Türkiye Bu Yıl Yüzde 4.9 Büyüyecek

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Türkiye Bu Yıl Yüzde 4.9 Büyüyecek

    Türkiye bu yıl yüzde 4.9 büyüyecek



    Komisyonu, Türkiye'nin bu yıl yüzde 4.9 ve 2008 yılında yüzde 5.9 büyüyeceği tahmininde bulundu.

    AB Komisyonu'nun 2007 bahar ekonomik tahminler raporunda, Türkiye'nin önümüzdeki iki yıl için genel görünümünün 'olumlu' olduğunu belirtti.

    Raporda, Turizm başta olmak üzere ihracat artışı sürdürülürken sıkı para ve maliye politikasıyla enflasyondaki düşüş sürecinin desteklenmesi gerektiği belirtildi.

    Enflasyonda yakalanacak kademeli düşüşle faiz indirimlerinin olanaklı hale geleceği ve bu sayede yatırım ikliminin daha da iyileşeceği anlatılan raporda, özel sektör yatırımlarının ve ihracatın büyümeyi sürükleyeceği beklentisi dile getirildi.

    Türkiye'de bu yıl planlanan cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlerin getireceği olası politika değişikliklerinin dikkate alınmadığı raporda, seçimlerin tamamlanmasıyla ortadan kalkacak siyasi belirsizliğin reel faizleri düşürebileceği ifade edildi.

    Türkiye'nin göreceli olarak borçlarına yüksek faiz ödemesine dikkat çekilen raporda, İç borcun ortalama vadesinin 28 ay gibi kısa sayılacak bir sürede bulunması, Türkiye'yi faiz kur oynaklığı riskine karşı göreceli olarak güçsüz bırakmaktadır uyarısı yapıldı.

    AB Komisyonu raporunda Türkiye'nin bu yıl yüzde 4.9 ve önümüzdeki yıl yüzde 5.9 büyümesi beklenirken önümüzdeki iki yılda ihracatın ithalattan daha hızlı artacağı öngörülüyor.

    Buna göre ihracat bu yıl yüzde 6.7 ve 2008'de yüzde 6.4 artarken ithalat artış hızı bu yıl yüzde 6 ve önümüzdeki yıl yüzde 5.5 olacak.

    Türkiye'de geçen yıl yüzde 1.2 artan istihdamın hızının 2007 yılında yüzde 1.3 ve 2008 yılında yüzde 1.5'e yükseleceği tahmin edilen raporda, buna bağlı olarak işsizlik oranlarının da bu yıl yüzde 9.9 ve önümüzdeki yıl yüzde 9.6 seviyesinde çıkması bekleniyor.

    AB'nin büyüme beklentisi yüzde 2.9

    AB Komisyonu, daha önce yüzde 2.4 olarak duyurduğu Euro Bölgesi'nin bu yıl için büyüme tahminini, ilk aylarda beklentilerin üzerinde gelen verileri dikkate alarak yüzde 2.6'ya yükseltti.

    2007 bahar ekonomik tahminler raporunda AB'deki ortalama ekonomik büyüme beklentisi de yüzde 2.9 olarak verildi.

    Buna göre bu yıl Letonya'nın yüzde 9.6 ile en hızlı büyüyen AB üyesi olması beklenirken bu ülkeyi yüzde 8.7 ile Estonya, yüzde 8.5'le Slovakya, yüzde 7.3'le Litvanya, yüzde 6.7 ile Romanya, yüzde 6.1 ile Polonya ve Bulgaristan, yüzde 5 ile İrlanda ve Lüksemburg, yüzde 4.9 ile Çek Cumhuriyeti ve yüzde 4.3 ile Slovenya takip edecek.

    Raporda AB'nin en büyük beş ekonomisi Almanya'nın yüzde 2.5, İngiltere'nin yüzde 2.8, Fransa'nın yüzde 2.4, İtalya'nın yüzde 1.9 ve İspanya'nın yüzde 3.7 büyüyeceği tahmin ediliyor.

    AB Komisyonu, bu yıl ABD'nin yüzde 2.2 ve Japonya'nın yüzde 2.3'le, büyüme hızında AB'nin gerisinde kalacağını öngörüyor.

    CNN TURK
İşlem Yapılıyor
X