Bakanlık Milli Eğitim Yayınevi'ni kapattı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ALAMUT07
    Member
    • 26-08-2005
    • 680

    Bakanlık Milli Eğitim Yayınevi'ni kapattı

    Milli Eğitim Bakanlığı, 37 kentte bulunan Milli Eğitim Yayınevleri'ni kapatma kararı aldı
    Ders kitapları ile kültür eserlerinin satışı yapılan yayınevlerinin, bakanlığın ders kitaplarını öğrencilere ücretsiz dağıtmasından dolayı eski işlevini yitirdiği için tasfiye edildiği öne sürüldü. Milli Eğitim Bakanlığı Yayımlar Dairesi Başkanlığı tarafından kapatılan yayınevlerindeki kitaplar okullara dağıtılırken, personelin Ankara'da görevlendirileceği bildirildi.

    Devlet Kitapları Döner Sermayesi Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı'nca bastırılmasına karar verilen ders, kaynak, öğretmen kılavuzu, alıştırma kitapları, bilim ve kültür eserleri ile her türlü eğitsel araç-gereçlerin dağıtımı ve satışını yapmak amacıyla 1 Nisan 1933 tarihinde 2 bin 133 sayılı kanunla kuruldu. 26 Ocak 1943 tarih ve 3 bin 577 sayılı yasa ile Milli Eğitim Bakanlığı'na Devlet Kitapları Döner Sermayesi aracılığı ile Türkiye genelinde, kitap depoları ve satış mağazaları açma yetkisi verildi. Bu yetkiye dayalı olarak Devlet Kitapları Müdürlüğü, ders kitapları ile diğer basılı eğitim malzemelerinin tüm yurda dengeli ve zamanında dağıtımını sağlamak amacıyla, depo ve sevk işlerini Adana, Ankara, Elazığ, Erzurum, İzmir, Samsun, Trabzon, Van'da bulunan 8 Merkez Yayınevi aracılığı ile sürdürüldü. Bakanlık yayınlarının yurt genelinde kolaylıkla bulunabilmesi, halkın hizmetine sunulması ve özel kişi ve kuruluşlara ait bakanlık tavsiyeli eserlerin satışının yapılması amacıyla da İstanbul, Adana, Elazığ, Erzurum, İzmir, Samsun, Trabzon, Van, Antalya, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Kars, Kayseri, Konya, Malatya, Mersin, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Tokat ve Zonguldak'ta birer ve Ankara'da 3 olmak üzere, 31 Milli Eğitim Yayınevi açıldı.

    Erzurum'da 1934 yılından beri açık olan Milli Eğitim Yayınevi'nin Milli Eğitim Bakanlığı Yayımlar Dairesi Başkanlığı tarafından kapatılma kararı tepki topladı. Öğretmenler, pisayada dengeyi sağlayan Milli Eğitim Yayınevi'nin kapıtılmasının meslektaşları ve öğrencileri güç durumda bırakacağını ileri sürdü. Raflardaki 20 bin kitap, kentteki okullara dağıtılırken, yaklaşık 73 yıldan bu yana açık olan Erzurum'daki Milli Eğitim Yayınevi'nin kapısına kilit vuruldu.
İşlem Yapılıyor
X