Petkim ihalesinde sürpriz gelişme

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • cimbomlu45
    Member
    • 21-07-2006
    • 1811

    Petkim ihalesinde sürpriz gelişme

    Petkim ihalesinde sürpriz gelişme


    ÖİB, Petkim’e en yüksek teklifi veren ve aralarında Ermeni ortağın da bulunduğu grubu devre dışı bıraktı. Petkim ihalesinde 2. sıradaki Azeri grubun teklifi Rekabet Kurulu'na sunuldu.
    16 Ekim 2007 18:10

    Petkim ihalesinde sürpriz gelişme

    Petkim'in özelleştirilmesi ihalesinde, İhale Komisyonu, ikinci en yüksek teklifi veren, Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubunun teklifini Rekabet Kurulu onayına sunma kararı aldı.

    Petkim'in özelleştirmesi ihalesinde, İhale Komisyonu, ikinci en yüksek teklifi veren Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubunun teklifini Rekabet Kuruluna sunma kararı aldı.

    Özelleştirme İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamada, Petkim Petrokimya Holding A.Ş'nin (Petkim) sermayesindeki yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satışı için, 5 Temmuz 2007 tarihinde yapılan açık artırma sonucunda ihalede en yüksek teklifin 2 milyar 50 milyon ABD Doları ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubunca verildiği hatırlatıldı.

    İkinci en yüksek teklifin ise 2 milyar 40 milyon ABD Doları ile Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu tarafından verildiğine dikkat çekildi. Açıklamada, ''İhale Komisyonu; ikinci en yüksek teklifi veren, Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu’nun teklifini Rekabet Kurulu onayına sunmak üzere karar almıştır'' denildi.

    EN YÜKSEK TEKLİF DEVRE DIŞI

    Petkim'in özelleştirilmesinde, 5 Temmuz'da yapılan Nihai Pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Ortak Girişim Grubu vermişti. Toplam 5 grupla geçilen açık artırmanın 9. turunda TransCentralAsia OGG teklifini 2 milyar 20 milyon dolar olarak açıklarken, Socar&Turcas-Injaz OGG önce mola istemiş ardından 2 milyar 40 milyon dolarlık rakam bildirmişti.

    10. turda ise TransCentralAsia OGG teklifini 2 milyar 50 milyon dolara yükseltirken, Socar&Turcas-Injaz OGG ihaleden çekilmişti. Sonuçta İhale Komisyonu Başkanı İlter, ihalede en yüksek teklifi 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia OGG'nin verdiğini ve ihalenin teknik olarak sonuçlandığını bildirmişti. İhaleyi kazanan TransCentralAsia yetkilileri, ihale sonrası sorular üzerine ortaklıkta Kazak hisselerinin ağırlıkta olduğunu belirtirken, detaylı bilgi vermekten kaçınmışlardı. Ancak daha sonra medyada, bu grubun Ermeni Diasporasınca desteklendiği haberleri yer almıştı.

    HÜSEYİN ÖZAY'ın haberi

    ÖİB, Petkim’e en yüksek teklifi veren ve aralarında Ermeni ortağın da bulunduğu grubu devre dışı bıraktı. Petkim’de ibre ihalenin ikincisi Turcas’ın patronu Erdal Aksoy ve Azeri ortağı Socar’a döndü

    PETKİM’İN yüzde 51’inin satışına ilişkin ihalede, ibre en yüksek ikinci teklifi veren Turcas’ın patronu Erdal Aksoy’un Azeriler’le kurduğu ortalığa döndü. İhalede 2.05 milyar dolar ile en yüksek teklifi veren TransCentral-Asia Grubu’nun ortaklarından Troica Dialog’un Ermeni lobisinin en büyük finansörü olduğu yönündeki iddialar üzerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ihalede ikinci en yüksek teklifi veren Socar-Turcas-Injaz’la görüştü. Görüşmelerde ihalede 2.04 milyar dolarlık teklif veren Socar’ın, teklifini en yüksek teklif tutarına yükseltmeyi kabul ettiği öğrenildi.

    SOCAR KABUL ETTİ

    KAMUOYUNDA büyük tartışmalara neden olan Petkim ihalesinde karar aşamasına gelindi. Geçen süre içinde ihaleyi kazanan konsorsiyumun ortaklarıyla ilgili, Dışişleri ve MİT’ten istenen bilgi ve belgeler geldi. Ortaklarla ilgili istihbarat raporları, nihai kararı verecek olan Özelleştirme Yüksek Kurulu’na (ÖYK) sunuldu. ÖİB, Petkim ihalesini kazanan ortaklar arasında Ermeni diasporasının önde gelen isimlerinin de yer alması nedeniyle, ihalede ikinci en yüksek teklifi veren Socar-Turcas-Injaz konsorsiyumu ile ilgili de hazırlık yaptı. İhalede, Socar-Turcas-Injaz konsorsiyumu, 2 milyar 40 milyon dolarlık teklif vermişti. Konsorsiyum ile yapılan görüşmelerde, konsorsiyumun ihaledeki en yüksek teklif olan 2 milyar 50 milyon dolara çıkmayı kabul ettiği öğrenildi. Böylece Petkim ihalesinde değer kaybına yol açmadan, ikinci bir gruba satış imkanı doğdu. Petkim ihalesi konusunda son kararı Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki ÖYK verecek. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada ‘Petkim’e onay vermememizi gerektirecek bir bulgu yok’ diyerek, Petkim’in TransCentral-Asia’ya satışının onaylanacağı mesajını vermişti.

    TASARI DA ETKİLİ OLUYOR

    ANCAK ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde sözde Ermeni soykırım tasarısının kabul edilmesinin Petkim ihalesinin onayını zora soktuğu bildirildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkilileri, Petkim ihalesine giren konsorsiyumlarla ilgili tüm bilgi ve belgelerin toplanarak, ÖYK’ya sunulduğunu belirterek, Petkim’de nihai kararı ÖYK’nın vereceğini kaydettiler. ÖİB yetkilileri, ABD temsilciler Meclisi’nde Ermeni tasarısının kabulünün ikinci teklifi güçlendirdiğini de vurguladılar.

    Vardanyan’ın ilişkileri tartışma konusu olmuştu

    l PETKİM ihalesini 2 milyar 50 milyon dolar bedelle kazanan TransCentral-Asia konsorsiyumun ortakları tartışma konusu olmuştu. Konsorsiyum, Kazak Caspi Neft ve Group Euroasia ile Rus Troica Dialog firmalarından oluşuyor. Grupta yer alan Troica firması Ermeni diasprosanın en büyük finans kaynağı olarak gösteriliyor. Firmanın hisselerinin yüzde 65’i de Reben Vardanyan’a ait bulunuyor. Vardanyan, Ermeni lobisinin önde gelen isimlerinden birisi olarak biliniyor. Ruben Vardanyan, Ermenistan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Gagik Vardanyan’ın yakın akrabası. Aynı zamanda sözde soykırımı tanıtmak, dünyaya duyurmak, Ermenistan’ı geliştirmek ve Ermeni davasının tüm dünyada daha güçlü bir şekilde savunabilmek için çalışan Armenian 2020 Organization’un yöneticisi. Vardanyan’ın büyük babaannesi Mariam Vardanyan -Maro- ise Hınçak Partisi’nin kurucusu. Vardanyan’ın Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde de çok sayıda şirketi olduğu belirtiliyor.


    Star gazetesi
İşlem Yapılıyor
X