Kalp Sağlığımız için Dikkat

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • cakiremin
    Junior Member
    • 20-05-2004
    • 264

    Kalp Sağlığımız için Dikkat

    Futbol Federasyonu Başkanı neden öldü
    Dr. Murat Kınıklıoğlu'nun bugünkü yazısı şöyle: "Futbol Federasyonu Başkanımızın geçirdiği kalp krizi sonucu vefat ettiğini üzüntüyle öğrendik. Evrim biz insanlara karşılaştığı kişileri görüntüsüne ve tavırlarına bakarak değerlendirme yeteneği kazandırmıştır. Kendisiyle tanışma imkanım olmadı ama Hasan Doğan’ın yalnız bana değil bütün Türkiye’ye dürüst ve çalışkan bir insan olduğu izlenimi verdiğinden eminim. Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim.
    Kalp krizi geçiren bir kişinin ardından hep aynı iki soru aklıma gelir.
    1-Hastanın son günlerindeki aşırı yüklenmesi neydi?
    2- Hastada hangi risk faktörleri vardı?
    SORUN ‘AŞIRI RUHSAL YÜKLENME’ OLABİLİR
    Kalp krizi geçirenlerin çoğunda krizden önce aşırı yüklenme söz konusudur. Bu yüklenme fiziksel veya ruhsal olabilir. Fiziksel yüklenmelere örnek olarak; kaçırılan bir otobüsün peşinden hızla koşmayı veya hiç spor yapmayan bir kişinin halı sahada futbol oynamaya kalkmasını verebiliriz. Hasan Bey’in öğlen yemeğini takiben oteline döndükten sonra kalp krizi geçirdiği söyleniyor. Bir gazetede de kalp krizinden önce Türk hamamına girdiğini okudum. Hamam ve soğuk duş tek başına krize neden olmaz ancak kalp damarları önceden rahatsız olan bir kişide tetikleyici bir rol oynayabilir.
    Hasan Bey’in kalp krizinde ‘ruhsal yüklenme’ ihtimalini de göz ardı edemeyiz. Üstlendiği görevleri en iyi şekilde yapmaya çalışan titiz ve hassas bir karakteri olduğu anlaşılıyor. Bu karakter yapısı kalp krizi için elverişli bir zemin oluşturur. Kaldı ki kendisinin Futbol Federasyonu Başkanlığı dışında yoğun bir tempo ve sorumluluk gerektiren özel işleri de varmış. Bu kadar ağır yükleri olan bir kişinin ‘duygusal stres’ten uzak kalması mümkün değil. Buna karşılık son günlerde kendisini en çok neyin üzdüğünü kendisinden ve yakınlarından başka kimse bilemez.
    ÇIKARILACAK DERSLER
    1- Özellİkle 50 yaş üzerinde, aşırı stresli ve yoğun iş temposu olan kişilerin kalp krizi açısından dikkatli olmaları gerekir. Acı gerçeği bir kez daha hatırlatalım: Kalp krizi tanısı konulan hastaların neredeyse yarısı önceden hiçbir belirti hissetmez. Bir diğer deyimle şikayetinizin olmaması kalp damarlarınızın açık olduğu anlamına gelmez. Bu yüzden düzenli sağlık kontrolleri yaptırarak kalp sağlığınızın iyi olduğundan emin olmalısınız.
    2- Hasan Doğan’da yüksek tansiyon rahatsızlığı olduğu bildirildi. Tansiyon kalp krizinin en önemli risk faktörlerinden birisidir. Yüksek tansiyonlu hastaların asla ilaçlarını aksatmamaları ve aşırı stresten uzak durmaya çalışmaları çok önemlidir.
    3- Hasan Bey’in Avrupa Futbol Şampiyonası sırasında boyun ve sırt ağrılarından yakındığı ve masaj yaptırdığı biliniyor. Bu tip ağrıların kalp damarlarından kaynaklanan haberci ağrılar olması kuvvetle muhtemeldir. Orta yaş üstünde stresli bir hayatı olan kişilerin göğüs bölgesi ile burunları arasındaki her türlü ağrıda akıllarına öncelikle kalbi getirmeleri erken teşhis açısından yararlı olur.
    4- Kalp damarlarındaki sorunlar kendisini çok değişik şekillerde gösterebilir:
    Kalp için tipik kabul ettiğimiz göğüs bölgesinde “sanki bir fil ayağı ile basıyormuş” gibi şiddetli ağrı olması her vakada görülmez.
    Hastalar “ağrı” dan ziyade “baskı” veya “yanma” dan şikayet edebilirler.
    Kalp sorunlarında hiç ağrı olmadan sadece aşırı gaz veya geğirme şikâyeti olabilir.

    Kalp ağrısı sadece boyunda bir baskı hissi veya çene ağrısı şeklinde görülebilir.

    Özellikle heyecanlanınca (örneğin maç izlerken) veya eforla gelen sırt, göğüs ağrıları çok önemlidir. (Eğer yazılanlar doğru ise öğle yemeği sırasında sırtında ağrı hisseden Doğan, oteli yerine hastaneye gitseydi muhtemelen hayatı kurtulabilirdi.)

    Başka hiçbir bulgu veya ağrı olmadan durduk yere ortaya çıkan aşırı halsizlik ve yorgunluk şikayetini önemseyiniz.
    ÖNERİLER:

    Göreviniz ve sorumluluklarınız ne olursa olsun ASLA KENDİNİZİ İHMAL ETMEYİN.

    İki eliniz kanda olsa her gün 45 dakika spor yapın. (Vaktim yok diyorsanız zaten kendinizi ihmal ediyorsunuz demektir.)

    Üç şeyinizin düşük olmasına çok önem verin: (1) Tansiyon, (2) şeker ve (3) bel çevresi.

    Şikayetiniz olsun veya olmasın her yıl düzenli olarak efor testi yaptırın. "
    Alıntıdır
    Hürriyet Spor
    Son düzenleme cakiremin; 07-07-2008, 19:49. Reason: düzeltme
İşlem Yapılıyor
X