Step Motor devre ve kontrolü...

Kapat
Önemli Konu
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • helezon
    Member
    • 22-04-2004
    • 1898

    Step Motor devre ve kontrolü...

    Yapmak istediğim CNC tezgahı için 3 step motoru kontrol edebileceğim şema ve program lazım... Umarım ilgilenenler vardır.. tezgah böyle birşey olacak...
  • RcA
    Member
    • 07-11-2005
    • 1199

    #2
    Konu: Step Motor devre ve kontrolü...

    aynı düzenek benim içinde gerekli bu seneki c# okul projesi için elektronik kart çizim programı ve aleti tasarlamayı düşünüyorum..vb.net ile ufaktan bir girdim olaya ama henüz editör kısmı hazır yani düzeneği kontrol kısmına gelmedim, 2 adet aynı model yazıcı bulamadığım için düzeneği oluşturamadım yani bu sistem için step motor değilde yazıcıların içinde var olan kartuş mekanizmasını kullanıyorum (step değil onlar)..inşallah bu sene sonuna kadar bu projeyi bitireceğim..(bu arada bende cnc olarak başlamıştım bu projeye daha sonra işimize yaracak bişe olsun dedim ve baskı devre projesine çevirdim)

    Geliştirme aşamasındaki editörüm..
    Son düzenleme RcA; 20-09-2007, 02:34.

    Yorum

    • helezon
      Member
      • 22-04-2004
      • 1898

      #3
      Konu: Step Motor devre ve kontrolü...

      Bende tezgahı hoby olarak yapmayı düşünüyorum... Kullanacağım mazeme elimde bulunan eski bir scanner.. Tezgahta alt düzenek olarak scaneri kullanacağım.. Ama program olarak nasıl yöneteceğim doğrusu bunu daha çözmüş değilim... Çünkü 3 ayrı motora nasıl komut veriliyor bazı CNC programlarımda var. Tezgah kısmı benim için kolay gibi gözüküyor ama asıl önemli olan program kısmı gibi...




      Şema ve devresi burada, ilgili arkadaşlar bu devre acaba işe yarar mı? Bu devre basit gözüküyor, diğer devrelere bakıyorum çok teferruatlılar...
      Son düzenleme helezon; 20-09-2007, 09:54.

      Yorum

      • RcA
        Member
        • 07-11-2005
        • 1199

        #4
        Konu: Step Motor devre ve kontrolü...

        step motorlardan anlasam program kısmında yardımcı olabilirim ama nasıl çalıştıklarını bilmiyorum :( ve yukarıda verdiğim program bittiğinde step motorlar için tekrar düzenlenebilir ama önce step motor nasıl çalışır bunu öğrenmeliyim..belkide benimde step kullanmam gerekebilir..
        Son düzenleme RcA; 21-09-2007, 04:36.

        Yorum

        • helezon
          Member
          • 22-04-2004
          • 1898

          #5
          Konu: Step Motor devre ve kontrolü...

          Originally posted by RcA View Post
          step motorlardan anlasam program kısmında yardımcı olabilirim ama nasıl çalıştıklarını bilmiyorum :( ve yukarıda verdiğim program bittiğinde step motorlar için tekrar düzenlenebilir ama önce step motor nasıl çalışır bunu öğrenmeliyim..belkide benimde step kullanmam gerekebilir..
          Bu iş için zaten step motordan başka motor kullanamazsınız... Step motorlar sürücüleri sayesinde programlanabilirler... Yani adı üzerinde Step (Adım) motorlar elektronik devresinde bir led kullandığınızda yakıp söndürme ayarlarıyla da görebilirsiniz ki adım sayısına göre ileri veya geri olarak programlanırlar...

          Adım (Step) Motorları

          1. GirişAçısal konumu adımlar halinde değiştiren, çok hassas sinyallerle sürülen motorlara adım motorları denir. Adından da anlaşılacağı gibi adım motorları belirli adımlarla hareket ederler. Bu adımlar, motorun sargılarına uygun sinyaller gönderilerek kontrol edilir. Herhangi bir uyartımda, motorun yapacağı hareketin ne kadar olacağı, motorun adım açısına bağlıdır. Adım açısı motorun yapısına bağlı olarak 90° , 45° , 18° , 7.5° , 1.8° veya daha değişik açılarda olabilir. Motora uygulanacak sinyallerin frekansı değiştirilerek motorun hızı kontrol edilebilir. Adım motorlarının dönüş yönü uygulanan sinyallerin sırası değiştirilerek saat ibresi yönü (CW) veya saat ibresinin tersi yönünde (CCW) olabilir.

          Adım motorlarının hangi yöne doğru döneceği, devir sayısı, dönüş hızı gibi değerler mikroişlemci veya bilgisayar yardımı ile kontrol edilebilir. Sonuç olarak adım motorlarının hızı, dönüş yönü ve konumu her zaman bilinmektedir. Bu özelliklerinden dolayı adım motorları çok hassas konum kontrolu istenen yerlerde çok kullanılırlar. Adım motorlarının kullanıldıkları yerlere örnek olarak, endüstriyel kontrol teknolojisi içerisinde bulunan bazı sistemler, robot sistemleri, takım tezgahlarının ayarlama ve ölçmeleri verilebilir. Ayrıca, adım motorları konumlandırma sistemlerinde ve büro makinaları ile teknolojisi alanında da kullanma alanı bulmaktadır.

          Adım motorlarının bu kadar çok kullanılma alanı bulmasının nedeni bu motorların bazı avantajlara sahip omasıdır. Bu avantajlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.
          • Geri beslemeye ihtiyaç göstermezler. Açık döngülü olarak kontrol edilebilirler.
          • Motorun hareketlerinde konum hatası yoktur.
          • Sayısal olarak kontrol edilebildiklerinden bilgisayar veya mikroişlemci gibi elemanlarla kontrol edilebilirler.
          • Mekanik yapısı basit olduğundan bakım gerektirmezler.
          • Herhangi bir hasara yol açmadan defalarca çalıştırılabilirler.
          Adım motorlarının bu avantajları yanında bazı dezavantajları da aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
          • Adım açıları sabit olduğundan hareketleri sürekli değil darbelidir.
          • Sürtünme kaynaklı yükler, açık döngülü kontrolda konum hatası meydana getirirler.
          • Elde edilebilecek güç ve moment sınırlıdır.
          2. Adım Motoru Çeşitleri

          Kullanımda olan birçok elektrik motorunda olduğu gibi adım motorları da makinanın yapısına ve çalışmasına göre sınıflandırılabilir.

          Değişken Relüktanslı (DR) Adım Motoru

          Değişken relüktanslı adım motoru en temel adım motoru tipidir. Bu motorun temel prensiplerinin daha iyi anlaşılabilmesi için kesit görünüşü Şekil 1’ de gösterilmiştir. Bu üç-fazlı motorun 6 adet stator kutbu vardır. Birbirine 180° açılı olan herhangi iki stator kutbu aynı faz altındadır. Bunun anlamı, karşılıklı kutupların üzerindeki sargıların seri veya paralel olması demektir. Rotor 4 adet kutba sahiptir. Stator ve rotor nüveleri genellikle ince tabakalı silisli çelikten yapılırlar. Düşük manyetomotor kuvveti uygulansa bile, stator ve rotor malzemeleri yüksek geçirgenlikli ve içlerinden yüksek mağnetik akı geçecek kapasitede olmalıdır.



          Şekil 1.DR adım motoru

          Sabit Mıknatıslı (SM) Adım Motorları

          Rotorunda sabit mıknatıs kullanılan adım motoruna sürekli mıknatıslı adım motoru adı verilir. 4-fazlı bir SM adım motorunun bir örneği Şekil 2’de gösterilmiştir. Silindirik sabit mıknatıs rotor gibi çalışır, etrafında ise herbiri üzerine sargılar sarılı olan 4 adet kutbun bulunduğu stator vardır.



          Şekil 2 4-fazlı SM adım motoru

          Burada C ile adlandırılan terminal, herbir fazın birer uçlarının birleştirilerek güç kaynağının pozitif ucuna bağlandığı ortak uçtur. Eğer fazlar Faz1, Faz2, Faz3, Faz4 sırasıyla uyartılırsa; rotor saat ibresi yönünde (CW) hareket edecektir. Bu motorda, adım açısının 90° olduğu açıkça görülmektedir. SM adım motorunda adım açısını azaltmak için, manyetik kutup sayısı ile birlikte stator kutup sayısı arttırılmalıdır. Fakat her ikisininde bir sınırı vardır. Buna alternatif olarak küçük adım açılarına sahip karışık yapıdaki SM adım motorları kullanılmaktadır.

          Karışık Yapılı (Hybrid) Adım Motoru

          Rotorunda sabit mıknatıs bulunan bir diğer adım motoru da karışık yapılı adım motorudur. Hybrid kelimesi motorun sabit mıknatıslı ve değişken relüktanslı motorların prensiplerinin birleşmesinden dolayı verilmiştir. Günümüzde çok geniş bir kullanım alanına sahip olan Hybrid adım motorunun yapısı Şekil 3’te verilmiştir. Statorun nüve yapısı değişken relüktanslı adım motorunun aynısı veya çok benzeridir. Fakat sargıların bağlantısı değişken relüktanslı motorunkinden farklıdır. Değişken relüktanslı adım motorunda bir kutupta bir fazın iki sargısından sadece bir tanesi sarılmış iken, 4 fazlı karışık yapılı adım motorunda iki farklı fazın sargıları aynı kutupta sarılmıştır. Bundan dolayı bir kutup sadece bir fazın altında değildir. Karışık yapılı adım motorlarında moment, diş yapılarındaki hava aralıklarının manyetik alanlarının etkileşimi ile oluşturulur. Bu tip motorlarda sürekli mıknatıs, sürücü kuvveti oluşturmak için önemli rol oynamaktadır. Fakat karışık yapılı adım motorundaki rotor ve stator dişlerinin küçük adım açıları elde etmek için dizayn edildiği bilinmelidir.





          Şekil 3. Karışık yapılı adım motorunun yapısı


          3. Adım Motorlarına Ait önemli Parametreler

          Çözünürlük

          Çözünürlük; bir devirdeki adım sayısı veya dönen motorlar için adım açısı (derece), lineer motorlar için ise adım uzunluğu (mm) olarak tanımlanır. Bu sabit değer, üretim sırasında tesbit edilen bir büyüklüktür. Bir adım motorunun adım büyüklüğü, çeşitli kontrol düzenleri ile değiştirilebilir. Yarım adım çalışmada adım büyüklüğü normal değerinin (çözünürlüğünün) yarısına indirilir.

          Doğruluk

          Bir adım motorunun adım konumu, tasarım ve üretim sırasında biraraya getirilen birçok parçanın boyutları ile belirlenir. Bu parçaların boyutlarındaki toleranslar ve dahili sürtünmeler adımların nominal denge konumlarında da toleranslara neden olurlar. Bu durum adım motorunun doğruluğu olarak isimlendirilir ve belli bir konumdaki maksimum açısal hatanın nominal tek adım değerinin yüzdesi olarak ifade edilmiş halidir. Klasik adım motorlarında bu hata % ± 1 ile % ± 5 arasında değişmektedir. Sürtünme momenti veya kuvveti nedeniyle oluşan konum hataları bu doğrulukla ilgisi olmayan, daha az veya çok olabilen rastgele hatalardır. Ancak her iki tip hata toplanarak sistemin toplam hatası elde edilir.

          Tutma momenti

          Tutma momenti, bir adım motorunun en temel moment karekteristiğidir. Tutma momenti eğrisi, motorun ürettiği tutma momentinin rotor konumuna bağlı olarak değişimini veren eğridir. Eğrinin merkezi motorun bir fazının uyartılmış olduğu durumda rotorun kararlı adım konumuna karşılık düşer. Bu eğri, rotor adım pozisyonundan uzaklaştırılırsa, motorda endüklenecek olan ve rotoru sıfır momentli adım pozisyonuna geri getirmeye çalışan momentin (tutma momenti) yönünü ve miktarını verir . Tutma momenti eğrisi, motorun tüm rotor konumları ve statik uyarma koşullarındaki ani momentini tam olarak tanımlamak için gereklidir. Diğer moment karakterisitikleri (statik ve dinamik) bu eğri baz alınarak elde edilebilir.

          Tek adım tepkisi

          Motor fazlarından biri uyarılmış durumdaysa motor kararlı bir adım konumundadır. Bu fazın uyartımı kesilip yeni bir faz uyartılırsa motor bir adım atacaktır. Rotor konumunun zamana göre bu değişimi tek adım tepkisi olarak tanımlanır. Tek adım tepkisi, motorun adım hareketinin hızını, tepkinin aşım ve salınım miktarını, adım açısının hassaslığını veren önemli bir karekteristiktir. Adım motorlarından maksimum performans elde edebilmek için tek adım tepkisindeki aşım ve salınımların azaltılması ve yerleşme zamanının kısaltılması gerekmektedir. Bu nedenle tek adım tepkisinin iyileştirilmesi adım motorlarının kontrolunda çok büyük öneme sahiptir.

          Sürekli rejimde maksimum yük momenti eğrisi

          Sürekli rejimde maksimum yük momenti/ hız eğrisi herhangi bir sabit dönüş hızında, rotor hareketinin giriş darbe dizisiyle olan senkronizasyonunu bozmadan ve rotorun durmasına neden olmadan sürekli halde motor miline uygulanabilecek maksimum yük momentini verir. Bu moment aynı zamanda, sözkonusu hızda motorda meydana gelecek maksimum moment anlamına da gelmektedir. Klasik motorlarda bu eğriye karşılık gelebilecek bir karekteristik yoktur. Maksimum yük momenti eğrisi çalışma noktalarını göstermediği gibi bir transfer fonksiyonu eğrisi de değildir. Sadece, çalışma bölgesini sınırlar. Bu eğrinin sınırladığı bölge içinde herhangi bir noktada motor giriş darbe dizilerini kaybetmeden ve durma tehlikesi olmadan ilgili hız ve yük momenti ile çalışır. Sınırların dışına çıkıldığında bu durum değişebilir.

          Kalkışta maksimum yük momenti eğrisi

          Özellikle açık döngülü sistemlerde duran bir sistemi istenen pozisyona getirebilmek için motora uygulanan uyartım darbelerinin motor tarafından hiç kaçırılmadan takip edilmesini sağlamak çok önemlidir. Fakat, uygulanan uyartım sinyallerin sıklığı, motorun miline bağlı yükü sıfır hızından itibaren kaldırıp hızlandırmasına izin vermeyebilir. Bu yüzden adım motorları için, kalkışta maksimum yük momenti eğrileri tanımlanır. Şekil 4’ te sürekli rejimde maksimum yük momenti ve kalkışta maksimum yük momenti eğrileri gösterilmiştir.



          Şekil 4 Sürekli rejimde ve kalkışta max. yük momenti/hız eğrileri

          Adım Motorlarının Uyartımı

          Tek-faz uyartımı

          Motor sargılarının sadece birinin uyartıldığı uyartım cinsine tek-faz uyartımı adı verilir. Çizelge1’de 4-fazlı adım motoru için tek-faz uyartım sırasındaki fazların durumu görülmektedir. Bu uyartım metodunda rotor her bir uyartım sinyali için tam adımlık bir hareket yapmaktadır. Uyartım dönüş yönüne bağlı olarak sıra ile yapılır. Burada fazların uyartım sırası saat ibresi yönündeki (CW) dönüş için F1, F2, F3, F4, saat ibresinin tersi yönü (CCW) için F4, F3, F2, F1 şeklindedir.

          İki-faz uyartım

          Motor sargılarının ikisinin sıra ile aynı anda uyartıldığı uyartım cinsine iki-faz uyartımı adı verilir. Çizelge 2’ de 4-fazlı adım motoru için iki-faz uyartım sırasındaki fazların durumu görülmektedir. İki faz uyartımlıda rotorun geçici durum tepkisi tek-faz uyartımlıya göre daha hızlıdır. Fakat burada güç kaynağından çekilen güç iki katına çıkmaktadır.

          Çizelge 1. Tek-faz uyartımın faz uyartım sıralaması

          AdımR12345678Faz 1x x xFaz 2 x x Faz 3 x x Faz 4 x x
          Çizelge 2. İki-faz uyartımın faz uyartım sıralaması
          AdımR12345678Faz 1xx xx xFaz 2 xx xx Faz 3 xx xx Faz 4x xx xx
          Karma uyartım

          Bu uyartım yönteminde tek-faz uyartımı ile iki-faz uyartımı ardarda uygulanır. Burada rotor herbir uyartım sinyali için yarım adımlık bir hareket yapmaktadır. Çizelge 2.3’ te fazların uyartım sırası görülmektedir. Bu uyartım metodunda adım açısı yarıya düştüğünden adım sayısı iki katına çıkmaktadır.

          Çizelge 3. Yarım adım (karma) uyartımın faz uyartım sıralaması
          AdımR12345678Faz 1xx xxFaz 2 xxx Faz 3 xxx Faz 4 xxx
          4. Adım Motorlarının Denetimi

          Açık döngü denetim

          Şekil 5’ te açık döngü denetim için blok diyagramı görülmektedir. Sayısal kontrol sinyalleri denetleyici tarafından üretilir ve sürücü devre tarafından yükseltilip adım motorunun sargılarına uygulanır. Eğer denetleyici olarak mikroişlemci veya bilgisayar kullanılırsa bu elemanların getirdiği esnekliklerden dolayı aynı denetleyici ile farklı adım motorları kontrol edilebilir. Kontrol edilecek adım motorları 3, 4 veya daha farklı faz sayısına sahip olabilir. Ayrıca kullanılacak uyartım metodu için tek-fazlı, iki-fazlı veya yarım adım uyartımlarından herhangi biri seçilebilir. Bu uyartım metotlarından hangisinin kullanılacağı daha önce de açıklandığı gibi motorun kullanılacağı sisteme bağlıdır.



          Şekil 5. Açık döngülü denetim

          Denetleyici tasarlanırken motorun cinsi ve yükün durumu gözönünde bulundurulmalıdır. Bu sırada meydana gelen sınırlamalar kalıcı veya geçici durum sınırlamaları olabilir. Açık döngülü denetimde motorun konumu bilinmediğinden dolayı motorun gönderilen bütün adım komutlarını yerine getirdiği varsayılmaktadır. Eğer uyartım hızı çok yüksek ise, motor adım komutlarından bir kısmını yerine getiremeyebilir. Bu durumda kalıcı bir hata meydana gelir. Bu tür hataların meydana gelmemesi için motor yükünün en büyük olduğu durum göz önüne alınarak hata yapılmayan en yüksek hız belirlenip, bu hızın üzerindeki hızlarda uyartım yapılmamalıdır.

          Kapalı Döngü Denetim

          Kapalı döngü sistemlerde ani rotor konumu sezilerek denetim birimine iletilir. Her adım komutu için bir önceki komutun gerçekleştirildiği adım bilgisi alınarak uygulanır. Bu nedenle motor ile denetleyici arasında herhangi bir adım kaybı olmaz. Kapalı döngü denetime bir örnek Şekil 6’da gösterilmiştir.



          Şekil 6. Adım motorunun kapalı döngülü denetimi

          İlk olarak geri sayıcıya hedef konum yüklenir. Daha sonra başla komutu verilerek adım komutlarının sıralayıcıya uygulanması sağlanır. Adım komutlarına bağlı olarak motor adım hareketi yapmaya başlar. İlk adım tamamlanınca, konum sezici geri sayıcıyı ve denetim birimlerini uyarır ve geri sayıcı değeri bir azalır. Eğer bu denetim açık döngülü yapılırsa, geri sayıcı adım komutlarının sayısını yine saklar fakat komutun uygulanıp uygulanmadığı bilinmez. Konum sezici, denetim birimine yeni adım komutu üretimi için sinyal gönderir. Ağır yükler için adım komutları arası sürenin daha büyük olması nedeniyle adım komutlarının ard arda gelmesi istenmez. Yüke göre hız ayarlaması yapılır ve motor hedef konuma gelene kadar bu olaylar tekrarlanır. Adım motoru hedef konuma gelince denetim birimi dur komutu ile uyarılarak yeni adım komutu üretilmesi engellenir .Kapalı döngü sistemi, adım motorunu yük durumunu da göz önüne alarak uyartım sürelerini ayarlar ve en uygun hız profilinde çalıştırır.

          5. Adım Motoru Sürücü Sistemleri

          Şekil 7’ de bir adım motoru için gerekli olan sürücü devrenin blok diyagramı gösterilmiştir. Şekil 7.a’ da motorun lojik sıralayıcısı, Şekil 7.b’ de ise giriş kontrolörü gösterilmiştir.



          a)Lojik sıralayıcının motora bağlantısı


          b) Giriş kontrolörü

          Şekil 7.Adım motoru sürücü sisteminin blok diyagramı

          Lojik Sıralayıcı

          Bu sistemde lojik sıralayıcı giriş kontrolöründen aldığı sinyali faz sayısına uygun sıralayarak motorun dönmesini sağlar. Sıralayıcı genellikle shift-register, NAND (ve değil), NOR( veya değil), NOT( değil) gibi lojik kapılardan oluşturulur. Özel amaçlı sıralayıcı için, J-K flip flop entegreleri ve lojik kapıların uygun kombinasyonları uygulanabilir. J-K flip-flop ve çeşitli lojik kapılar kullanılarak elde edilen sıralama devresi Şekil 8’de ve bu devrenin ürettiği sinyaller Şekil 9’ da gösterilmiştir.



          Şekil 8. 4-fazlı adım motoru için lojik sıralayıcı




          Şekil 9. Lojik sıralayıcının ürettiği sıralama

          Sürücü devre

          4-fazlı bir adım motorunu sürmek için örnek sürücü devre Şekil 10’ da gösterilmiştir. Adım motoru 4-fazlı karışık yapılı (Hybrid) adım motoru olup tam-adım ve her adımda iki faz uyartımlı olacak şekilde sürülmektedir. Sargıların uyartımı için her faza darlington çifti ve koruma diyotu içeren güç transistörleri kullanılmıştır. Motorların çalışması için gerekli olan enerji DA güç kaynağından sağlanmaktadır. Normalde 4-fazlı motorun sürülmesi ve fazların sırayla enerjilenmesi için mikroişlemci yada bilgisayardan 4-bitlik sinyal elde etmek gerekmektedir. Burada ise fazların sıralanması lojik sıralayıcı kullanılarak sağlanmıştır. Böylece her bir motor için 4-bitlik çıkış yerine 2-bitlik bilgi yeterli olmaktadır. Lojik sıralayıcının sıralama yapması için bir clock sinyaline bir de yön sinyaline gerek vardır. Bilgisayar veya mikroişlemcinin yön sinyali çıkışı 1 seviyesinde ise motor ileri, 0 seviyesinde ise geri yönde dönmektedir.



          Şekil 10 4-fazlı adım motoru sürücü devresi




          Şekil 11 Bipolar Step Motor Yapısı ve Adım Sırılaması

          Şekil 12 AEG PLC için Bağlantı Şeması

          1 ( mavi ) 2 ( Kırmızı ) 3 ( Beyaz ) 4 ( Sarı )
          + - -
          1 6
          3 8
          4 7
          2 5
          UE1 UNE2
          OM1 UM1
          UNE2 UNT1
          =M1 =A6
          UNE2 UNE2
          UM1 UM1
          UNT1 UNT2
          =A1 UT1
          UNE2 =A7
          UM1 UNE2
          UNT4 UM1
          =T1 UNT3
          UNE2 UT2
          UM1 =A5
          UNT2 UNE2
          UT1 UM1
          =A4 UT3
          UNE2 =A8
          UM1 PE
          UT1
          =T2
          UNE2
          UM1
          UNT3
          UT2
          =A2
          UNE2
          UM1
          UT2
          =T3
          UNE2
          UM1
          UT3
          =A3
          UNE2
          UM1
          UT3
          =T4


          Alıntı (Yazarı: Bülent Çaya)
          Son düzenleme helezon; 21-09-2007, 10:39.

          Yorum

          • RcA
            Member
            • 07-11-2005
            • 1199

            #6
            Konu: Step Motor devre ve kontrolü...

            Originally posted by helezon View Post
            Bu iş için zaten step motordan başka motor kullanamazsınız... Step motorlar sürücüleri sayesinde programlanabilirler... Yani adı üzerinde Step (Adım) motorlar elektronik devresinde bir led kullandığınızda yakıp söndürme ayarlarıyla da görebilirsiniz ki adım sayısına göre ileri veya geri olarak programlanırlar...
            yazıcılar içerisinde kartuş hareket ettiren mekanizma step değil ancak kağıdı hareket ettiren motor step türü..en iyisi bu hafta yazılım ile bu işi test etmek..örneğin dc motora her seferinde 100milisaniye süresince aynı voltaj verildiğinde mekanizmanın hareket mesafesi aynı ise benim için bir sorun teşkil etmez, ama bir birini tutmazlarsa step motora geçeceğim:(

            bu arada step motorların çalışmasını anlatan yazı için teşekkürler..
            Son düzenleme RcA; 21-09-2007, 21:54.

            Yorum

            • RcA
              Member
              • 07-11-2005
              • 1199

              #7
              Konu: Step Motor devre ve kontrolü...

              az önce 12v gerilim ile transistörlü tetiklemede orjinal yazıcı mekanizması 30cm de 0.5cm yanılma payı ile çalıştı (0-30cm hızı 1/10 sn) yani step motor kullanmama gerek yok, potansiyometreler ile ince ayar yapılırsa 0.5cmlik yanılma payınıda ortadan kaldırabilirim belki.. artık iş mekanizmayı hazırlamakta ve programın hareket kodlarını yazmakta, programı bitirdiğimde foruma ekleyip bu topiğe link vereceğim..

              saygılar..

              Yorum

              • helezon
                Member
                • 22-04-2004
                • 1898

                #8
                Konu: Step Motor devre ve kontrolü...

                Stepper motor için değişik bir devre geliştirdim. Aslında bir parçası vardı ama denemeye değer dedim ve deneyeceğimde.. Şema basit... Denemek isteyen olursa aşağıda, bir inceleyin isterseniz...

                KP4M4 Step motor


                Kolay gele...
                Son düzenleme helezon; 27-09-2007, 13:32.

                Yorum

                • helezon
                  Member
                  • 22-04-2004
                  • 1898

                  #9
                  Konu: Step Motor devre ve kontrolü...

                  Evet arkadaşlar bu konuyla ilgilenen yok gibi, ama şunu belirtmek isterim ki yukarıdaki devreyi hazırladım 3 axisde çalışıyor.. Bu işle ilgilenenler varsa hiçdurmasın devreyi yapsınlar... Yalnız bir sorun var.. Step motorlar ısınıyor.. Bu normal midir? İlgilenen arkadaşların bilgisine sunuyorum... Kolay gele..

                  Yorum

                  • RcA
                    Member
                    • 07-11-2005
                    • 1199

                    #10
                    Konu: Step Motor devre ve kontrolü...

                    step motorların ısındığını duymuştum ama normalmidir bilemiyorum...

                    kolay gelsin...

                    Yorum

                    • Tactless
                      Member
                      • 28-06-2004
                      • 1799

                      #11
                      Konu: Step Motor devre ve kontrolü...

                      Originally posted by helezon View Post
                      Evet arkadaşlar bu konuyla ilgilenen yok gibi, ..
                      gözlerim üzerinizde.. ilgilenmez olurmuyuz... tşkler...

                      Yorum

                      • sonymehmet
                        Junior Member
                        • 25-11-2005
                        • 364

                        #12
                        Konu: Step Motor devre ve kontrolü...

                        selam
                        özel devre dizayner arayanlar buraya Avcı Elektronik (adminle görüşünüz.)
                        step motor şema isteyen arkadaşlar bu adreste 4 tane var
                        bu biri The design is very similar to the MD-2 board except that this board has the on-board +5V regulator so it does not require a dual power supply to run
                        Son düzenleme Tactless; 16-11-2007, 09:44.

                        Yorum

                        • memos2000
                          Junior Member
                          • 18-05-2004
                          • 12

                          #13
                          Konu: Step Motor devre ve kontrolü...

                          arkadaşlar, kullanmakta olduğum bir cnc tezgahım var. ama profesyonel değil. kendi el yapımım. en iyi işlediği malzeme tahta ve mdf dir. pirinç malzemede zorlanıyor. üç adet step motor, pic 16f84 ile yapılmış kontrol kartı + yazılım (2 adet 16f84 kullandım). IRFZ44N fet transistör, mekanik aksam vs. lafı uzatmayayım. ilgilenen arkadaşlara yardımcı olabilirim. hem yazılım hem de cihazın yapımıyla ilgili. yardım isteyen arkadaşlar bana mail atarsa elimden geleni yaparım. bu arada step motorlar ısınır ama onunda bir kolayı var. chopper tekniği uygulamanız lazım. astmemo73@hotmail.com
                          Son düzenleme memos2000; 15-11-2007, 23:09.

                          Yorum

                          • kemli
                            Junior Member
                            • 27-11-2004
                            • 58

                            #14
                            Konu: Step Motor devre ve kontrolü...

                            Valla hepinize helal olsun, gerçekten sizler paylaşmayı seven dost insanlarsınız,
                            yukarıda yazılanlara ne kadar uzak olsamda incelerken imrendim diyebilirim,
                            selam ve saygılarımla

                            Yorum

                            • RcA
                              Member
                              • 07-11-2005
                              • 1199

                              #15
                              Konu: Step Motor devre ve kontrolü...

                              Editörümü hala geliştirmekteyim ve eksen motorları olarak unipolar(5 kablolu) step motorlar kullanmaya karar verdim..Editörün adı artık PCB Maker ve bitimine az kaldı...Her ne kadar artık forumda aktif olmasamda bu topic altında editör için destek vereceğim..

                              PCB Maker'dan ekran görüntüleri;







                              Yorum

                              İşlem Yapılıyor
                              X