DiSEqC Nedir ?

Kapat
Önemli Konu
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ganidagli
    Senior Member
    • 25-06-2004
    • 3512

    DiSEqC Nedir ?

    uydutvhaber.net adresinden alintidir


    Üst bant yayınlarının yeni yeni kullanılmaya başlandığı (1996-7) yıllarında aynı anda iki uydudan birinin alt ve üst bantları arasında seçim yapabilmek mümkün olamamaktaydı. Çünkü daha önce çanak seçme anahtarlaması için kullanılan 22KHz LNB lerin içindeki osilatör seçimi (alt /üst bant geçişi) için kullanılmıştı. Alıcıdan anten istikametine uygulanacak bir kontrol işaretleşmesi sistemi acilen gerekiyordu. DiSEqC (Digital Uydu Teçhizatı Kontrolu) bu gereksinimden ortaya çıktı. Şimdi daha önceki 22KHz tekniği kullanılarak bu taşıyıcının üzerinden sayısal telgraf modüle edilmektedir.

    Önceden polarizasyon düzlemini değiştirme, çanak değiştirme ve hareketli anten kumandaları tümüyle değişik bağlantı ve kontrol şekillerine sahipti. Örneğin 13/18V polarizasyon değişikliği için, 22KHz sinyali ise çanak seçimi için kullanılmaktaydı. Ayrıca hareketli antenlerin kumandaları da tümüyle ayrı sinyallerle yapılmaktaydı. Cihazlar arasındaki uyumsuzluk sorunu da kullanıcının cihaz seçimini güçleştirmekteydi. Ayrıca daha önceki tekniklerle hem alt hem de üst bantları olan iki uydu arasında seçim yapmak mümkün olmamaktaydı.

    DiSEqC üzerine sayısal telgrafların modüle edileceği bir taşıyıcı olarak 22KHz tekniğini kullanmaktadır. Ana kumanda fonksiyonu her uydu alıcısı içinde bulunan Mikroprosesör tarafından üstlenilmektedir.

    Bu ana birim (master) tarafından verilen sayısal kumanda bilgileri kumanda edilen (slave) cihazlar tarafından algılanır. DiSEqC şu anda 4 ana çeşit yapıda bulunmaktadır. Basit DiSEqC (Mini - DiSEqC de denmektedir.) , DiSEqC 1.0 ve DiSEqC 2.0 ile DiSEqC 1.2 .

    Mini DiSEqC de sadece temel uygulamalara yeterli kısıtlı özellikler bulunmaktadır. Bu tip 22kHz sinyal için sadece 2 konumu içerir(Sekil 1'e bakınız). 12ms sürekli ( 0 bilgisi) ve 12ms kesikli (1 bilgisi) . Bu şekilde 13/18V anahtarlamasının da kullanılmasıyla toplam 8 polariteye kumanda ediliebilir. Yani örneğin V ve H polariteleri, üst ve alt bantları ile iki çanağın tüm polariteleri seçilebilir.

    Eğer 8 polariteden çok kumanda gerekiyor ise. Mini-DiSEqC den vazgeçilmelidir. Sıra istenildiği kadar çok çanağa kumanda edebilen DiSEqC 1.0'a gelir. Bu durumda gerekli kumanda bilgileri 22kHz sinyalin üzerine modüle edilir. Örneğin 1,5ms bit periyodunun 0,5ms 22kHz var, 1ms yok konumu 1 bilgisini, 1ms var 0,5ms yok konumu ise 0 bilgisini vermektedir (şekil 1'e bakınız)


    Bu sistem temel olarak tüm anahtarlama işlevlerini yerine getirmektedir, ancak dijital teknoloji daha da fazlasını vadeder. DiSEqC 2.0 ile çevre cihazları ana birimin (master) çip fonksiyonlarını da görmektedir. Bu şekilde kullanıcıya yeni avantajlar sağlanmaktadır. Uydu alıcısının kullanımı ve programlanması oldukça kolaylaşmaktadır. Örneğin uydu alıcısına LNB'nin lokal osilatör frekansının bildirilmesi gerekmez, sistem kendiliğinden tanıyabilir. Ayrıca merkezi kumanda tarafından her türlü hata durumu değerlendirilip düzeltici değişiklik yapılabilir.

    DiSEqC sistemi bir dizi cihazı ya da parçayı kumanda edebilme imkanı sağlar. Polarizasyon düzlemleri veya , uydu sistemleri arasında seçim yapmanın yanı sıra polarizörler aktüatörler gibi çeşitli hareketli anten parçalarına kumanda edilebilir.

    DiSEqC sistemi geriye doğru uyumludur. Eskiden var olan 13-18V ve 22kHz sinyallerine sahip uydu alıcıları da bu sistemin içinde eskiden var olan tüm fonksiyonlarını görebilirler. Ancak yeni geliştirilen ilave fonksiyonları yapamazlar.

    Şekil 2 de verilen Master -Slave prensibi komponentlerin birbiriyle olan haberleşmesini kolaylaştırmaktadır.

    Bu haberleşmede yönlendirici durumda olan Master entegre devredir. Master devre Slave devreden bir cevap bekliyor ise (DiSEqC 2.0) bunun nasıl bir cevap olduğunu da belirler. Slave devrelerden gerekli cevap gelmeden haberleşme bitmez. Kısacası master bir (ya da daha çok) slave cihaza 22kHz sinyalini kodlayarak kısa bir komut göndermektedir ki bu basit bir yazılım veya onu ikame eden devre ile yapılabilmektedir. Slave cihazda ise (örneğin sviç) hem uç cihazına gerekli kontrollar (örn. antenleri seçen rölelerin kontrolu) hem de gerekli sinyal kodlama ve çözme işlemleri ayni bir tek mikrokontrolör çipinde yapılır. Multisviç denilen kutularda ise farklı master (uydu alıcısı tarafı) devrelerden gelen komutlara uygun uç cihazları (örn. anten) seçen bu devrelerden bir matris şeklinde (alıcı sayısı kadar adette) bulunur.



    DiSEqC Bus Donanım Spesifikasyonları

    Slave cihazların geriye master cihaza mesaj gönderebilmeleri için basit 22KHz sürekli dalga işaretleşmesi için gerekenden çok daha belirgin empedans tanımlamalarının yapılması zorunlu olmuştur. Buna ek olarak DiSEqC tanıtımı safhasında mevcut işaretleşme sistemlerine de uyumluluk veya hibrit çalışabilme bakımından farklı çalışma gerilimlerini kabul edebilmek önemli bir avantajdır.

    Bu nedenlerle DiSEqC Bus için önerilen DC besleme voltajı 12 ±1 volttur. Ancak çevre cihazlar bakımından 18Volta kadar tolere edilebilmelidir.(yani belirgin bir arıza yaratmamalıdır.) Kısa vadede (halen mevcut cihazlar bakımından) bazı üreticiler 13/17V işaretleşme seviyelerine uyumluluklarını korumayı seçmişlerdir. Aynı şekilde bu uyumluluk DiSEqC Slave entegre devrelerinin ilk versiyonları için de kabul edilmiştir.

    Bu Bus dan beslenen çevre cihazları için Uydu Alıcılarında da 500mA 'e kadar DC besleyebilme kaynağı önerilmiştir.

    Nominal 22kHz işaretleşme genliği 650mV tepeden tepeyedir. Kablodaki gerilim düşümlerini tolere edebilme bakımından da detektör tarafının 300 mV (±100 mV) değerine kadar algılayıp cevap verebilmesi gerekir. Busa yüklenmesi önerilen azami (tepeden tepeye) genlik 1 volttur.

    Geriye doğru haberleşmenin sağlanabilmesi için Master vericisinin (uydu alıcısı tarafı) busa göstermesi gereken nominal kaynak empedansı 22kHz de 15W dır. Sonlandırma tipik olarak bir direnç, DC besleme akımını destekleyecek paralel bir bobin, ve toprağa doğru bir kondansatörden (kablo boyu ve sonlandırma kapasitesi küçük olduğunda 22kHz' sinyalini şekillendirmek için) oluşur.
    22kHz sinyalinin taşınabilmesi için busun (koaks kablo) en ucundaki toplam yük kapasitesinin 250nF(0.25mF) değerini aşmaması önerilir. Bu değer mevcut LNB tipleriyle, 50 metreye kadar mesafede tek LNB için tolere edebilmek üzere geçerlidir. Gerçek DiSEqC çevre birimleri açısından busun 100nF dan fazla yüklenmemesi gerekir. Bazı cihaz türleri (montajcı cihazları, SMATV nodları gibi) bakımından ise bunun çok daha altı tercih edilir. Çeşitli kablo boylarına göre türlü sonlandırma kombinasyonları için kabul edilebilir azami yüklemelerin belirlenebilmesi için tesisat hesap tabloları yapılmalıdır.
    Son düzenleme ganidagli; 18-12-2004, 09:39.
  • ganidagli
    Senior Member
    • 25-06-2004
    • 3512

    #2
    Konu: DiSEqC Nedir ?

    DiSEqC™ (Digital Satellite Equipment Control) , EUTELSAT tarafından 1994 yılında geliştirilen uydu alıcısı ile çanak v.s. çevre birimleri arasındaki haberleşme protokolünün tanımıdır. Farklı seviyelere sahiptir ve iki büyük ana gruba ayrılmıştır.


    Seviye 1.x (x = 0, 1 veya 2) tek yönlü bir Sistemdir. Uydu alıcısından diğer uydu elemanlarına doğru tek yönlü bir iletişime izin verir. Elemandan uydu alıcısına doğru geri bir cevap bu sistemde mümkün değildir.
    Seviye 2.x (x = 0, 1 veya 2) ise iki yönlü bir sistemdir. Her iki yönde iletişim mümkündür. Uydu alıcısı ("Master") diğer uydu elemanına ("Slave") bir komut gönderir. Eleman ise komutun alındısını geri iletir.


    Farklı seviyelerdeki DiSEqC™-elemanların arasındaki uyum garanti edilmiştir. Gönderilen komutlar sadece Master 'in hakim olduğu komutlardır ve bir Slave sadece kendi seviyesinin komutlarıyla çalışabilir. Aşağıdaki tüm kombinasyonlar geçerlidir;.

    Seviye 1.0 daki bütün DiSEqC™-ürünleri Tone Burst sinyali ile uyumludur.
    Seviye 1.1 deki bütün DiSEqC™-ürünleri Seviye 1.0 (ve Tone Burst) ile uyumludur.
    Seviye 1.2 deki bütün DiSEqC™-ürünleri Seviye 1.1 ile uyumludur.
    Seviye 2.x deki bütün DiSEqC™-ürünleri Seviye 1.x ile ve ayrıca iki yönlü haberleşme protokolü ile uyumludur.

    DiSEqC™-Tekniğiyle yapılan uydu malzemeleri tek kullanıcı için olsun merkezi dağıtımlar için olsun çeşitli örneklere sahiptir. Her geçen gün de profesyonel alıcı verici sistemleri olsun, çok kullanıcılı sistemlerde adresleme olsun yepyeni ürün tipleriyle karşımıza çıkmaktadır.

    Bir cihazın DiSEqC™-uyumlu bir ürün olduğu şöyle anlaşılır.

    EUTELSAT tarafından tanımlanan DiSEqC™özelliklerine sahip olduğu ve bu koşulları tam olarak taşıdığı belirlenen tüm ürünlere DiSEqC™logosunu taşıma yetkisi verilmektedir. Bu Logo aynı zamanda cihazın taşıdığı DiSEqC™- seviyesini de belirler. Cihaz üzerinde bu logo cihazın kolayca görülebilir bir yerinde okunabilir şekilde olmalıdır.

    EUTELSAT tarafından belirlenen DiSEqC™-seviyesi logoları şunlardır.

    Sadece" Tone Burst Sinyali" kullanan ürünler ise sadece aşağıdaki ibarelerden birini kullanabilirler:

    Tone Burst
    Mini-DiSEqC™
    DiSEqC™ compatible
    DiSEqC™-Logosu bu cihazlarla birlikte kullanılamaz. Yeni satın alınan tüm uydu cihazlarında fleksibilite ve az masrafla yeni koşullara uyumlandırılabilme imkanı bakımından en azından 1.0 seviyesine sahip ürünler tercihedilmelidir.

    Yorum

    • ganidagli
      Senior Member
      • 25-06-2004
      • 3512

      #3
      Konu: DiSEqC Nedir ?

      Bireysel kullanıcı için (tek kullanıcılı sistemlerde kullanılan) çok çeşit ve seçenekli cihazlar bulunmaktadır. Analog ve digital uydu alıcıları olduğu gibi, bu cihazlarla çalışmak üzere çeşitli Röleler, LNB'ler, Hareket motorları, Sinyal üreticileri gibi çok çeşitli cihaz DiSEqC logosu kullanılıyor. Aşağıda bu türdeki ürünlerden çeşitli örnekler verilmiştir.


      Röleler (Şalterler)
      Bu kategoriye giren cihazlar çoğu zaman iki uydu ara-frekans (IF) girişine ve uydu alıcısına bağlanmak üzere bir çıkışa sahip şalterlerdir. En azından Tone Burst protokolüne sahiptirler. Tabii, seviye 1.0 ve daha yukarıları olduğu gibi 4 giriş ve bir çıkışlıları da olur.


      Tone Burst Röle
      Bu modelde sadece A ve B uydu konumlarından birisinin seçilmesi mümkündür. A konumu için 22kHz sinyal sürekli gönderilir, B konumunda ise kesiklidir.

      DiSEqC™ - Röle (seviye 1.0 ve yukarısı)
      DiSEqC™-seviye 1.0 birbirinden farklı 4 LNB'ye kadar seçebilme olanağı verir. Piyasada bu tip rölenin iki çeşiti var;

      İki girişi bir çıkışı olan röle
      Dört girişi bir çıkışı olan röle
      Dört girişi olan röle herbirinin (altbant, üstbant ve vertikal, horizantal kombinasyonları olmak üzere) dörder farklı polaritesi olan dört Single-Universal-LNB kullanabilir. Yani böylelikle 16 farklı polarite seçilebilmektedir. (Örneğin Türksat 1C, 1B gibi üst bantta yayınları olmayan uydulardan seçilebilecek LNB sayısı iki misline çıkmaktadır. )

      Aşağıda 16 şalter konumunun tam açıklaması yeralmaktadır. Dört girişli bir şalter bu konumların 16 sını da kullanır. İki girişli bir şalter ise sadece 1 den 8 'e kadar olan konumları kullanabilmektedir.

      İki girişi olan seviye 1.0 ve yukarısı bir DiSEqC™-şalter kullanıldığında şalter 9 dan 16 ya kadar olan komutları algıladığında bunu 1 den 8 'e kadar olan komutlarla aynı şekilde yorumlayacaktır. Yani bu şalter "seçenek" komutunu değerlendirmez. Öte yandan DiSEqC™komut setine sahip bir uydu alıcısı Tone Burst röle tiplerini de sorunsuz kullanabilir. Aralarındaki uyumluluk geçerlidir.

      4 LNB nin kontrolu iki türlü gerçekleştirilebilir:

      Birinci yöntem 4 girişi ve bir çıkışı olan bir röle(şalter) kullanmaktır.
      İkinci yöntem ise iki girişi olan ve Tone Burst veya DiSEqC™- "Konum" komutuna cevap veren iki röle kullanarak olabilir. Bunların girişleri ise "seçenek" komutuna cevap veren üçüncü bir röleye bağlanır. Bu üçüncü röle tipi örneğin Spaun 'da 210 F modelidir. ( "Konum" komutuna cevap verenler ile "seçenek" komutuna cevap veren iki girişli röle tipleri farklıdır)

      Resim 8: İki girişli rölelerle dört LNB çalıştırmak için yapılan "kaskad" bağlantı..



      Not: Şalterlerin böyle arka arkaya(kaskad) bağlanışı uydu alıcısının DiSEqC™ anahtarlama komutlarını mükerrer olarak verebilmesini gerektirir. Örneğin seviye 1.1/2.1 cihazlarında her komut arka arkaya üçer kere gönderilmektedir. O nedenle arka arkaya(kaskad) bağlanmış 3 cihaz kademesine kadar çalıştırılabilir.



      Aşağıda iki ve dört girişli röle örnekleri verilmiştir:


      Resim 9a: İki uydu IF girişli bir çıkışlı DiSEqC™-Röle örneği (Spaun)

      Resim 9b: Dört uydu IF girişli bir çıkışlı DiSEqC™-Röle (seviye 1.0)örneği (Ankaro)



      LNB 'ler
      Şu anda DiSEqC™-komutlarıyla çalıştırılabilen iki türde LNB var:
      Monoblok-LNB:. Prensip olarak tek bir gövdenin içine yerleştirilmiş iki üniversal LNB ve bir DiSEqC şalterden oluşur. Amacı birbirinden (modeline göre) 3 yada 6 derece uzaktaki iki uydunun yayınlarını birlikte alabilmesidir.
      Loop-through-LNB (alm. Durchschleif-LNB), Geçişli LNB denir: Bu tür LNB bir röle ve bir üniversal LNB'den oluşur. . Amacı ikinci bir çanakta(veya aynı çanak üzerinde) bulunan diğer üniversal LNB 'ye kolayca bağlanacak girişin bu LNB'nin üzerinde hazır durumda olmasıdır.
      Doğal olarak DiSEqC™-tekniğini kullanan başka bazı yeni LNB tipleri de şu anda geliştirilme aşamasındadır. Burada eskiden kullanılan 14/18V anahtarlama tekniği tamamen terkedilmiş olup tüm işaretleşme DiSEqC kontroluna bırakılmış ve sistemde dolaşan besleme gerilimi sadece 12 Volt durumuna indirgenmiştir.



      Monoblok-LNB (DiSEqC™ 2.0)
      Monoblok-LNB de aşağıdaki işlevler tümleştirilmiştir:

      İki Universal-LNB (10,7 ila 12,75 GHz aralığında çalışır) birbirinden 3 yada 6 derece uzaktaki (örn. 13doğu-10doğu gibi) iki farklı konumdaki uyduların yayınlarını alabilecek şekilde yerleştirilmiştir. Tone Burst komutundan da anlayan bir DiSEqC™-şalter (seviye 1.0) bu LNB'ler arasındaki seçimi yapar.
      Resim10 piyasaya çıkan "ilk" monoblok LNB örneğini göstermektedir. Doğal olarak takıldığı çanak çapı biraz büyümektedir.(Çanağın verimi tek LNB'de daha yüksektir). Bu işe uygun iki odaklı (özel tip) çanaklar da yapılmıştır.

      Resim 10: Monoblok-LNB: DiSEqC™-Tekniği kullanarak birbirinden 6 derece uzakta iki uydunun yayınlarını alabilmek üzere yapılmış bir LNB

      Özelllikler:
      Herhangi bir komut gelmediğinde A konumu aktiftir. A konumu B konumunun batısında bulunan uydu konumudur. .Örneğin : 10derece doğu ve 16 derece doğu konumlarından oluşan bir sistemde 10 derece doğu A konumu olmaktadır. .
      Sadece 14/18V ve 22kHz analog anahtarlama işaretleşmesi yapabilen (DiSEqC özelliği olmayan) bir uydu alıcısıyla kullanıldığında Monoblok-LNB 'nin sadece A konumu aktiftir. 14/18 Volt ile polarizasyon değiştirir, ve 22 kHz ile alt /üst bant seçimi yapar, ama B uydusuna hiçbir zaman geçemez.
      Tablo 1 deki DiSEqC™-(seviye 1.0) anahtarlama seçeneklerinden 1 den 4 'e ve 9 dan 12 'ye ile uydu A konumu seçilir. 5 den 8e ve 13 den 16 ya anahtarlama seçenekleri ise B uydu konumundaki seçeneklerdir.


      Geçişli-LNB (DiSEqC™ 2.0)
      Geçişli-LNB (Loop-through-LNB) şu özelliklere sahiptir:
      10,7 ile 12,75 GHz arası komple frekans sahasını alan bir Universal-LNB , bir de DiSEqC™-röle (seviye 2.0)
      Resim 11'de piyasada mevcut bir geçişli LNB tüm özellikleriyle birlikte gösterilmişti


      Bild 11: Philips 'in (DiSEqC™ seviye 2.0) geçişli LNB si



      Özellikler:
      Geçişli-LNB (Loop-through-LNB) özellikle multifeed (aynı çanağa birden çok LNB takma) uygulamaları için öngörülmüştür. Avrupada en yaygın olarak Astra+Hotbird alan çanaklarda kullanılmaktadır.
      Geçişli -LNB lerin piyasada mevcut versiyonu (2.0) Tone Burst sinyali ile çalışmaz. O yüzden en az DiSEqC™-seviye 1.0 veya daha yukarısı uyumlu bir uydu alıcısı ile kullanılabilir.
      Geçişli LNB nin anahtar kısmı 14/18 Volt ve 0/22 kHz anahtarlama işaretlerine reaksiyon vermez. DiSEqC™seviye 2.0 ise uydu alıcıya geri bir alındı işareti gönderebilir.


      Sinyal Üreticileri
      Bu cihazlar DiSEqC™-tekniğiyle üretilmemiş olduğu için DiSEqC™-komutları gönderemeyen uydu alıcılarının da bu özellikteki çevre birimlerini (örneğin geçişli LNB) kullanabilmeleri için üretilmiştir. Uydu alıcı tipine ve istenen kullanım özelliğine göre çeşitli tipleri piyasada bulunmaktadır. Resim 12 de örnek olarak bir geçişli LNB kullanmak üzere sinyal üreticisi kullnımı gösterilmiştir. Örnekteki uydu alıcısının DiSEqC özelliği yok ancak 14/18 Volt ve 22 kHz özellikleri var bir de her kanal için seçilebilen 0/12 Volt seçeneği.

      Kullanılan alıcı modeline göre bu sinyal üreticileri 0/12 Volt konnektörüne , ya da (en eski uydu alıcılarında bile olan) manyetik veya mekanik polarizör terminallerine bağlanabilir. Hatta bu sinyal üreticilerin doğrudan uzaktan kumandanın infrared ışığından ikaz alarak çalışanı bile yapılmış. İkaz bağlantısı dışında bu cihazlar daima uydu alıcısı ile LNB arasındaki koaksiyel kabloya seri olarak bağlanırlar.


      Resim 12: DiSEqC™-özelliği olmayan bir uydu alıcısının sinyal üretici kullanılarak DiSEqC çevre birimlerini kullanabilir hale getirilmesi

      Bild 13a: Der DiSEqC™- Spaun un 0/12 Volt besleme ile çalışan sinyal üretici modeli

      Bild 13b: Johansson malı bu sinyal üretici uydu alıcının uzaktan kumandası ile çalışıyor

      Bild 13c: Emitor tarafından üretilen bu DiSEqC sinyal üretici manyetik polarizör çıkışına bağlanarak çalışıyor.


      Hareketli anten motorları
      Şu anda piyasada en aktüel olan bir malzeme tipi de DiSEqC™- Anten hareket motorları (H-H mount motoru da deniyor.) Bu motorlar hepsi tek yönlü DiSEqC™-Seviye 1.2 kumandası ile çalışıyorlar. Dolayısıyla bunu çalıştırabilmek için uydu alıcısında da bu seviye protokolün desteklenmesi gerekir. Bu teknik sayesinde hareketli anten montajında çok önemli bir mesafe katedilmiş, hareketli anten montajı basitleşmiş ve ucuzlamış, buna karşın çalışma özellikleri gelişmiştir.

      DiSEqC™-Seviye 1.2 kumandası olmayan uydu alıcıları için de dıştan bağlanabilen ara yüz geliştirilmiştir. Bu sayede uydu alıcısının özelliğine bakmaksızın her uydu alıcısıyla bu anten hareket sistemi kullanılabilmektedir.



      Resim 14a ve 14b de bu tür bir motor ile birlikte italyan firması "Stab" tarafından geliştirilen arayüz örnek olarak gösterilmiştir.

      Resim 14a: DiSEqC™-hareketli anten motoru
      [
      IMG]http://www.uydutvhaber.net/bild14b.jpg[/IMG]


      Resim 14b: DiSEqC™-Motor arayüzü


      Motora bu DiSEqC™-Seviye 1.2 arayüz kumandası ile şu komutlar gönderilebilmektedir:.

      Dur (döndürme hareketini durdurma)
      Doğu ve Batı için konulan elektriksel sınırları kaldırma (silme)
      Doğu sınırını belleğe aldırma
      Batı sınırını belleğe aldırma
      Motoru doğu yönünde döndürme
      Motoru batı yönünde döndürme
      Birçok uydu konumunu belleğe yazdırma
      Motoru belirli bir uydu konumuna döndürme
      Esasen diğer tüm pozisyoner sistemlerinde de yapılanlar bunlardan ibarettir.



      Uydu alıcıları
      Halen piyasada mevcut analog ve digital hemen hemen tüm uydu alıcıları en azından DiSEqC™ seviye 1.0 desteğine sahiptir. Daha çok antenden yayın alabilmek sözkonusu oldukça da bu sayede uydu alıcısı birçok antenden istediğini seçebilmektedir.

      Piyasada daha yüksek seviyeleri, DiSEqC™-seviye 1.1, 1.2 veya 2.0. destekleyen uydu alıcıları da bulunmakta ve bunlardan bazıları ekran menülerinde temel ayarları grafik olarak göstermektedir. Resim15 bu tür bir uydu alıcısındaki ekran menüsünü örnek olarak sunmaktadır.

      Resim 15: Bir uydu alıcısında anten seçeneklerini gösteren montaj menüsü


      uydutvhaber.net adresinden alintidir
      Son düzenleme ganidagli; 18-12-2004, 09:38.

      Yorum

      • blackline35
        Junior Member
        • 20-10-2004
        • 24

        #4
        Konu: DiSEqC Nedir ?

        Verdiginiz faydali bilgiler icin tsk.ler benim bi sorum olucakti.
        baska hangi cihazda var bilmiyorum ama goldmaster 11400 un kitabinda yazdigina gore bir merkez disecq ve buna bagli dort adet disecq switch le 16 anten baglanabildigini yaziyor acaba bunu deneyen var mi? arkadasim denemis olmamis merkez disecq ozel bi disecq mi?
        tsk.ler

        Yorum

        • ganidagli
          Senior Member
          • 25-06-2004
          • 3512

          #5
          Konu: DiSEqC Nedir ?

          ben kendim uygulamadim...

          uygulayan arkadaslar bizimle paylasacaklardir...

          Yorum

          • mstf48
            Junior Member
            • 22-12-2004
            • 10

            #6
            Konu: DiSEqC Nedir ?

            diseqc lerde gırısler neden yanar veya sınyal gelmez

            Yorum

            • cemal344
              Senior Member
              • 03-11-2005
              • 3977

              #7
              Konu: DiSEqC Nedir ?

              Ters bağlandığı için yanar.

              Yorum

              • hakan2008
                Junior Member
                • 14-10-2008
                • 5

                #8
                Konu: DiSEqC Nedir ?

                iki sabit anteni bir receiver girişine bağlamak için ne yapmam lazım?

                teşekkürler.

                Yorum

                • ybæl©ik
                  ADMINISTRATOR
                  • 25-01-2003
                  • 30775

                  #9
                  Konu: DiSEqC Nedir ?

                  Originally posted by hakan2008 View Post
                  iki sabit anteni bir receiver girişine bağlamak için ne yapmam lazım?

                  teşekkürler.
                  Forumda da birçok konu olduğu üzere 1/2 veya 1/4 DiseqC Switch kulllanarak birleştirebilirsiniz.

                  Yorum

                  • swd
                    Junior Member
                    • 28-10-2008
                    • 1

                    #10
                    Konu: DiSEqC Nedir ?

                    paylaşımınız için tesekkürler...benmde bir sorum var tek antenden iki recever kullanılıyorsa diseq ayar nasıl girilmelidir yardım edermisiniz??

                    Yorum

                    • ybæl©ik
                      ADMINISTRATOR
                      • 25-01-2003
                      • 30775

                      #11
                      Konu: DiSEqC Nedir ?

                      Originally posted by swd View Post
                      paylaşımınız için tesekkürler...benmde bir sorum var tek antenden iki recever kullanılıyorsa diseq ayar nasıl girilmelidir yardım edermisiniz??
                      Tek antende eğer Single Lnb kullanıyorsanız, 2 cihazda bağımsız yayın izleyemezsiniz.

                      Tek antende Twin Lnb kullanıyorsanız her 2 cihazda da Diseqc ayarına gerek yoktur ( diseqc kapalı yapabilirsiniz ) çünkü Lnb'den giden kablolar direkt cihazlara bağlanmaktadır. Sadece birden fazla Lnb diseqc switch ile birleştirilirse cihazdan diseqc ayarı yapılması gerekir. ( bu durumda diseqc switch'in hangi portuna hangi uydu/lnb'ye bağlı kabloyu taktıysanız diseqc ayarlarından da aynı portu seçmelisiniz )

                      Yorum

                      • sgorunus
                        Junior Member
                        • 27-08-2004
                        • 17

                        #12
                        Konu: DiSEqC Nedir ?

                        gahidaoli ve ybal@ik:
                        Bu konuda uzman iki arkadaşa bir sorum olacak .Yağmur dan sonra , daha önce çıkan kanallar şimdi çıkmıyor . Lmb lerden olmıyacağına göre ,3 antenin bağlı olduğu DiSEqC de böyle bir zayıflama olabilirmi ? Ben DiSEqC in sadece adı üstnde siviç gürevi gördüğünü düşünüyordum .Aşağıya 20 metre cıvarında kablo iniyor . Sizce bu zayıflamanın nedeni ne olabilir ?

                        Yorum

                        • ybæl©ik
                          ADMINISTRATOR
                          • 25-01-2003
                          • 30775

                          #13
                          Konu: DiSEqC Nedir ?

                          Originally posted by sgorunus View Post
                          gahidaoli ve ybal@ik:
                          Bu konuda uzman iki arkadaşa bir sorum olacak .Yağmur dan sonra , daha önce çıkan kanallar şimdi çıkmıyor . Lmb lerden olmıyacağına göre ,3 antenin bağlı olduğu DiSEqC de böyle bir zayıflama olabilirmi ? Ben DiSEqC in sadece adı üstnde siviç gürevi gördüğünü düşünüyordum .Aşağıya 20 metre cıvarında kablo iniyor . Sizce bu zayıflamanın nedeni ne olabilir ?
                          Yağmurdan sonra bu sorun oluşmuşsa Diseqc içerisine su girmiş olabilir. Bu durum yatılımı etkileyeceğinden frekanslarda sorun olabilir veya Diseqc tamamen devre dışı kalabilir. Zamanla meydana gelecek oksitlenme ile sinyaller tamamen yok olabilir. Ayrıca F-Connector yani kablo uçlarındaki bağlantılar da önemlidir. Buralardan da su girmiş olabilir. Elektrik bantları ile sızdırmazlık sağlanabilir.

                          Diseqc Switch, açık hava şartlarından etkilenmemesi için çatı içerisine veya bu mümkün değilse anten arkasına su almayacak şekilde konumlandırılmalıdır. Diseqc Switch'e giren kabloları aşağıya doğru ( U şeklinde ) eğimli bırakınız ki kabloyu takip eden su Diseqc Switch'e ulaşmadan boşluğa damlasın veya aksın.

                          Yorum

                          • sgorunus
                            Junior Member
                            • 27-08-2004
                            • 17

                            #14
                            Konu: DiSEqC Nedir ?

                            Anlattığım gibi bazı sinyallerin zayıflaması yağmurdan sonra oldu . Doğru süylüyorsun sanırım Oksitlenerek kısa debreye yakın direnç oluşturuyor .Temizlemeye çalışacağım .

                            Yorum

                            İşlem Yapılıyor
                            X