İhracat çılar neden diğer ülke üreticileri ile baş edemiyor??

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ozkandonmez
    Administrator
    • 30-12-2002
    • 47395

    İhracat çılar neden diğer ülke üreticileri ile baş edemiyor??

    Hep söylüyorlar ve diyorlarki ;

    "doların değeri düştükçe bizim yurt dışı ihalelerinde kuvvetimiz kalmıyor, ihale kazanamıyoruz zarar ediyoruz"

    Bana göre ise böyle değil......nedenmi?? yıllarca gördüklerim aşağıdaki gibidir....


    Bundan 5-10 yıl kadar önce imalatçılar ,fabrikalar ve ihracata yönelik çalışanların TL ile işleri yoktu zira işlerini endeksledikleri dolar TL yi sürekli eziyor ve al aşağı ediyordu, kaygıları yoktu işçilik ve diğer maliyetleri önemlide değildi.....bir koyup 5-6 alıyorlardı, kullandıkları elektriğinde önemi yoktu durum böyle olunca.

    Akıllı olduğunu sananlar, bütçelerine sahip çıkarak işçi çıkartmak sureti ile maliyetlerini düşüreceklerini sandılar...bu kezde işleri yetiştiremediler bir kısmı gitti çorbacı dükkanı açtı.

    Asıl sorun ne idi? peki...

    Sektör sektör konuyu alamayacağımızdan dolayı olayı detaylandıramayacağım ama sizler vereceğim örnekle bu detaylandırmaları zaten zihninizde yapacaksınız.
    1. İmalat aşamalarından ilki ham madde yada yarı hammaddenin fabrikaya yada işletmeye taşınması mevzusudur, nakliye ise eskiden 1-3 mazot oranı ile işlerdi yani nakil yapılacak mesafede 1 birim motorin yakılacaksa nakliye ücreti 3 birim olurdu ve bunu işletmeci gönül rahatlığı ile verirdi çünki dolar dan onu kat kat çıkartıyordu ve bununda önemi yoktu.
    2. Fabrika üretim bantlarında kullanılan elektrik motorlarının çoğunluğu maksimal hesapları yapılmadan yada sonradan değiştirilerek gerekli gücün çok üstünde motorlar takılmak sureti ile elektrik sarfiyatının artması göreceli olarak yükselmiştir ama bununda önemi yok zira dolar kardeşleri bunu hallediyordu.
    3. Dolar iyi kazandığı için dışarıdaki ihalelere çok rahat giriyorlardı zira TL nin durumu o kadar vahim diki dolarla iş yaptıklarından hammadde de işçilikte her ay düşürecek devam ediyor içeriye ödedikleri her ay azalıyordu, bu nedenle yurt dışındaki ihalelerde diğer üreticileri istedikleri kadar ezebiliyorlardı.
    4. İmalat maliyetleri doların YTL karşısında hızlı yükselişleri sayesinde onlar için önemsenmeyecek boyutlara gelmiş geçmişti bile.

    Bu hesapların içinde finans sektörleri ile birlikte hükümetlerde benzin in fiyatını hep 1 dolar seviyesine getirmeye çalıştılar ve getirdilerde, ezilen sürekli halk oldu ihracatçılar sürekli halkın ezilmesi sureti ile para kazandılar ve kazandırdılar. Hele dolar merkez bankası tarafından mecburen serbest bırakılmasından sonra bir gecede %40 gibi değer artışı ile büsbütün insaları batırdı bir çok intiharlara sebeb oldu.

    Ama mutlu tablo doların uzunca bir süre yerinde sayması, TL den 6 sıfır atılması ile sona erdi....

    eeee şimdi ne olacak ihracatçılara ohhh mu diyeceğiz , tabiki demiyeceğiz... Onlar şimdi kendilerine çeki düzen verecekler kaldıki akıllı olanlar bu tabloyu çok önce okudu ve tedbirlerini almaya başladılar.

    Bunlar nelermi ? Tabiki yukarıdaki maddelerin tersleri : )


    1. Artık nakliye ücretleri 1-3 oranında değil hemen hemen 1-1.25 oranlarına düştü, buradan maliyetler önemli ölçüde düştü
    2. Elektrik giderlerinin düşürülmesinin neticesinde bir birim daha düşer
    3. İşçiliklerde ücret artışları enflasyon oranıda azaldı ama bundan ancak farklı yönetemlerle maliyetleri düşürebilirler.
    4. Dolar artık hemen hemen istikrarlı bir şekilde normal seyre bırakılmış ve artık insanlar dolara para yatırıp hiç bir şeye ellerini sürmeden para kazanamayacaklar.
    ve en önemlisi eski kar marjlarını düşünmeyecekler 1 e üretip 3 e satmak yok, 1 e üretip 1.15 e satsınlar bakın yurt dışında nasıl para kazanırlar görürsünüz.

    Bu en basit anlatımla hazırlanmış bir makale olmakla birlikte çoğu vatandaşında düşündüğü noktalardır.

    Tabiki bu yazıda kimseyi bağlayıcı değildir.: )
    Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



    HAYDI IPTV YAPALIM

    TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

    LÜTFEN OKUYUN

İşlem Yapılıyor
X