IMKB'de 23 Temmuz Günü Sandıktan Tek Parti Çıkma Beklentisi Satın Alınıyor...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    IMKB'de 23 Temmuz Günü Sandıktan Tek Parti Çıkma Beklentisi Satın Alınıyor...

    Piyasaların 22 Temmuz sevinci


    RADİKAL

    Pazar günü yapılacak genel seçimlerden AKP'nin tek başına iktidar olarak çıkacağına ilişkin beklentilerin desteklediği Türk piyasaları dün de rekor seviyelere ulaştı. Yabancı satışlarının etkisiyle dolar 7 Mart 2005'ten bu yana gördüğü en düşük seviyesi 1.2640'a geriledi. Dolar günü 1.2 YKr değer kaybıyla 1.2700'dan, avro ise 0.9 YKR düşüşle 1.7550 YTL'den tamamladı. 6 Mayıs 2009 vadeli gösterge tahvilin faizi 0.23 puan düşüşle yüzde 17,52'ye geriledi. İMKB 2213 puan çıkışla 53.325'ten günü tamamladı.

    Dış piyasalar destekledi

    Son yapılan kamuoyu araştırmalarında AKP'nin tek başına iktidar şansının yüksek görünmesi, dün Londra kaynaklı alımları destekledi. Bu arada uluslararası piyasalardaki yükselişler de bu pozitif havaya destek oldu. Başta yabancıların yoğun biçimde döviz satarak bono ve hisse senedi aldığını söyleyen bankacılar, bu hareketin seçim öncesi bugün de devam edeceği görüşündeler. Borsa çevreleri ise borsanın seçim öncesi bugün ana dirençlerinden olan 53.000 puanı test edeceğini öne sürüyor.

    Kamuoyu araştırmalarının tek parti hükümetine işaret ettiğine dikkat çeken bir bankacı, Bu nedenle yalnız Londra kaynaklı yabancı işlemleri değil, yerli yatırımcılarında işlemleri arttı. Seçimden sonra borsa ralli yapacak diye düşünenler son iki gün İMKB'de alım yapacak gibi görünüyor. Bu arada kurlarda sert düşüş beklendiği için yabancıların yoğun, yerli yatırımcıların ise daha ölçülü döviz satışını gördük. Çünkü ortak beklenti kurların seçim sonrası hızla ilk aşamada 1,2500 YTL'lere gerileyeceği yönünde dedi.

    Merkez Bankası'ndan 22 Temmuz hazırlığı

    Merkez Bankası'nın ilk kez dün gerçekleştirdiği likidite senedi ihalesinde ortalama basit faiz yüzde 17,66 oldu. 32 günlük likidite ihracına 3 milyar 624 milyon YTL nominal talep gelirken, net satış tutarı 723,8 milyon YTL oldu. İhalede en düşük basit faiz yüzde 16,54, en yüksek faiz de yüzde 17,90 oldu.

    Merkez Bankası dün yaptığı açıklamada, piyasadaki fazla likiditenin son günlerde 8-12 milyar YTL aralığına yükseldiğine dikkat çekti. Açıklamaya göre, gecelik vadeli işlemlerle çekilen fazla likiditenin artmasının, likidite yönetiminin esnekliğini ve etkinliğini azaltacağı değerlendirilerek, mevcut para politikası araçlarına ilave olarak likidite senetlerinin ihraç edilmesine karar verildi.

    Seçim hazırlığı mı?

    Likidite ihalesinin seçimlere üç gün kala yapıldığına dikkat çeken bankacılar, Merkez Bankası seçimlerden sonra olası bir istikrarsızlık durumunda kendisine sorun olabilecek piyasadaki fazla parayı çekmek istedi. Özellikle kurun düşük olması nedeniyle olası bir döviz talebini engellemeyi amaçladı yorumu yaptı.
İşlem Yapılıyor
X