Çuval

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • galerihikmet
    Member
    • 12-12-2004
    • 612

    Çuval



    Yazan:Mıchael Todd

    Michael Todd, Amerikan askerleri tarafından tutuklandı.
    Başına çuval geçirilen Türk askerleriyle ilk andan itibaren birlikteydi.
    Bugüne kadar, olayın tanıkları sustu başkaları konuştu.
    Şimdi gerçekleri öğrenme zamanı...

    İngiliz vatandaşı Michael Todd’un öyküsü, 2003 Haziran’ında Iraklı sevgilisinden olan kızını bulmak için, Habur’dan Süleymaniye’ye gitmesiyle başlar:

    “4 Temmuz’da Süleymaniye’de yürüyordum. Amacım kayıp kızımın fotoğrafına çerçeve bulmaktı. Dükkanlar kapalıydı. Etrafta çok sayıda asker gördüm. Sonradan talabani’nin oğlu olduğunu öğrendiğim kişi elinde kamera yaşananları çekiyordu. Bir baskına tanık oluyordum ki bir peşmerge beni kollarımdan yakaladı ve Amerikalı komutana götürdü. İngiliz pasaportumu gösterdim ama onun sahte olduğunu söylediler.”

    Todd, çuval geçirilen Türk askerleriyle cezaevi kamyonunda tanışır ancak, ilk görüşte onları El Kaide üyesi zanneder:

    “Onları El Kaide teröristleri sandım. Ama sonra konuşulan dilin Türkçe olduğunu anladım. Türkler çok sinirliydiler. Bizi Bağdat’a götürdüler. Ben Türklerle konuşmaya başta çekiniyordum çünkü beni de El Kaide üyesi sanabilirlerdi. Daha sonra başımıza çuval geçirdiler.”

    Todd, kendi çuvalı ile Türk askerlerin başına geçirilen yeşil çuvalı cezaevinde bazı Amerikalı askerlerle kurduğu iyi ilişkiler sayesinde aldığını söylüyor. Todd kendisini işkence esnasında gösteren fotoğrafları daha sonra Kuzey Irak’a gittiğinde KYB’lilerden aldığını iddia ediyor.

    Bağdat cezaevinde hakkında tutulan gözaltı dokümanı da bir başka ilginç belge: “Bakın burada, benim Türk olduğum yazıyor. Türk Özel Kuvvetleri’nin Komutanı ya da El Kaide militanı paralı asker olduğum iddia ediliyor.”

    Kitap, ilk olarak Süleymaniye baskınında tutuklanan Türk Özel Kuvvetleri’nin komutanı Binbaşı Aydın Eser’in önsözüyle Türkiye’de yayınlandı. Todd, “bu kitabı diğer ülkelerde de yayınlatmaya çalışacağım. Elbette korkuyorum. Çünkü ABD aleyhinde bu kadar konuştuğumu için belki de kızımı bir daha göremeyebilirim. Ama belki de konuşmak, kızı bir kez daha görmek için tek şansım.”

    Todd’un elinde Iraklı sevgilisinin hiç fotoğrafı yok. Kızının ise yüzü görülmeyen tek bir fotoğrafı var. Tüm fotoğrafların Süleymaniye’de kaybolduğunu söylüyor. Baskın sonrası 2 yıl psikolojik tedavi gören Todd, bazen sorulanları unutuyor ama “Türk halkından alacağım destekle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim” diyor

    Doğan Kitap
    Fiatı:15.00.ytl
    Temmuz-2007
İşlem Yapılıyor
X