İşsiz kalan CEO'lar Dubai'ye

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    İşsiz kalan CEO'lar Dubai'ye

    İşsiz kalan CEO'lar Dubai'ye koşuyorBatılı yöneticiler, Körfez ülkelerindeki şirketleri CV yağmuruna tutuyor

    18.10.2008 15:05 ABD ve Avrupa'da meydana gelen ekonomik buhran, büyük şirketlerde çalışan yöneticilerin valizlerini toplayıp zengin Körfez ülkelerinin yolunu tutmasına sebep oluyor.



    Dubai merkezli internet ekonomi gazetesi Emirates24'teki habere göre son günlerde yaşanan ilgi bir dönem ABD'de yaşanan 'Altına hücum' dönemini hatırlatıyor. Haberde Körfez ülkelerindeki şirketlerin Batılı yöneticilerin CV yağmuruna tutulduğu, iş başvurusunda bulunanlar arasında Wall Street ve Londra piyasasında yöneticilik yapanların da büyük bir yer tuttuğu ifade ediliyor.
    ABD merkezli Boyden Middle East Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Mecdi El Zeyn, bölgeye olan ilginin son üç dört yılda hızla arttığını bunun da sebebinin başta Suudi Arabistan olmak üzere diğer Körfez ülkelerinin bankacılık sistemlerini açması olduğunu belirtiyor. El Zeyn, "Batı'daki finansal sektörde meydana gelen kriz ve iş kayıplarından dolayı Körfez'e yönelik ciddi bir ilgi oluşacaktır. Çünkü bu bölgenin ekonomik patlama yaşadığına dair bir algı var." diyor.
    Körfez ülkelerinin önde gelen danışmanlık şirketlerinden Grafdom ise bölgedeki banka ve sigortacılık şirketlerinin özellikle Lehman Brothers, Merrill Lynch ve AIG gibi dünyaca ünlü banka ve danışmanlık şirketlerinde çalışan profesyonel yöneticileri kiralama yarışına girdiklerini belirtiyor. Grafdom, bölgedeki ihtiyacın özellikle finans, turizm ve inşaat sektörlerinde üç kat arttığına dikkat çekiyor.
    Körfez ülkelerindeki pek çok bankacılık ve sigorta şirketiyle çalışan Grafdom haftalık yüzlerce CV aldıklarını ve bunların çoğunun da daha önce Wall Street menşeli olduklarını belirtiyor. Grafdom, bu ilginin daha da artmasını beklediklerini de vurguluyor.
    Gazetedeki habere göre aslında bölgenin yöneticilere ihtiyacı çok fazla değil; ancak mevcut yöneticilerin kalitesi Batı'daki ülkeler kadar yüksek değildi ve kriz de Batı'daki kaliteli profesyonellerin Körfez'e kaymasının yolunu açacak. Haberde Batılı profesyonellere en fazla talep Dubai Uluslar arası Finans Merkezi, Katar Finans Merkezi ve Bahreyn Finans Limanı'ndan geliyor.
    İngiltere merkezli küresel iş bulma portalı eFinancialCareers ise Körfez'deki internet sitelerine gelen iş başvurularındaki sayının son altı ayda yüzde 70 arttığına dikkat çekiyor. eFinancialCareers'in editörü Paul Clarke, Batı'daki aşağı doğru gidişin Körfez ülkeleri tarafından bir fırsat olarak değerlendirildiğini ve profesyonel yöneticilerin transfer edildiğini belirtiyor. Aslında bölgede de işlerin iyi gitmediğini belirten Clarke, özellikle likidite sıkıntısından dolayı yatırımcıların Körfez ülkelerinden kaçtığını bunun da Körfez ülkelerine olan güveni sarstığını belirtiyor.
    Finansal krizden kaçan profesyonellerin hedefindeki ilk ülke şüphesiz Birleşik Arap Emirlikleri. Bu ülkede yöneticilere ödenen maaşlarda geçen yıla göre yüzde 13,6 artış olduğunu belirten işçi bulma şirketi GulfTalent, bu ortalamanın Körfez genelinde yüzde 11,4 olduğunu ifade ediyor. Fakat Batıdaki krizden sonra bölgeye akın eden profesyonellerden sonra ödenen maaşlarda bir gevşeme olabileceğine dikkat çekiliyor.
    Birkaç ay önce petrolün 148 dolara kadar çıkmasından da faydalanarak büyük paralar kazanan zengin Körfez ülkeleri, dünyada likiditenin en bol olduğu pazarlar arasında başı çekiyor. Ancak petrolün giderek 70 doların altına düşmesi, gelirlerinin büyük bir kısmı petrolden olan bu ülkeler üzerinde de kara bulutların dolaştığı şeklinde yorumlanıyor. Halen bölgede trilyonlarca dolarlık projeler yürütülüyor ya da planlanıyor.
    CİHAN
İşlem Yapılıyor
X