D-Smart, yayıncılıkta Avrupa’ya ders veriyor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • yigitbilgin
    Member
    • 15-07-2007
    • 529

    D-Smart, yayıncılıkta Avrupa’ya ders veriyor

    Cable&Satellite adlı uydu ve kablolu yayın dergisinde Kate Bulkley imzasıyla yer alan makalede, Doğan Yayın Holding’in kısa sürede başarıya ulaştırdığı D-Smart’ı inceledi. Bulkley, "D-Smart, televizyonculukta Avrupa’ya ders veriyor" dedi.

    DÜNYANIN
    uydu ve kablolu yayın sektöründeki en önemli dergisi olarak kabul edilen Cable&Satellite, ekim sayısında Doğan Yayın Holding bünyesindeki dijital yayın platformu D-Smart’la ilgili bir analiz yayınladı. Medya ve telekominikasyon sektörlerinde uzman olan yayıncı ve yazar Kate Bulkley, ’Doğunun sözü’ başlıklı makalesinde, Türkiye’nin televizyonculukta D-Smart’la Avrupa’ya bir ders verdiği belirtti.

    TÜRKİYE, AVRUPA’DA LİDER: Kate Bulkley, dergide yayınlanan makalesinde Türkiye’nin önünde Avrupa’nın parçası olmak için daha uzun bir zaman olduğunu belirterek, "Ama buna rağmen Türk televizyonu uydu yayıncılığında sunduğu yeni ve farklı bir servisle Avrupa’ya bir ders veriyor. Bu uygulama bir anda Türkiye’nin yayıncılıkta Avrupa’nın gerisinde değil lider olmasını sağladı" yorumunu yaptı. Bu uygulamanın Türkiye’nin en büyük holdinglerinden biri olan Doğan Grubu bünyesinde gerçekleştiğini belirten Bulkley makalesinde şu yoruma yer verdi: "Doğan Grubu, son iki yıl içinde finans ve sigorta sektöründen çıkarak medya ve enerji alanlarına odaklandı. Bu alana benzersiz bir giriş yaptı. D-Smart isimli şifreli (NDS teknolojisi) yeni bir servis sunan grup, buna karşı abonelerinden aylık ücret istemedi. Üye olmak için tek şart 174 Euro değerinde D-Smart kutusu almak."

    HEDEF REKLAMDA YÜZDE 10: Doğan Grubu’nun D-Smart bünyesinde yer alan bazı kanallar için lisans ücreti ödediğini de kaydeden Bulkley, bu kanallar arasında Discovery Chanel, Turner’in CNNI ve Carton Network ile Sparrowhawk/NBC Universal’ın KidsCo kanalı olduğunu belirtti. Bulkley, yazısına şöyle devam etti: "Grup bu kanallara para öderken abonelerine ise bunu ücretsiz sunuyor. Bu iş modeli, ölçeği büyüterek reklamlar için daha çekici bir alan yaratmaya dayanıyor. Doğan Grubu bu hizmetiyle Türkiye’de yer alan 17 milyon televizyon hanesinin bir kısmına bu servisi sunmak istiyor. Doğan Grubu’nun bu servisle Türkiye’nin 2 milyar dolarlık büyüklüğe sahip reklam sektöründen önemli bir pay almak istiyor. Hedef öncelikli olarak yüzde 3. Grup yöneticileri bunun en kısa zamanda yüzde 10’a çıkarmayı umduklarını söylüyorlar."

    7 MİLYON UYDU ALICISI VAR: Türkiye’de reklam harcamalarının büyüdüğüne işaret eden Bulkley, bu yılki büyüme hedefinin ise yüzde 30 olduğunu belirtiyor. Bulkley, "7 milyon uydu alıcısının bulunduğu Türkiye’de D-Smart aboneleri hem Eutelsat Hotbird hem de Turksat yayınlarını alıyor. Bu da 300 kanal anlamına geliyor. Ama buradaki fikir, kanallar içinde en çekici olanların kayıt altında olması" diyor.

    D-Smart işini Türkiye ile sınırlı tutmayın

    DOÐAN Grubu’nun D-Smart’ın pazarlama kampanyası için 20 milyon dolar harcadığını ve bunda başarılı olduğunu kaydeden Cable&Satellite yazarı Kate Bulkley, "Şirketten yapılan açıklamada mayıs ayından bu yana 250 bin kişinin D-Smart abonesi olduğu belirtiliyor. Sadece ağustos ayında 70 bin D-Smart kutusu satılmış. Hedefleri bu yıl sonuna kadar 600 bin kutu satmak" dedi. Türkiye Ligi’nin yayın haklarıyla ilgili bir kavganın yaşanabileceğini de kaydeden Bulkley, "Şu anda 100 milyon dolar değerinde olan Türkiye Ligi yayın hakları için Doğan Grubu 2008-2011 yılları arası için yıllık 180 milyon dolar teklifte bulundu" hatırlatması yaptı. Bulkley analizini şöyle bitirdi: "Doğan Grubu’nun cesur planları var ama kaynakları ve bağlantıları bunu yapabileceğini gösteriyor. Grubun bu modeli Türkiye’yle sınırlı tutmaması gerekiyor."
İşlem Yapılıyor
X