Kanser ve AIDS ilaçları ucuza alınabilecek

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Kanser ve AIDS ilaçları ucuza alınabilecek

    Kanser ve AIDS ilaçları artık daha ucuza alınabilecek

    Meltem ÖZGENÇ/PARİSAvrupa Eşdeğer İlaç Birliği’nin yıllık toplantısında dünya ilaç pazarının geçen yıl yüzde 6, Türkiye ilaç pazarının ise yüzde 17 büyüdüğü belirtildi.

    Pahalı oldukları için erişimi güç olan kanser ve AIDS ilaçlarının patent süreleri önümüzdeki dönemde doluyor. Bunların yerine eşdeğerleri piyasaya daha ucuza sunulacak olması umutlandırdı.

    PAHALI olmaları nedeniyle erişimi güç olan bazı kanser ve AIDS ilaçlarının önümüzdeki dönemde patent süreleri doluyor. Bu sürenin dolmasıyla eşdeğerleri piyasaya sürülecek olan daha ucuz ilaçlar, hastalara umut olacak. Avrupa Eşdeğer İlaç Birliği’nin (EGA) yıllık toplantısı Paris Marriott Otel’de gerçekleşti.

    Toplantıda dünya ilaç pazarının geçtiğimiz yıl yüzde 6, Türkiye ilaç pazarının ise yüzde 17 büyüdüğü belirtildi. EGA Yönetim Kurulu Başkanı Eric Gorka, bu pazarın büyüyen değerlerinin Çin, Rusya ve Hindistan olduğunu ifade ederken, EGA Genel Direktörü Grek Perry ise eşdeğer ilaç kullanımının Avrupa Birliği ülkelerinde 20 milyar Euro (yaklaşık 38 milyar YTL) tasarruf sağladığını, bu tasarrufun kamuda çok önemli alanlarda kullanıldığını kaydetti.

    Eşdeğer ilaç pazarı

    Eşdeğer ilaç pazarının Türkiye’de iyi tanınmadığını belirten İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, bu konuda şunları söyledi: "Eşdeğer ilaç için insanların kafasında, ’Ucuz olduğu için kötüdür, kalitesizdir’ gibi yanlış bir düşünce var. Çünkü eşdeğer ilaç, referans ilaçların aynısı. Örneğin kalp rahatsızlığına iyi gelen bir ilaç bulunuyor. İlacın patent süresi tüm dünyada 20 yıl. Üretim yapan şirket 20 yıl boyunca bu ilacı istediği fiyattan satabiliyor. Patent süresi bittiği an, tekel olma durumu sona eriyor ve ilaç birçok firma tarafından üretilip piyasaya sunuluyor. Bu da fiyatların düşmesi anlamına geliyor."

    İlaçların patent süreleri doluyor

    İLAÇ Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, "2008 ile 2012 arasında koruma altında olan 85 milyar dolarlık referans ilaç, eşdeğer ilaç rekabetine açılacak. Böylece kanser ve AIDS dahil birçok ilaca ulaşım kolaylaşacak, fiyatlar düşecek. Türkiye de bu konudan nasibini alacak" diye konuştu.
    kaynak:hürriyet
İşlem Yapılıyor
X