CİNDE BORSA CILGINLIÐI

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • babacan58
    Member
    • 20-07-2005
    • 632

    CİNDE BORSA CILGINLIÐI

    cin de borsa cokerse bizde gumleriz yabancilar mali cinlilerin eline vermeye baslamis gibi gozuuyor assagidaki haberler de
    ************************************************** *
    Çinli yemiyor içmiyor, borsaya koşuyor
    Çin’de gencinden yaşlısına, öğrencisinden emeklisine 30 milyondan fazla kişinin borsaya girmesi, hükümeti kontrolsüz yükselişi önlemek için harekete geçmeye zorladı.





    CNBC-E
    Güncelleme: 14:11 TSİ 31 Mayıs 2007 Perşembe


    İSTANBUL - Çin, adeta bir borsa çılgınlığı yaşıyor. 7’den 70’e, gencinden yaşlısına en az 30 milyon Çinli, varını yoğunu Çin borsasına yatırıyor. Şangay Borsası’nda her hafta 1 milyondan fazla yeni hesap açılıyor. Yaşlılar, torunlarından tüm birikimlerini borsaya yatırmasını istiyor. Öğrenciler, eline geçen her yuanı hisse senedi almak için kullanıyor.
    Haberin devamı

    Eğitim Bakanlığı’nın, üniversite öğrencilerini borsadan uzak durmaları için uyarmasına rağmen, Çinli bir öğrencinin sözleri durumu özetlemeye yetiyor: “Para biriktirmek için akşam yemeği yerine yulaf peltesi ve ekmek yiyorum. Tüm birikimimi, ailemin yolladığı tüm parayı ve kız arkadaşımdan aldığım borcun tamamını borsaya yatırdım.” Aynı anda Şangay merkez parkında haftanın iki günü Tai Çi dersi veren bir eğitmen de, borsada büyük bir alım fırsatı gördüğünü öne sürerek dersi yarıda bırakıp yatırım yapmaya koşabiliyor.

    SOHBET ODALARINDA ‘UZMAN’ YORUMU
    Yerel yatırımcıların bilgi kaynağı, küresel piyasaların takip ettiği kaynaklardan farklı. Ülkede internette kurulan sohbet odalarında yapılan konuşmalar, analist yorumlarından daha fazla itibar görüyor.

    ÇİN’İN BUFFETT’I İŞTAH KABARTTI
    Borsanın Çin halkının iştahını kabartmasında, Çin’in Warren Buffett’ı olarak bilinen Lin Yuan’ın büyük rolü var. Lin, Çin’de borsaya yaptığı yatırımlarla kısa sürede büyük bir servete sahip olmasıyla tanınıyor. Borsaya 8 bin yuanla, yani yaklaşık 1000 dolarla giren Lin, 18 ayda parasını yaklaşık 125 milyon dolara çıkararak, Çinli yatırımcılar için adeta bir idol haline geldi. Lin’in yatırım stratejisi ise son derece açık: “Kar etmek için elindeki her kuruşu borsaya yatırmak.”

    BORSA ÇABUK TOPARLANDI
    Çin’deki borsa çılgınlığı, Çin yönetimini hisse senetlerindeki kontrolsüz yükselişin önüne geçmek için harekete geçmeye zorladı. Maliye Bakanlığı’nın, hisse alım satımlarından alınan vergi oranını yüzde 0.1’den yüzde 0.3’e çıkarması, önceki gün Şangay Borsası’nın yüzde 6.5 düşmesine neden oldu. Ancak borsa çabuk toparlanarak bugün yüzde 1.4 değer kazandı. Analistler, düşüşün kısa sürmesine gerekçe olarak, piyasaların bu yönde bir harekete 27 Şubat’takine oranla daha hazırlıklı olmasını gösterdi.
    alıntıdır
İşlem Yapılıyor
X