İstanbul'a vurulan dini mühürler...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    İstanbul'a vurulan dini mühürler...




    1453 Dergisinin ikinci sayısı Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın “İstanbul Gözbebeğimizdir” başlıklı yazısı ile başlıyor.
    İstanbul’un “bilge ve estetik ruhu”na vurgu yaptığı yazısında Topbaş, “Yönettiğimiz bu dünya kentini kısa vadede 2010 Avrupa Kültür Başkentliği’ne hazırlıyoruz. Öte yandan orta vadede Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 için koyduğumuz hedeflere ulaştırma stratejileri geliştiriyoruz” diyerek İstanbul’un gelecek pespektifini çiziyor.

    İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü ve aynı zamanda derginin genel yayın yönetmeni Nevzat Bayhan’ın İstanbul şairi Nedim’in İstanbul sevdasını anlatan Kaside’sinden esinlenen takdimleriyle dergi “İstanbul okuru”na sunuluyor.

    1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi ikinci sayısında üç semavi dinin İstanbul’daki kutsal yapılarını yani Camileri, Kiliseleri ve Sinagogları “İstanbul’a Vurulan Dini Mühürler” başlığı ile konunun uzmanları; Prof. Dr. Gönül Cantay, Prof. Dr. Semavi Eyice ve Sezai Gülşen’in yazıları ile ele alıyor.

    Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanan derginin ikinci sayısında da Avrupa’nın büyük kentlerinin belediye başkanları ile yapılan röportaj geleneği sürdürülüyor.
    Derginin Genel Koordinatörü A. Aylin Doğan bu kez, İstanbul’un kardeş şehri de olan Rotterdam’ın Belediye Başkanı Ivo Willem Opstelden ile röportaj yapmış. Başkan Opstelden röportajında Türkiye ve Hollanda arasında ticaret ve yatırım faaliyetlerini teşvik amacıyla Rotterdam’da kurulan ve açılışı 2005 yılında Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN’ın katılımıyla açılan TIC (Trade & Investment Center)’a vurgu yaparak İstanbul ve Rotterdam’ın iki liman şehri olmasından dolayı birbirlerine bağlı olduklarını ifade etmiş.

    İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkentliği’ne hazırlanırken yapılan çalışmalarla ilgili projenin başında bulunan Gazeteci Nuri Çolakoğlu ile kapsamlı bir röportaj yapılmış. Çolakoğlu İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkentliği ile ilgili yapılan yoğun çabayı başlangıçtan günümüze anlatarak “İstanbul Okuru”nu aydınlatmış.

    Dergi zengin içeriği ile bu güne kadar yayınlanan benzerlerine göre konu yelpazesini oldukça geniş tutmuş. Derginin içindekiler bölümü bunu apaçık ortaya koyuyor;

    Hocaların Hocası Prof. Dr. Oktay ASLANAPA
    Eski İstanbul’da Külliye ve Dergah – Prof. Dr. Sadettin ÖKTEN
    Mevleviliğe Uzanan Bir Yolculuk; Deniz ARCAK
    Şehirlerin Sırlı Tanıkları – Prof. Dr. İskender PALA
    Galata Köprüsü’nün Öyküsü – Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kamil GÖREN
    Gravürlerinde İstanbul’u Yaşatan Ressam Cemal AKYILDIZ
    Dersaadet Sokaklarında İlk Hanım Elleri; Bayan Çöpçüler – Mehmet MAZAK
    Beyoğlu’ndan Suriçi’ne Tiyatronun Yarım Asırlık Yolculuğu – Yrd. Doç. Dr. Selman CAN
    İçinden İstanbul Geçen Filmlerin Tutkunu; Ali Murat GÜVEN – Yaşar İLİKSİZ
    Karaköy’deki Kayıp Mabed – A. Aylin DOĞAN
    Şakir ECZACIBAŞI ile İstanbul Kültür ve Sanatı Üzerine Bir Böyleşi – Yılmaz PARLAR
    Geçmişten Günümüze Ramazan – Ali Şükrü ÇORUK

    Ajandasında da sergilerden yeni çıkan kitaplara, müzik dünyasından sinema hayatına kadar bütün yönleriyle güncel İstanbul kültür ve sanatının panoramasının çıkarıldığı 1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi’nin ikinci sayısı İstanbul Kitapçısı’dan veya İstanbul’daki gazete bayilerinden satın alınabilir.
    (Haber 7)
İşlem Yapılıyor
X