Borsa ayılara teslim oldu

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Borsa ayılara teslim oldu



    Borsada çok sık kullanılan bir tabir vardır: Ayılar ve boğalar.

    Ayılar piyasanın satıcılı olduğu zamanları, yani düşüş dönemlerini anlatır, boğalar ise tam tersini. Borsaların hızla yükseldiği dönemler boğa piyasası olarak adlandırılır.

    Genel olarak yükseliş ve düşüşlere ayı veya boğa piyasası denilse de bir piyasanın kesin olarak hangi döneme girdiğini söylemek için belirli oranlara ulaşılması gerekir.

    Türkiye borsası çoktan ayı piyasasına girdi ama dün itibariyle çok daha önemli bir piyasa ayılara teslim oldu. Dünya ekonomisinin motoru olan ABD borsalarında ayı piyasasının varlığı tescillenmiş oldu.

    Bir borsanın gördüğü en yüksek seviyeye göre yüzde 20 düşmesi, o borsanın ayı piyasasına girdiği şeklinde tanımlanır. Dow Jones'ta dün gerçekleşen yüzde 1.46'lık düşüş, borsayı 11 Ekimde gördüğü 14 bin 198 puanlık tarihi zirveye göre yüzde 21 geriye götürdü. Dow Jones 11 bin 215 puana gerilerken, aynı zamanda yaklaşık son iki yılın da dibini görmüş oldu.

    Özellikle General Motors hisselerinde yaşanan sert düşüş Dow Jones'un gerilemesinde etkili oldu. GM hiseleri 10 dolar düşerek 1954 yılından bu yana en büyük günlük düşüşünü gerçekleştirmiş oldu.

    SIRTIMIZDAKİ BIÇAK

    Borsadaki hareketi değerlendiren analistler, özellikle arka arkaya rekorlar kıran petrol fiyatlarının bu düşüşte çok etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca ekonomiye ilişkin belirsizlik, mortgage krizinin devam eden etkileri ve finans sektörüne ilişkin yapılan spekülasyonlar da borsaların dibe vurmasına neden oldu.

    Cantor Fitzgerald analisti Mark Pado, piyasaarın pozitif gelişmelere ihtiyaç duyduğunu ve bugün açıklanacak işsizlik rakamlarının bu etkiyi yaratabileceğini belirtti. Pado, "petrol fiyatları sırtımıza saplanan bir bıçak ve o bıçak hâla içeride" dedi.

    Hürriyet
İşlem Yapılıyor
X