HDTV yayınlarını bilgisayarda izlemek

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • yusufocuk
    Banned
    • 06-01-2005
    • 2598

    HDTV yayınlarını bilgisayarda izlemek

    HDTV yayınlarını bilgisayarda izlemek"

    Video görüntülerinde her şey çözünürlüğüne ve kodlama teknolojisine bağlıdır. Bugün evlerimizde ki çoğu televizyonda izlenen görüntü, "standart tanımlı" olarak en fazla 480 görülebilen ayrıntı çizgisine sahipken, "yüksek tanımlı" görüntüde bu rakam 1.080'e kadar çıkabilmektedir. Yüksek tanımlı görüntü, eskiye göre daha keskin ve berraktır, özellikle de büyük boyutlu ekranlarda. Yüksek tanımlı görüntüleri izleyebilmek için HD destekli bir görüntü birimi gerekmektedir. Eski nesil TV'lerle HD yayınlarını izlemeniz mümkün değildir.
    PC monitörleri için ise HD desteği olmasada bu görüntüler izlenebilmektedir.

    Yüksek tanımlı görüntü, 1080p ve 720p olarak iki farklı çözünürlüktedir.

    PAL: 480 dikey piksel x 720 yatay piksel = 345,600 piksel
    HDTV: 1,080 dikey piksel x 1,920 yatay piksel = 2,073,600 piksel
    Aşağıdaki örnek HD resimlerini inceleyebilirsiniz.



    Avrupa ve Amerika da HD test yayınları hızla artmış, 2007 yılında Avrupa
    merkezli büyük yayıncı kuruluşlar HD yayını yapan kanal sayısını artırmayı kararlaştırmışlardır. Zamanla DVD kalitesindeki yayınlar yerini HD kalitesinde yayınlara bırakacaktır. Bu dönüşümü eskiden kullanılan analog yayından dijitale geçişe benzetebiliriz. Günümüzde HD yayınlar DVB-S veya DVB-S2 standartlarını, sıkıştırma teknolojisi olarak MPEG2 ve MPEG4 kullanmaktalar. DVB-S en yaygın kullanılan dijital görüntü aktarma teknolojisidir. Uydu yayınlarının büyük bölümü bu standardı kullanmaktadır. DVB-S2 ise HD yayınlar için geliştirilmiş yeni bir teknolojidir. Yeni olması dolayısıyla DVB-S2 kullanan kanal sayısı oldukça azdır. Bilgisayarımızda kullandığımız uydu kartları da bu standartların bazılarını donanımsal bazılarını da yazılımsal olarak desteklemesi gerekmektedir. Kısaca DVB-S veya DVB-S2 standardını destekleyen ve üzerinde donanımsal H.264 desteği veren bir kartla veya piyasada bulabileceğiniz bir uydu kartı ile HD yayınları izleyebilirsiniz. Yurt dışında DVB-S2 desteği olan az sayıda kart çıkmasına rağmen bu kartların alınması için halen bir sebep yok. Çünkü yayıncı kuruluşların DVB-S2' ye geçmesi uzun yıllar alacağından yeni bir kart alırken beklemek ve gelişmelere göre hareket etmek yararlı olacaktır.



    Uydu kartınız donanımsal olarak görüntü işlemeyi desteklemiyorsa bunu bilgisayarınızın işlemcisi ve ekran kartı yapmak zorundadır. HD yayınları aynı anda çok büyük verilerin işlenebilmesi ile akıcı olarak izlenebilmektedir.Eğer yeterince güçlü bir bilgisayara sahip değilseniz ki burada kıyaslanan Intel' in Core2Duo veya AMD Athlon 64 X2 işlemci, en az 1 GB Ram ve ATI' nin X1600 NVidia'nın 6600 GT ekran kartına sahip bir bilgisayardır. Bu konfigürasyondan daha düşük bir PC' ye sahipseniz HD yayınları izlerken işlemci kullanımı % 60 - 100 arasında değişecek görüntünün akıcı bir şekilde izlenebilmesi zorlaşacaktır. Sonuçta bilgisayarınızda güçlü bir işlemci, H.264 görüntü sıkıştırma formatını çözebilen
    bir ekran kartı olmalıdır. NVIDIA 6200 ve üstü tüm modellerde sürüm 90 sürücüleriyle H.264 donanımsal olarak destekleniyor ve tüm modeller 1080p çözünürlüğe kadar video destekliyor NVIDIA'nın donanımsal H.264 desteği veren serilerini buradan inceleyebilirsiniz. ATI X1000 serisi kartlardan itibaren bu desteği veriyor. X1800 serisi 1080p çözünürlükte görüntü çözebiliyor. X1600 serisi ise sadece 720p çözünürlüğü destekliyor.

    HD yayınlarını en performanslı bir şekilde nasıl izleyebiliriz. SkyStar2 kartını kullanarak AltDVB ile yaptığımız testlerde Intel Pentium 4 3.0 GHZ işlemci + 2x512 PC3200 DDRam + GIGABYTE GeForce 6200 Turbo Cache kartını kullanarak Hotbird uydusunda bulunan HD Forum kanalını
    işlemci kullanımı % 30-40 seviyelerinde izleyebildik. NOT: HDForum kanalı ile Türksat uydusundaki D-HD yayını arasında farklar bulunmaktadır. D-HD kanalı 1920 x 1080 yani en yüksek çözünürlükte yayın yapmaktadır.Dolayısıyla yayınları akıcı bir şekilde izleyebilmek için çok daha güçlü bir bilgisayar gerekmektedir.)
İşlem Yapılıyor
X