Akıllı hoparlörle yüksek ses kalitesi

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    Akıllı hoparlörle yüksek ses kalitesi

    Teknoloji, kaliteli müzik dinlemek isteyenlerin hizmetinde… Bang & Olufsen şirketi tarafından geliştirilen “akıllı” hoparlörler, oda içindeki konuma göre sesin dengeli yayılması için kendini ayarlayabiliyor. Beolab 5 adlı yeni hoparlör önüne eşya konulduğunda ya da odanın akustiği iyi olmadığında sesin netliğini kendisi ayarlayabiliyor. Ses kalitesini en üst düzeye çıkarmak için tasarlanan 2500 wattlık hoparlörün çifti 16 bin dolara satılıyor.

    Hoparlörlerden duyulan sesin kalitesinde çevresel etkenlerin de payı var; odanın akustiği iyi olmadığında, hoparlörlerin önüne eşya konduğunda veya hoparlörler duvara dönük durduğunda kaliteli ses etmek mümkün olmuyor. Ancak Bang & Olufsen yeni teknolojisiyle bu sorunu çözmeye başarmış. 61 kilo ağırlığında, 91 cm uzunluğundaki Beobalb 5’in bir düğmesine dokununca bulunduğu konuma göre çıkan sesin netliğini ayarlıyor.

    İlginç tasarımıyla da dikkat çeken Beolab 5’in yere bakan bas sürücüsü önce birkaç deneme sesi veriyor ve hoparlörün altındaki mikrofon da bu sesleri kaydediyor. Daha sonra mikrofon duvardan yansıyan sesleri alabilmek için hoparlörden birkaç santim uzaklaştırılıyor ve ses tekrar veriliyor. Hoparlördeki ses işlemcisi çip bu sesleri karşılaştırıyor ve dijital ekolayzır yardımıyla ses ayarı yapıyor.

    Sistemi geliştiren mühendislerden Edgar Villchur, “Sesi ortalama düzeyde yansıtan bir odada hoparlör dinlediğinizde kulağınıza gelen sesin büyük kısmı duvarlardan, yerden ve tavandan yansıyandır. Yüksek frekanslı seslerinin çoğunu sadece ön tarafına veren ve sesin duvarlardan yansımasını sağlamayan bir hoparlörün sesi boğuk çıkar” diyerek yeni sistemle bu sorunun aşıldığını belirtti.
    Ekli Dosyalar
İşlem Yapılıyor
X