İnsanı Konuşturan Gen

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    İnsanı Konuşturan Gen

    Araştırmacılar, insanlarda, hayvanlara göre çok yüksek oranda bulunan bir genin, lisan ve özfarkındalık gibi zihinsel fonksiyonları oluşturduğunu tahmin ediyor.MGC8902 adlı genin, beynin lisan, bilinç, farkındalık gibi işlevlerinden sorumlu neokorteks bölgesinin ana yapıtaşı olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar, insan genomlarını şempanze, goril ve baboon maymunlarıyla kıyasladıkları araştırmada, evrim soyağacında insana görece benzeyen maymunlarda MGC8902 adlı genin daha yoğun bulunduğu saptandı. Ancak bu gen söz konusu olduğunda, insanla ona en yakın maymun türü arasında ciddi bir fark var. İnsanda 212 adet MGC8902 gen kopyası varken, bu sayı şempanzelerde 37.Araştırmayı yapan University of Colorado profesörü Magdalena Popesco, MGC8902 genini işlevi henüz soru işareti olan DUF1220 proteini ile ilişkilendiriyor. Bu protein, neokorteks bölümündeki hücrelerde bolca bulunuyor. Popesco, öncelikle DUF1220 proteininin açıklığa kavuşması gerektiğini dile getiriyor.

    EVRİMİN CİLVESİ GEN DUPLİKASYONU

    Gen duplikasyonu (çoğalması) evrim sürecinde türlerde yeni özelliklerin ortaya çıkmasını sağlıyor. İki özdeş gen arasında biri normal işlevleri yerine getirirken, diğerine mutasyonlar geçirerek yeni işlevler gören farklı bir hal alıyor. Gen duplikasyonunun en çarpıcı örneklerinden biri, 500 milyon yıl önce meydana geldi; Hox geni birçok kereler duplikasyona uğradı. Hox geni bugün sineklerden insanlara kadar birçok canlıda kol ve bacak gibi uzuvların gelişmesinden sorumlu hale geldi. Hox geniyle ilgili araştırmalar genetik biliminde henüz yeni bir alan.

    HAR1 VE LİSAN YETİSİ

    Bilim insanları ayrıca insanı insan yapan düşünme yetisi ve dil becerisiyle ilgili bir başka gen olan HAR1’i yeni keşfetti. Gelişmiş beyin fonksiyonlarıyla ilişkilendirilen HAR1, insanlarda diğer hayvan türlerine göre çok daha hızlı bir evrim göstererek bugün zihin işlevlerinde belirleyici bir konum aldı.

    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






İşlem Yapılıyor
X