Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye'ye İmtiyazlı Ortaklık Önerisine Ret...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye'ye İmtiyazlı Ortaklık Önerisine Ret...

    AP`den imtiyazlı ortaklığa ret



    Avrupa Parlamentosu, Türkiye'ye ''tam üyelik'' yerine ''imtiyazlı ortaklık'' verilmesi önerisini bir kez daha reddetti.

    Hıristiyan Demokrat Markus Pieper tarafından hazırlanan, AB'nin gelecekteki genişlemesinin, uyum politikalarına olan etkisini araştıran rapor ve buna bağlı karar tasarısı, genel kurulda bugün kabul edildi.

    Raporda ve buna bağlı karar tasarısında yer alan, Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık verilmesi çağrısında bulunan maddeye karşı çıkmak için, Sosyalist, Yeşil ve Liberal parlamenterler, karşı bir değişiklik önergesi sundu.

    Oylamada, değişiklik önergesi için 405 evet, 267 hayır oyu çıktı. Bu oylamayla Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık verilmesi yolunda AP'de yapılan girişim, bir kez daha engellenmiş oldu.

    Bu arada, AB Komisyonu ve parlamenterler, raporu, verdiği rakamlar abartılı olduğu gerekçesiyle eleştirdi. Raporda, Türkiye'nin üye olması halinde, AB uyum fonlarının yüzde 63'ünü alacağı iddia edildi.

    Türkiye'nin üyeliği halinde, AB'de kişi başına gayri safi milli hasılanın yüzde 10 civarında düşeceği ileri sürülen raporda, bölgeler arası farklılıklar ve ekonomik gelişmenin yavaş olduğu iddiasıyla Türkiye'nin üyeliğinin AB'nin uyum politikasını tamamen değişmesine yol açacağı iddia ediliyor.

    Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan Avrupalı parlamenterin verdiği rakamların abartılı olduğunu belirten Brüksel'deki Türkiye'nin AB temsilciliği, bağlayıcı niteliği bulunmayan raporun değiştirilmesi için daha önce girişimde bulunmuştu.

    Müzakereler 8 başlıkta askıya alındı

    Avrupa Birliği, Türkiye ile müzakerelerin hızını kesti. AB Dışişleri Bakanları'nın geçtiğimiz yıl 11 Aralık'ta AB Komisyonu'nun tavsiye kararını kabul etmesinin ardından, 14-15 Aralık'ta yapılan AB Zirvesi'nde de 'Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınması' kararı aynen benimsendi.

    Buna göre, Türkiye ile müzakereler sekiz başlıkta (Malların serbest dolaşımı, iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi, mali hizmetler, tarım ve kırsal kalkınma, balıkçılık, taşımacılık politikası, gümrük birliği ve dış ilişkiler) askıya alındı. Açılacak diğer başlıklar ise, Türkiye limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmadığı sürece kapanmayacak.

    CNN TURK
İşlem Yapılıyor
X