AB Ekonomi Bakanları,Malta ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin Avro'ya Geçişinlerini Onayladı...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    AB Ekonomi Bakanları,Malta ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin Avro'ya Geçişinlerini Onayladı...

    AB EKONOMİ BAKANLARI, MALTA VE KIBRIS RUM KESİMİNİN AVROYA GEÇİŞLERİNİ ONAYLADI

    Yılbaşında halen 13 ülkenin dahil olduğuortak para Avro Bölgesi´ne katılmak isteyen Malta ve Kıbrıs Rum kesimi,Avrupa Merkez Bankası ve AB Komisyonu´nun ardından AB ekonomi ve maliyebakanları konseyinden (ECOFIN) de onay aldı. Enflasyon, borçluluk oranı ve bütçe açığında gerekli kriterlerikarşılayan Malta ve Rum kesiminin önümüzdeki yıl başında Avro Bölgesi´nekatılımlarının, 21-22 Haziran´daki AB devlet ve hükümet başkanlarızirvesinde son kez onaylanması gerekiyor.

    30 milyar avronun üzerinde gayri safi yurtiçi hasılaya sahip olan Maltave Kıbrıs Rum kesimi, 8,2 milyar avroluk Avro Bölgesi ekonomisini binde2´ye yakın büyütecek. AB´nin yeni üyelerinden Slovenya, 2007 yılı başında Avro Bölgesi´nekatılan 13´üncü ülke olurken eşzamanlı olarak başvuran Letonya´ya,referans değerinin üzerindeki enflasyon oranı gerekçe gösterilerek izinverilmemişti.

    Avro Bölgesi´ne dahil olmak isteyen ülkelerin enflasyon oranının, AB´deen düşük oranlara sahip 3 ülke ortalamasını 1,5 puandan fazla geçmemesigerekiyor. Son verilere göre bu kritik eşik yüzde 3 olarak hesaplanıyor. Aday ülkelerden ayrıca kamu kesimi borçluluk oranının gayri safi yurtiçihasılalarının yüzde 60´ını aşmaması ve bütçe açıklarının yüzde 3´ünaltında olması şartı aranıyor. Son verilere göre Kıbrıs Rum kesimininde enflasyon oranı yüzde 2, bütçeaçığı yüzde 1,5 ve borçluluk oranı yüzde 65,3 seviyesinde bulunuyor.

    400 bin nüfusuyla AB´nin en küçük ülkesi Malta´da ise enflasyon oranıyüzde 2,2, bütçe açığı yüzde 2,6 ve borçluluk oranı yüzde 66,5 düzeyindeseyrediyor. AB Komisyonu, her iki adayın borçluluk oranlarını önümüzdeki yıl yüzde60 seviyesinin altına indireceğini tahmin ediyor.
İşlem Yapılıyor
X