Televizyonunuz nasıl olmalı ?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    Televizyonunuz nasıl olmalı ?

    İnce televizyon yelpazesi son derece geniş. Ayrıca piyasada gözünüze çarpan birçok HD logosunun ne anlama geliyor.

    HD-Ready, Full-HD, Progressive, HDMI, 100Hz; insanın kafasının karışması doğal.

    Tasarruf püf noktası

    TV alırken cihazın gerçek bir açma/kapama tuşunun olmasına dikkat edin. Ancak bu şekilde cihazın bekleme modunda iken hiç enerji harcamadığından emin olabilirsiniz. Alternatif olarak şalteri olan bir priz de kullanabilirsiniz. Bu şekilde gereksiz yere enerji harcanmamış olur.

    Acele etmeyin

    İnce ekranlı televizyonlar ancak mükemmel kalitede dijital sinyal aldıkları zaman en iyi görüntü kalitesine ulaşırlar. Şu sıralar ancak uydu (DVB-S), kablo (DVB-C) veya DVD / Blu-ray disklerden yeterli kalitede dijital sinyal alabilirsiniz. Antenlerle her yerden seyredebileceğiniz DVB-T o kadar güçlü sıkıştırılmıştır ki, HD televizyonlarda bu sinyal karelenmelere ve görüntü bulanıklığına sebep olur. Eğer TV-sinyallerinizi hala analog olarak alıyorsanız konu kapanmıştır: Tüplü televizyonunuzu kullanmaya devam edin ve HD televizyonları aklınızdan geçirmeyin.

    chip
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    #2
    Konu: Televizyonunuz nasıl olmalı ?

    Teknoloji karşılaştırması: LCD, Plazmaya karşı

    İki televizyon türü arasındaki farkı, iki teknolojinin de hangi avantaj ve dezavantajlara sahip olduğunu ve hangi noktalarda birbirlerinden bir farkı olmadıklarını öğrenelim.




    LCD televizyonlarda görüntüleme için sıvı kristaller kullanılır. Bu kristaller ışığın kutuplaşma yönünü kontrol edebilme ve böylece rengi değiştirme yeteneğine sahiptir. Buna elektronik dürtüler (impulse) sayesinde ulaşılır. Kristalleri aydınlatacak ışık, flüoresan tüplerden (CCFL) oluşan bir arka aydınlatmadan gelir. Fakat en yeni gelişmeler ışığında bu tüpler yerini ışık diyotlarına (LED) bırakmıştır. Bunun birçok avantajı vardır: Daha az enerji tüketimi, düşük yapı derinliği (daha ince TV'ler) mümkün olabiliyor ve LED arka aydınlatma seviye seviye açılıp kapanabiliyor. Bu da daha yüksek kontrast oranlarına ve ekranın siyah görüntüleme değerinin artmasına imkân tanıyor.



    Daha siyah ve daha renkli

    Plazma televizyonlarda görüntü gaz sayesinde oluşturulur. Gaz, cihazda bulunan aydınlatıcı plazma deşarjları sayesinde ışımaya başlar. TV'nin her görüntü noktası (piksel) birbirinden ayrılmış üç odacıktan oluşur. Bu odacıklar kırmızı, yeşil veya mavi renklerden sorumlu gazlar ile doldurulur. Bu renklerin karışımı sayesinde belirli bir piksele istenilen renk verilebilir. LCD televizyonlarda olduğu gibi arka aydınlatmaya gerek olmadığı için Plazmada renkler daha parlak ve keskindir; her şey bir yana siyah cidden siyahtır. Aynı zamanda kontrast oranı da LCD rakiplerine göre çok daha yüksektir.

    Farklar gittikçe azalıyor

    Plazma-TV'lerin LCD'lere karşı en büyük kozu daha iyi siyah değeri ve daha yüksek resim kontrastı idi. Fakat LED arka aydınlatma ve diğer görüntü düzeltme teknolojileri sayesinde fark azalıyor. Güç tüketimi konusunda da rakipler birbirine denk. Bir LCD cihaz test edildiğinde zamanla tüketilen enerji miktarı genellikle aynıdır. Buna karşın Plazmada enerji tüketimi o anda gösterilen karenin aydınlığı ve renk yelpazesine göre sürekli azalıp artıyor ve tüketimde şiddetli dalgalanmalar meydana geliyor. Aynı ekran köşegenine sahip ve tipik donanımlar sunan iki cihazın enerji tüketimi yaklaşık olarak aynı.
    Ekli Dosyalar

    Yorum

    • ybæl©ik
      ADMINISTRATOR
      • 25-01-2003
      • 30775

      #3
      Konu: Televizyonunuz nasıl olmalı ?

      Logolara sıra geldi: Bunlara dikkat etmelisiniz.

      Televizyonların üzerinde yahut paketlerinde birçok logo dizilidir.



      Çözünürlük ne olmalı: HD-Ready, HD-Ready 1080p'ye (Full-HD) karşı
      Bir televizyonun "HD-Ready" etiketine sahip olabilmesi için şu minimum şartları sağlamalıdır: Cihazın tam ekran formatında en az 720 satırı (720p) desteklemesi gerekiyor. Ayrıca görüntü ve sesin kayıpsız olarak taşınmasını sağlayan dijital HDMI arayüzü desteği mecburidir. Üçüncü şarta göre cihazın bir analog komponent-girişi de olmalıdır. Bu üç şart sayesinde televizyonun gelecekte de HD-içerik ile başa çıkabilmesi güvence altına alınıyor.





      Televizyona yakın oturmak, büyük bir ekran köşegenine sahip olmak ve tüm bunlarla beraber daha detaylı/keskin görüntüye ulaşmak isteyenler önceleri "Full-HD" olarak adlandırılan "HD-Ready 1080p" logosuna dikkat etmelidir. Bu sayede tam ekran formatında 1080 satır (1080p) çözünürlüğe ulaşabilirsiniz. Full-HD, geleneksel PAL standardına göre beş kat daha fazla detay sunuyor. Ayrıca Analog-TV'den aktarılan kalıntıların el ile "Overscan" edilmesi şartı vardır. Açıklama: Overscan modunda görüntü, ekranı komple doldurması için kenarlarından kesilir. Bunun dışında "HD-Ready 1080p" etiketli cihazlar "HD-Ready" şartlarını da sağlamalılar; yani HDMI veya DVI arayüzünün yanında uygun bir komponent-girişini de sahip olmalılar.





      Aynı Hollywood gibi: 24p

      Sinemanın başlangıcından bu yana filmler saniyede 24 kare tam-resim frekansı ile üretilir. Sinema ekranı HD meraklıları için her şeyin ölçüsü olduğundan filmler Blu-ray disklere 24p formatında kaydedilir ve oynatıcı tarafından bu şekilde aktarılır. Zincirin tamamlanması için televizyonun da saniyede 24 kare oranını desteklemesi gerekiyor. Bunun içinse 24p logosuna ihtiyacı var.

      Frekans: 50, 100 veya 200 Hz

      Türkiye'deki normal bir televizyon görüntüleri 50 Hz frekansında gösterir; yani saniyede 50 yarım-resim. LCD televizyonlarda halen tamamen önüne geçilememiş hareket keskinliği ile başa çıkabilmek için üreticiler bir saniyede tekrar edilen kare sayısını iki katına çıkararak 100 Hz değerini ön görüyor. İkiye katlama TV'deki görüntü işlemcisinin art arda gelen iki resmi bir ara resim olarak eklemesi ile gerçekleşiyor. Bunun anlamı televizyonun her döngüde iki resmi "işlemesi" oluyor. Bu teknoloji üreticiye göre farklı adlandırmalara sahip oluyor: "Motion Compensation" (Samsung), "Natural Motion" (Philips) veya "Motion Flow" (Sony). Günümüzde TV'lerde kullanılan görüntü işlemcilerinin hesaplama kapasitesi Full-HD görüntülerin veri fırtınasıyla da başa çıkabiliyor.

      En yeni teknik: 200 Hz. Burada üreticiler daha temiz ve akışkan hareketler için her kareyi dörde katlıyorlar. Sony ve Samsung ilk ürünlerini IFA 2008'de tanıttılar.
      Ekli Dosyalar

      Yorum

      • ybæl©ik
        ADMINISTRATOR
        • 25-01-2003
        • 30775

        #4
        Konu: Televizyonunuz nasıl olmalı ?

        Bunlar önemli: Arayüzler ve bağlantılar

        Yüksek çözünürlüklü içeriği HD-Ready veya Full-HD televizyonunuzda düzgün bir şekilde görüntülemek için kesinlikle HDMI arayüzüne ihtiyacınız var. En iyisi bir kerede birden çok bağlantı imkânı sunan TV'lere yönelmektir.





        High Definiton Multimedia Interface (HDMI)

        HDMI tam dijital ses ve video verilerinin taşınması için gerekli arayüzdür. Bu sayede ses ve görüntü sinyalinin dijital-analog ve analog-dijital gibi kaçınılmaz dönüşümlere uğramaması sağlanmıştır. Yüksek çözünürlüklü Blu-ray oynatıcıların yanında artık ses ve görüntü sinyalini yine HDMI üzerinden taşıyan ve HD-Ready yahut Full-HD televizyonlara en uygun şekilde ölçekleme yapabilen oynatıcılar (DVD çalar veya kaydedici) piyasada mevcut. HDMI aynı zamanda şifreleme koruması ile aktarılan içerikler için gerekli HDCP desteğini de bütünleşik olarak sunuyor. Tavsiyemiz: Modern bir televizyon en az üç HDMI bağlantısını sahip olmalı. En iyi bu şekilde geleceğe hazır olursunuz.

        Antenler ve uydu bağlantıları

        TV cihazlarının çoğu bütünleşik kablo alıcı veya bir DVB-T alıcısı sunuyor. Bu sinyallerin alınabilmesi için anten kablosu prizinden yahut doğrudan antenden bir kablo çekmelisiniz. Alternatif olarak uydu alıcısı veya kablolu TV kullanmanız da mümkün. Bunlar özellikle HD-Ready ve Full-HD televizyonlarda belirgin derecede daha yüksek görüntü kalitesi sunar.





        Scart/Cinch/Komponent/S-Video

        Analog olanlar: Bu arayüzler üzerinden video kaydedici, eski DVD çalarlar, Wii veya benzer cihazların görüntü ve ses sinyalleri aktarılır. Yeni bir cihaz alırken bu arayüzlerden hangisini desteklediğine dikkat edin.

        Ağ arayüzleri (Ethernet)

        İnternet artık televizyonlara da giriyor. Bütünleşik veri akışı istemcisi (streaming-client) ile ağ üzerinden içerik indirebiliyor veya internet temelli başka fonksiyonları TV'niz üzerinden kullanabiliyor olabilirsiniz. Mesela Samsung ve Yahoo internet üzerinden haberleri ve hava durumu tahminlerini tek bir tıklama ile yeni LCD modellerde göstermek için işbirliği yapıyorlar.
        Ekli Dosyalar

        Yorum

        • fikret1965
          Junior Member
          • 28-08-2008
          • 30

          #5
          Konu: Televizyonunuz nasıl olmalı ?

          Sayın ybalcik,

          Degerli bilgiler için teşekkür ediyorum.

          Lütfen söylermisiniz HD Ready bir LCD yi Scart bağlantısı ile izlesek kaybımız ne kadar olur? Ve Bypas Usta sayesinde Dectrondan Korax 59900 CI USB ye dönüştürdüğüm uydu alıcısına HDMI çıkışı yapmak için bir aparat (bir tarafı USB bir tarafı RS232 olan kablo gibi) varmıdır veya bir çözüm öneriniz varmı? Tekrar teşekkür ediyorum.

          Yorum

          • gaval
            Junior Member
            • 01-03-2005
            • 85

            #6
            Konu: Televizyonunuz nasıl olmalı ?

            lcd mi yoksa plazmamı daha iyi

            Yorum

            • ybæl©ik
              ADMINISTRATOR
              • 25-01-2003
              • 30775

              #7
              Konu: Televizyonunuz nasıl olmalı ?

              Originally posted by gaval View Post
              lcd mi yoksa plazmamı daha iyi
              Laser TV

              Mitsubishi'den iki Yeni Laser TV LaserVue 65" & 75"

              Mitsubishi'den dev lazer TV geliyor...

              Yorum

              • ybæl©ik
                ADMINISTRATOR
                • 25-01-2003
                • 30775

                #8
                Konu: Televizyonunuz nasıl olmalı ?

                Originally posted by fikret1965 View Post
                Sayın ybalcik,

                Degerli bilgiler için teşekkür ediyorum.

                Lütfen söylermisiniz HD Ready bir LCD yi Scart bağlantısı ile izlesek kaybımız ne kadar olur? Ve Bypas Usta sayesinde Dectrondan Korax 59900 CI USB ye dönüştürdüğüm uydu alıcısına HDMI çıkışı yapmak için bir aparat (bir tarafı USB bir tarafı RS232 olan kablo gibi) varmıdır veya bir çözüm öneriniz varmı? Tekrar teşekkür ediyorum.
                HD Ready yazılımsal bir HD desteği sunar ki tam anlamıyla HD kalitesi sunamaz. ( bazı TV'ler için HD Ready ve Full HD kavramları aynı anda kullanılmaktadır ama bunu uygun bulmuyorum çünkü bir TV Full HD ise Ready olamaz çünkü zaten donanımsal olarak HD desteği bulunması yazılımın da buna uygun olması anlamına gelir ama bunun yanında donanımsal HD olmayan bir TV için Full HD kavramı değil HD Ready kavramı kullanılır ki işte bu cihazlar sadece yazılımsal HD desteği verirken gerçek HD kalitesi sunamazlar. )

                HD kalitesi için HD yayının ( Full ) HD alıcı-gösterici ile HDMI bağlantı kullanılarak yapılması gerekir.

                Dönüştürme işlemi sadece görüntüyü aktarmak için bir çözüm yolu olmakla birlikte görüntü kalitesini bozar.

                Mesela DVI bağlantılı bir TV veya Monitore, Analog'dan çevirme ile bağlantı yaparsanız tam bir digital görüntü alamazsınız.

                Aynı şekilde digital bir cihazın verdiği görüntüyü Analog sistemli bir TV'de RF anten bağlantısı ile izlerseniz yayın kalitesi bozulur.

                Kısacası, ilgili yayın standardı hangi bağlantı şeklini uygun görüyorsa o şekilde bağlantı yapılması kalite için önemlidir.

                Yorum

                • msimsek
                  Junior Member
                  • 13-07-2006
                  • 2

                  #9
                  Konu: Televizyonunuz nasıl olmalı ?

                  çalışma ve araştırma için çok teşekkürler.

                  Yorum

                  • *@€f€@*
                    Banned
                    • 04-06-2006
                    • 268

                    #10
                    Konu: Televizyonunuz nasıl olmalı ?

                    Şimdi de Bulut TV devrimi


                    Çok yakında evlerimize girmeye hazırlanan yeni bir teknoloji, etkileşimli TV yayıncılığını yeniden tanımlayacak. Bulut tabanlı etkileşimli televizyon konusunda dünya lideri olan ActiveVideo Networks firması, TV üreticileriyle işbirliği yapmayı ve tasarladığı yeni teknolojiyi son kullanıcılara ulaştırmayı hedefliyor.

                    Etkileşimli TV yapısının cihazlara aktarılması konusunda yapılan daha önceki çalışmalar, önemli bir hesaplama ve donanım yükünü cihazların kendisine bıraktığı için üreticiler için büyük maliyetlere sebep oluyordu.

                    ActiveVideo firmasının sunduğu aynı isimli çözüm, gücünü 'bulut hesaplama' yapısından aldığı için, düşük bir bütçe ile kararlı bir sistemin kurulmasını sağlıyor. Bulut TV, 'bulut' adı verilen yeni nesil bir ağ yapısını ve bu ağda saklanan ve işlenen içeriği kullanıyor.

                    Böylece mevcut etkileşimli TV kavramı, genişletilmiş ve zenginleştirilmiş web tabanlı kullanıcı deneyimiyle yeniden tanımlanıyor. İçerik, cihaza MPEG formatında ulaşıyor ve İnternet'teki video sitelerinde olduğu gibi izlenirken bir yandan da İnternet'ten indiriliyor.

                    ActiveVideo hemen hemen her cihaz ile uyum sağlayabiliyor ve üreticilerin cihazlarına web, ve reklam özellikleri eklemesini olanaklı kılıyor.

                    Sunulan hizmetler, kullanıcıların ihtiyaçları olan hız ve kaliteyi kolaylıkla sağlayabiliyor. Bulut TV gücünü cihazdan değil de ağdan aldığı için, gelişmiş donanımlı ve pahalı TV'lere gerek kalmıyor. Sistem sayısal uydu alıcısında ya da İnternet bağlantılı TV'de kullanılabiliyor


                    www.aksam.com.tr

                    Yorum

                    İşlem Yapılıyor
                    X