Spirit Su Tesbit Etti

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    Spirit Su Tesbit Etti

    Mars'ta yaşamın varlığına dair araştırmalarını sürdüren NASA uzay robotu Spirit, altında su bulunduğu düşünülen kumlu toprağı araştırıyor. Olağan yürüyüş esnasında kumlu toprağın aracın tekerleklerine yapışması uzmanları heyecanlandırdı, zira topraktaki çamursu yapışkanlık kumun bir ihtimal nemli olması anlamına geliyor. Nem ise suyun varlığına işaret ediyor.

    Bilimadamları suyun tuz ile karışarak, yeraltında saklı kalmış olabileceğini düşünüyorlar. Tuzlu yeraltı suyu, Mars yüzeyi gibi çok düşük ısılarda dahi sıvı halde kalabiliyor. Yeraltında ve tuzlu dahi olsa, suyun varlığı, yaşamın da varlığına işaret edecek nitelikte bir bulgu olacak.

    SU NE KADAR DERİNDE?
    Spirit ilk olarak derin bir çukur açarak, toprağın tekerleklere yapışmasına neden olan kıvamın yüzeye ait bir durum olup olmadığnı araştıracak. NASA Ames Research Center’dan Dave Des Marais yüzeyde toplanan su ve tuzun toprağı balçık kıvamına getirdiğini, zamanla suyun buharlaşarak uçtuğunu ve geriye tuzun kaldığını belirtti. Bu durumda tuz yüzeye yakın noktalara kümelenirken, buharlaşmayan su ise yeraltında kalıyor. Bilimadamları suyun varlığı ile ilgili kesin bir konuşmak daha erken olduğunu vurguluyorlar.

    BONNEVILLE'E DOĞRU ADIM ADIM
    Spirit'in asıl hedefi olan Bonneville Krateri’nin bir meteor çarpması sonucu oluştuğu düşünülüyor. Bu durumda görece hafif kayalar daha yükseğe ve daha uzağa uçuyor, görece ağır materyel ise kratere yakın noktalarda kalıyor. Spirit’in kratere doğru yürüyüşünde yoluna çıkan kayaların mineral yapıları açısından, bu olay ayırt edici özellik taşıyor.

    Bilimadamları kratere yaklaşan Spirit’in artık eski ve ağır kayaların bulunduğu bölüme vardığına işaret ediyorlar. Spirit yoldaki kayaları ve taşları renklerine göre tasnifleyerek, bir katalog oluşturuyor. Bonneville Krateri’nin içine girdiğinde kraterin duvarlarındaki katmanlar ile katalogdaki renkler arasında eşleştirme yapılacak.

    MARS'TA YÜRÜMEYE DEVAM
    Cornell Üniversitesi astronomi profesörü ve Mars projesinin direktörü Steven Squyres araçların planlanandan da daha iyi bir performans gösterdiklerini ve esasen 3 ay olarak açıklanan görev sürelerinin uzaltılacağını vurguladı. Araçların görev sürelerinin uzamasına engel teşkil edecek iki doğa olayı gezegendeki gece ve gündüz ısı farklılıkları ve toz rüzgarlarının güneş panellerini örtmesi.

    Geçen ay Spirit’ta ortaya çıkan yazılım sorunu nedeniyle illetişimin kesilmesini anımsatan Squyres, araçların Mars koşullarınıa dayandıklarını, geleceğe ilişkin öngörülerin zor olduğunu, ancak görev sürelerinin yaza kadar uzatmak istediklerini ifade etti.
    (NTVMSNBC)
İşlem Yapılıyor
X