İsrailli firmalar mayınlı arazilere talip

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    İsrailli firmalar mayınlı arazilere talip



    Suriye-Türkiye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi için yapılacak ihalelerde sona doğru geliniyor. İhalenin açılmasını bekleyen yabancı firmalar arasında İsraillilerin çoğunlukta olması dikkat çekiyor.

    Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi için başlatılan çalışmalar bazı teknik ve yasal aksaklıklar nedeniyle bir türlü başlatılamazken, ihalenin açılmasını bekleyen yabancı firmalar arasında İsraillilerin çoğunlukta olması dikkat çekiyor.

    HUKUKİ ENGEL KALDIRILIYOR

    Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi için Maliye Bakanlığı'nın açtığı ihalelerin önündeki engeller, yapılacak yeni yasal düzenlemelerle kaldırılacak.

    Bakanlık 49 yıllığına yap-işlet modeli ile ihale açmasının önündeki engelleri aşmak üzere yeni bir yasa tasarısı hazırlarken başta İsrail'li firamalar olmak üzere yabancı firmalar çoktan sıraya girdi.

    Mayın temizleme ihalesi doğrudan Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek ve yürütmesinde de Kamu Tedarik Kanunu'na bağlı kalınmayacak.

    MAYINLARI TEMİZLEYENLER ARAZİYİ KULLANACAK

    Mayınlı arazileri temizleyecek yabancı veya yerel şirketler araziyi tarım üretim bölgesi olarak işletme hakkına sahip olacak. Hükümet ise Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi için hazırlanan kanun tasarısına son şeklini verdi.

    MAYINLI ALANLAR 5 YIL İÇİNDE VERİMLİ HALE GELECEK

    İhalenin tamamlanmasının ardından tehlike saçan mayınlı araziler beş yıl içinde tarım üretim kuruluşlarının yer aldığı bir bölgeye dönüşecek.

    Hükümet Türkiye ve Suriye sınırındaki anti personel ve anti tank mayın alanlarının ve patlamamış mühimmatın temizlenmesi ve temizlenen alanlarda tarım faaliyetlerini başlatacak ihalelerin yapılması hakkındaki kanun tasarısını parlamentoya sundu.

    Kanun, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen askeri bölgeleri içermiyor. Bu bölgeler mayın arazisi üzerinde olsa bile güvenlik sistemleri kuruluşu için muhafaza edilecek.



    TEMİZLENECEK ALANI KİMLER BELİRLİYOR?

    Türk Silahlı Kuvvetleri, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı temizlenecek alanların önceliğini birlikte belirleyecek.

    Petrol Yasası tedarikleri mayın arazilerinin altında bulunabilecek petrol veya diğer kaynaklar için muhafaza edilecek ve devlet bu maddeleri arama hakkını elde tutacak.

    İSRAİL FİRMALARI BAŞI ÇEKİYOR

    İhalenin yapılmasının dört gözle bekleyen yabancı firmaların başında İsrailliler geliyor.Şu ana kadar İhale çağrısına çevap veren 13 firamadan 3'ü İsrailli. Geri kalan firmaların Dördü İngiliz, Ukrayna, Hırvatistan, Rusya, Fransa, Danimarka ve İsveç'ten birer adet.

    Mayınlar 780 kilometre uzunluğunda ve 508 milyon metre karelik bir alanda temizlenecek. Bu alan Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin'den bazı kısımları içine alıyor.

    Mayın temizlemeyi yapacak şirketlerin yap işlet modeli ile arazileri 49 yıl kullanmaları öngörülüyor.

    Haber7
İşlem Yapılıyor
X