SON DAKİKA...700 milyarlık destek paketine red...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    SON DAKİKA...700 milyarlık destek paketine red...

    29 09 2008 21:08
    Ekonomik krizin eşiğindeki ABD'de, 700 Milyar dolarlık destek paketi Temsilciler Meclisi'nde reddetildi.



    Kararın ardından Dow Jones'ta 700 puan, Nasdaq ise 100 puanlık düşüş olurken, ABD Dolar, Japon para birimi Yen karşısında düşüşe geçti, petrol fiyatları da 10 dolar geriledi.
    Ayrıntılar gelecek..
    Demokrat Parti milletvekillerinin çoğunluğu olumlu oy kullanırken Cumhuriyetçi Parti'li milletvekillerinin çoğunluğu ise pakete karşı oy verdi.
    Başkan Bush, paketin geçmemesinin ekonomiye felaket etkisi yapabileceğini söylemişti. Bush'un uyarılarına karşın Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi muhafazakarlar "bir çeşit sosyalizm" olarak adlandırdıkları pakete karşı çıkmayı son anda da sürdürdü.
    Pakete ilişkin geçen perşembe günü ilk defa genel mutabakata yaklaşılmış, ancak Beyaz Saray'da Bush, Demokrat ve Cumhuriyetçi başkan adayları Barack Obama ve John McCain, Kongre liderleri ve ekonomi kurmayları arasında yapılan zirvede, Temsilciler Meclisi'ndeki muhafazakar Cumhuriyetçilerin itirazı üzerine paket çıkmaza girmişti.

    Hafta sonunda ise Kongre'nin her iki kanadında yoğun görüşmeler yapıldı ve ardından sorunun ana hatlarıyla aşıldığı duyuruldu.

    En son Cumhuriyetçi Parti'nin Temsilciler Meclisi'ndeki azınlık grubunun lideri John Boehner, esas sorun çıkaran grup olan Cumhuriyetçi milletvekilleriyle görüştü ve her üyeyi, varılan uzlaşma paketini desteklemeye çağırdığını belirtti.

    Buna karşılık genel uzlaşma paketini destekleyen Kongre liderleri, paketin geçeceğinden tam emin olmadıklarını söyledi.

    Paket ne öngörüyordu?

    ABD'de son onyılların en büyük devlet müdahalesi niteliğini taşıyan bu önlem, Kongre'deki muhaliflerden gelen çağrılar üzerine, paketin nasıl kullanılacağına ilişkin geniş bir denetim mekanizmasının oluşturulmasını da içeriyor.

    700 milyarlık kurtarma paketi, bankalar ve finans kuruluşlarının elindeki batık kredileri devletin üstlenebilmesini öngörüyor.

    110 sayfayı bulan yasa teklifinde, uygulayıcı olan Hazine Bakanlığı'nın adımlarını denetleyecek bir bağımsız genel müfettiş atanması ve çeşitli denetim kuruluşlarının yanı sıra Hazine Bakanlığı, Merkez Bankası Fed ve İmar ve İskan Bakanlığı'nın da temsil edileceği bir Finansal İstikrar Denetleme Kurulu oluşturulması öngörülüyor.

    Yasa teklifine göre, Hazine Bakanı'nın hemen kullanımı için 250 milyar dolarlık bir fon sağlanması ve Başkan'ın gerekli olduğunu iletmesi durumunda 100 milyar doların daha ardından kullanıma girmesi planlanıyor.

    Teknik olarak, ikinci 350 milyar dolarlık bölümün kullanıma girmesine Kongre'nin itiraz etmesi mümkün. Ancak böyle bir itiraz gelmesi durumunda Başkan'in da bunu veto etme yetkisi olacak.

    Kongre'nin bu vetoyu aşabilmesi için üçte ikilik bir çoğunluk gerekecek. Uzmanlar, böyle bir durumda Kongre'nin böyle bir çoğunluğa ulaşmasının hiç kolay olmayacağını belirtiyor.

    Hazine Bakanı Henry Paulson, paket uyarınca ayda yaklaşık 50 milyar dolarlık bir bölümün kullanılacağını tahmin ettiğini söyledi.

    Başkan Bush da devletin üstleneceği batık kredilere konu olan varlıkların sonunda bir aşamada satılacağını ve bu paketin bedelinin en azından bir bölümünün geri alınacağını belirterek, sonuçta paketin toplamının 700 milyar dolardan çok daha az olacağını kaydetti.

    Bush, "Bu plan, ABD'nin finans sistemimizin istikrarını ve güveni yeniden kurmakta ciddi olduğuna ilişkin bütün dünya piyasalarına güçlü bir mesaj gönderecek" dedi.

    Başkan Bush, planın, sıradan ailelere ve iş sahiplerine, alımlarını yapma, mallarını gönderme ve ödemelerini gerçekleştirme yönünde krediye ulaşma imkanı sağlayacağını vurguladı.
    Kararın ardından Dow Jones'ta 700 puan, Nasdaq ise 100 puanlık düşüş olurken, ABD Dolar, Japon para birimi Yen karşısında düşüşe geçti, petrol fiyatları da 10 dolar geriledi.
    haber7 / aa
    Son düzenleme TA2CCC; 29-09-2008, 22:03.
İşlem Yapılıyor
X