ATAK Projesi'nde sözleşme imzalandı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • cimbomlu45
    Member
    • 21-07-2006
    • 1811

    ATAK Projesi'nde sözleşme imzalandı

    12.09.2007 11:29

    ATAK Projesi'nde sözleşme imzalandı

    Kara Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan ve yazılım ve donanımı yerli teknolojiyle üretilen aviyonik cihazların entegre edileceği 51 taarruz taktik keşif helikopterinin üretimine yönelik ATAK programına ilişkin sözleşme imzalandı. Böylece yaklaşık on yıldır gündemde olan ATAK projesinde sona yaklaşıldı.

    Programın ana yüklenicisi olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.'den (TUSAŞ) yapılan yazılı açıklamada, çalışmalar hakkında bilgi verildi. Açıklamada, yazılım ve donanımı yerli imkanlarla tasarlanıp üretilen yüksek aviyonik cihazların alımı yapılacak helikopter platformuna entegre edilmesi yoluyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın 51 taarruz taktik/keşif helikopterine sahip olmasını içeren programa ilişkin sözleşmenin 7 Eylül'de imzalandığı bildirildi.

    Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin 30 Mart 2007 tarihli kararı çerçevesinde AgustaWestland firmasının ATAK Programı ihalesini kazanan firma olarak ilan edilmesinin ardından Nisan 2007'de Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nca (SSM) ulusal havacılık kuruluşu TUSAŞ ana yüklenici olarak ilan edilmişti.

    Daha sonra da TUSAŞ'la ulusal elektronik kuruluşu ASELSAN ve yabancı yüklenici AgustaWestland arasında müzakeresine başlanan ATAK Programı Sözleşmesi imzalandı.

    ATAK Programında ana yüklenici TUSAŞ ile alt yükleniciler ASELSAN ve AgustaWestland firmaları ihtiyaç duyulan taarruz helikopterlerinin program hedefleri ve takvimine uygun olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na sağlanması amacıyla birliktelik oluşturdu.

    ATAK Sözleşmesi kapsamında TUSAŞ ile AgustaWestland arasında dünya pazarlarına yönelik ayrı bir işbirliği anlaşması imzalandığı da bildirildi.

    ATAK Programı'nda TUSAŞ, ana yüklenici olarak Program ve Sözleşme Yönetimi, Sistem Entegrasyonu, Üretim, Mühendislik ve Entegre Lojistik Destek alanlarında iş payına sahip olmasının yanı sıra SSM'ye karşı T-129 ATAK Helikopteri'nin nihai tasarım ve performans sorumluluğunu da üstlendi.

    TUSAŞ-AgustaWestland arasında imzalanan işbirliği anlaşması ile TUSAŞ helikopterin yeni konfigürasyonunun fikri mülkiyetine ortak olmasının yanı sıra, “nihai montaj” ve “uçuş işlemleri” de dahil bütün gövde üretimi için dünyada tek kaynak oldu. TUSAŞ'in ayrıca helikopterin İtalya ve İngiltere dışında tüm dünya ülkelerine satış hakkına da sahip olduğu bildirildi.

    ANKA
İşlem Yapılıyor
X