Hükümet EGO'yu Özelleştirecek...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Hükümet EGO'yu Özelleştirecek...

    Hükümet EGO`yu özelleştirecek

    Hükümet borç batağındaki EGO'yu içine düştüğü sıkıntıdan kurtarmanın çaresini özelleştirmede buldu. İlgili kanun teklifinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO'nun borçlarının yaklaşık 1 milyar doları aşan faizinin silinmesi öngörülüyor.

    Ankara'da doğalgaz dağıtımını yapan EGO uzun süredir BOTAŞ'a olan borçlarını ödeyemiyor. EGO'nun BOTAŞ'a faiziyle birlikte yaklaşık 1 milyar dolar borcu var.

    EGO'dan alacaklarını tahsil edemeyen BOTAŞ ise kendi borçlarını, hatta personelinin maaşlarını ödemekte zorlanıyor. BOTAŞ'ın acil ödemeleri için zaman zaman çeşitli bankalardan kredi kullanmak zorunda kaldığı biliniyor.

    Hükümet EGO ile BOTAŞ arasındaki bu sorunu çözmenin yolunu EGO'yu özelleştirmekte buldu. Meclis'e sunulan kanun teklifi ile EGO'yu özelleştirme yetkisi Büyükşehir Belediyesi'ne verildi. Yasa teklifinde BOTAŞ'ın tepkisine yol açan ilginç düzenlemeler de var.

    Gelirle BOTAŞ'a borç ödenecek ama faiz silinecek


    Teklifin BOTAŞ açısından en kritik maddesi özelleştirmeden elde edilecek gelirlerle BOTAŞ'a olan borcun ödenmesinin mecburi hale getirilmesi. Ancak EGO ile BOTAŞ arasında dava konusu olan borç teklifle bir anlamda affa uğruyor.

    Borcun 500 milyon doları bulan faizinin ve cezalarının silinmesi öngörülüyor. EGO'nun sadece BOTAŞ'a değil Hazine'ye olan borcunun faizi de siliniyor.

    Teklifle EGO'nun faturalara sabit ücret olarak yansıttığı birim hizmet amortisman bedeli de 6.4'ten 7.4 kuruşa çıkarılıyor ve 10 yıllığına sabitleniyor.

    Artışın gerekçesini Enerji Bakanlığı yetkilileri, Şirketin satış fiyatı yüksek oluşsun diye bu düzenleme yapıldı sözleriyle açıklıyor.

    Bu artış tüketicinin özelleştirme sonrasında faturasına zam olarak yansıyacak. EPDK'nın ihale ettiği diğer doğalgaz dağıtım şirketlerinde sabit ücret ortalama 1.2 kuruş.

    CNN TURK
İşlem Yapılıyor
X