İş ile eğlence birbirine karıştı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • yigitbilgin
    Member
    • 15-07-2007
    • 529

    İş ile eğlence birbirine karıştı


    Blackberry rüzgârını arkasına alan akıllı telefonlar, özellikleri arasına fotoğraf, müzik ve video gibi eğlence odaklı uygulamaları ekleyerek pazarda çıkışa geçti.

    Hızlı internet bağlantısı, ofis yazılımları ve kurumsal e - posta desteği uygulamalarıyla cep piyasasında akıllı telefon (smartphone) olarak adlandırılan iş odaklı cihazlar arasındaki savaş kızıştı.

    Kanadalı RIM firmasının ürettiği Blackberry adlı ürünlerin önce Kuzey Amerika ardından da Avrupa ülkelerinde satışlarının hızla arması, piyasadaki rekabete yeni bir boyut getirdi.

    Sahip olduğu özelliklerin yanı sıra yüksek fiyat seviyesinden dolayı iş dünyasının ilgi alanına giren akıllı telefon pazarındaki rekabet aslında iki farklı alanda yaşanıyor.

    Bu alanlardan birisi 'yazılım’, diğeri de donanım olarak adlandırılan 'cihaz’ kategorisi.

    Büyük beklenti var

    Telefonlara adeta akıl katan özelliklerin sorunsuz olarak çalışmasını sağlayan yazılım kategorisinde Blackberry, Microsoft Windows Mobile, Palm OS ve Symbian’ın ürünleri bulunurken, yarışa Apple ve Google da yeni işletim sistemleriyle girmeye çalışıyor. Bu alanda Blackberry’nin ürünleri oldukça yoğun olarak satılıyor. Onu Nokia’nın desteklediği Symbian izliyor.
    Blackberry markalı cihazların dolayısıyla işletim sistemlerinin satış adedi bugüne kadar 10.5 milyona ulaştı. Bu pazarda açık kodlu Linux işletim sistemine sahip cihazlar da var.

    Ürün kategorisinde ise Blackberry, Palm, Nokia, Sony Ericsson, Apple, Motorola ve HP gibi firmaların ürünleri yarışıyor. 1.1 milyar adetlik cep telefonu pazarında yüzde 5 - 6 arasında bir pazar payına sahip olan bu kategori analistler tarafından oldukça yakından takip ediliyor.

    Analistlerin buluştuğu ortak nokta, 2010’lu yıllara gelindiğinde bu kategorinin toplamda en azından yüzde 20’lik paya ulaşması.

    İş makineleri cep yakıyor


    Ürün Fiyat

    Blackberry 8300 780 YTL
    Nokia E901. 860 YTL
    SonyEricsson P1 1.070 YTL
    Palm Treo 680 950 YTL
    Samsung i600 800 YTL

    Wi-Fi desteği öne çıkıyor

    Akıllı telefon pazarında yaşanan hızlı gelişimle birlikte bu ürünler artık iş odaklı özelliklerin yanı sıra eğlence bazlı uygulamaları da sunmaya başladı. Blackberry’nin 8300 Curve modeli, Nokia’nın N serisindeki yeni modeller, Sony Ericsson’un M ve P serisi şık tasarımın yanı sıra dijital fotoğraf, video, müzik ve oyun uygulamalarını da içlerinde barındırıyor.

    Hatta Blackberry’nin ABD’deki son çeyrek rakamlarında, ilk kez iş odaklı satışlar, tüketici odaklı satışların altında kaldı. Telefonlara eklenen yeni özellikler sayesinde ortalama telefon kullanıcılarının da bu kategoriye ilgisinin arttığı dikkat çekiyor. Öte yandan bu kategorideki cihazlara eklenen kablosuz internet (Wi-Fi) teknolojisi de cihazların cazibesini artıran bir diğer etken olarak öne çıkıyor
İşlem Yapılıyor
X