Sınırları Zorlayacağınız Spor Kaya tırmanışı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Kadim
    Senior Member
    • 30-01-2004
    • 4782

    Sınırları Zorlayacağınız Spor Kaya tırmanışı

    Önceleri dağcılığın bir kolu olarak tanınan kaya tırmanışı, uzun süredir rüştünü ispatlamış, bağımsız bir spor dalı. Bu spora, doğayla baş başa, zinde ve sağlıklı kalmak, biraz da adrenalini damarlarında hissetmek için başlayanlar, tırmanmanın kısa süre sonra bir tutku halini aldığını söylüyor;
    Doğayla iç içe olmaktan, trekking (dağ yürüyüşü) gibi sporlardan hoşlanıyorsunuz, kendinizi biraz zorlamaya ne dersiniz? Kaya tırmanışı, iyi bir seçenek olabilir. Her ne kadar ekstrem bir spor olarak kabul edilse de gözünüz korkmasın. Kaya tırmanışı, heyecan duygusu veriyor, stratejik karar verme yeteneğinizi geliştiriyor. Denge, estetik, esneklik ve gücü bir araya getiren bu sporda doğaya rağmen değil, ona uyum sağlayarak ilerleniyor. Fiziksel güç ve zekayı aynı anda kullanmak gerekiyor. Bir nevi insan kendi kendine meydan okuyor! Kaya tırmanışında, kol ve bacak kasları başta olmak üzere, vücudun hemen hemen bütün kasları çalışıyor. Kayaya yaklaşılan pozisyonlar ise karın kaslarına fayda sağlıyor. Doğa ile iç içe olmak ve temiz hava, tabii ki beden ve ruh sağlığımızı olumlu yönde etkiliyor.
    Kaya tırmanışı, sportif tırmanış ve uzun duvar tırmanışı olarak ikiye ayrılıyor. Yeni başlayanlara sportif tırmanış tavsiye ediliyor.
    Kategoriler
    Kaya tırmanışının bir çok çeşidi var.
    Yekpare Kaya Tırmanışı (Bouldering): Özelikle kaya tırmanışına yeni başlayanlar için çok faydalı bir antrenman. Teknik, kuvvet ve dayanıklılık gibi becerilerin geliştirilmesine katkı sağlıyor. Kaya tırmanışı ayakkabısı ve toz torbası kullanılıyor. Çıplak elle yapıldığından bu torbada ellerin kaymasını önleyecek toz bulunur. Tecrübeli tırmanışçılar da bu yöntemi uyguluyor.
    Ipli Tırmanış (Top-rope): Tırmanış ipi, rotanın tepesindeki istasyondan geçerek tırmanışçıya gidiyor. Ipin diğer ucu da emniyeti sağlayan kişide bulunuyor. Tırmanışçı tırmandıkça, ipte oluşan boşluğu emniyetçi alıyor. Ipli tırmanışlar içinde en güvenlisi Top-rope. Çünkü burada düşülen mesafe, ipin esnemesinden dolayı birkaç santimi geçmiyor.
    Serbest Stil: En çok kullanılan tırmanış türü. Free climbing denilen bu tırmanışta, yükselmek için yapay tekniklere kesinlikle başvurulmuyor. İp ise tırmanan kişiyi, düşüş ihtimaline karşı, tehlikeden korumak için kullanılıyor.
    Yapay tırmanış: Yükselmek için çeşitli aletlerden faydalanılarak yapılan tırmanış türü. Yapay tırmanışta, sikke, kanca, ip, merdiven gibi aletler kullanılıyor. Çıkışta, lider tırmanıcının örneğin sikkeye (tutunmak için kayaya çakılan çivi) basması durumuna yapay çıkış adı veriliyor.
    Free-solo: Hiçbir emniyet aleti kullanılmadan, kaya tırmanış ayakkabısı ve toz torbasıyla yapılıyor. Free-solo fazlasıyla deneyim gerektiriyor. Zaten bu türde tırmanan sayısı oldukça az. Bu stilde tırmanmak için fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da hazır olmak gerekiyor.
    Hiçbir emniyet aleti kullanılmadan ip veya herhangi bir emniyetten yoksun olarak sadece kaya tırmanış ayakkabısı (kimi zaman çıplak ayak) ve toz torbası kullanılarak yapılan tırmanış türüdür. Free-Solo’da yapılan bir hata büyük ihtimal ile ölüm getirir. Bu stilde bir cıkış kesinlikle çok güçlü bir psikolojik kontrol gerektirir. Panik, korku vb. duygulara kapılan bir free-solocunun sonu muhtemelen düşüşle noktalanan bir yaşamdır.
    “Başkalarını kandırsanız da kendinizi kandıramazsınız!”. Free-solo’yu asla çevrenizdeki insanları etkilemek amacı ile yapmayın zira bu tür bir ego tatmini uğruna içine düşeceğiniz bir hata limitlerinizi aşmanıza yolaçabilir ve hatta hayatınıza malolabilir. Yerden metrelerce yukarıda, parmaklarınızın tükendiğini çaresizce izlemek, bacaklarınızın titrediğini hissetmek ve düşmemek için göz yaşı dökmek.. Kimse bunları yaşamak istemez.. Ve kimse de bu duruma düşmüş birini izlemek istemez..
    Free-Solo yapmak ya da yapmamak kişisel tercihtir en nihayetinde.
    Free Solo yapan onca usta tırmanıcının yanında hayatları boyunca free-solo tırmanmayan da bir çok usta tırmanıcı mevcuttur.
    Free-Solo konusunda bir söz: “Asla çiğneyebileceğinden fazlasını ısırma”
    Ve ekliyorum, lütfen bir şeye özenmeden önce, özendiğiniz şeyi tam olarak anlgılayın, öğrenin..
    Kaynak:
    Sokak stilinin vazgeçilmez aksesuarları spor ayakkabı ve çantalar, sağladıkları konfor İLE hareketli bir günün de kurtarıcısı. İşte sezonun trendleri… Yazı: Aytaç Özkardaş Gozzi Puma Orta büyüklükte, klasik silindir formdaki çanta, geniş ana bölmesi, çoklu cepleriyle eşyaları rahatça sığdırmanıza imkan veriyor. Göz alıcı altın yaldızlı Puma logo ile tamamlanan çanta, kadın sporcular için ideal. Puma Ambition […]


İşlem Yapılıyor
X