mı? Çalışkan? Dürüst? Öyleyse, onlara bu özelliklerini ne kadar takdir ettiğinizi söyleyin. Bunu bir sözle, kartla ya da telefon görüşmesiyle yapabilirsiniz. Şöyle birşey diyebilirsiniz: “Ahmet, çalışkanlığınla gurur duyuyorum. Öyle görünüyor ki her zaman en erken sen geliyorsun ve en geç sen ayrılıyorsun. Gerçekten de harika bir örnek oluşturuyorsun ve bunu ne kadar takdir ettiğimi bilmeni istiyorum.” Basit!
    Eylem
    Yukarıdakiyle aynı fikir. “Suna, bunu sana başkası söyledi mi bilmiyorum ama, son projede harikalar yarattın. Projenin vizyonunu aktarma konusunda benzersiz bir yeteneğin var ve bu sayede hepimiz rol ve görevlerimizi daha kolay yerine getiriyoruz. Teşekkür ederim. Gerçekten takdiri hak ediyorsun.”
    Övgü ve takdiri göstermenin diğer yolları da kartla, hediyeyle ya da tatille olabilir. Günde en az 5 kişiyi övmeyi hedefleyin. Yapabiliyorsanız, günde 10 kişiyi övün. Ya da belki temasta bulunduğunuz herkesi övmeyi deneyebilirsiniz. Emek isteyecektir; ama mümkündür. Yalnızca disiplin ve biraz çaba gerektirir.
    Nasıl yaparsanız yapın, insanları övmek güç kazandırır. Önce onlara, sonra da size!
İşlem Yapılıyor
X