20 OCAK FACİASI Kanlı yaddaş-20 Ocak

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Zaur
    Member
    • 19-04-2004
    • 906

    20 OCAK FACİASI Kanlı yaddaş-20 Ocak


    20 OCAK FACİASI AZERBAYCAN HALKINA VE İNSANLIÐA KARŞI YAPILMIŞ DEHŞET VERİCİ BİR CİNAYETTİR.


    Azerbaycan halkının tarihine Kanlı Yanvar Faciası (Kanlı Ocak Faciası) gibi dahil olmuş 20 Ocak 1990 tarihli olayların üzerinden on sekkiz yıl geçiyor. On sekkiz yıl önce Azerbaycan halkının kaderinde kötü ve korkulu günler yaşanıyordu. Halk saldırıya uğramış, suçsuz insanlar kurşuna dizilmiş, tankların altında ezilmişti.

    Ama 20 Ocak, Azerbaycan halkının tarihinde, sadece ağıt ve acı ile hatırlanacak gün değil. 20 Ocak hem de halkımızın şan ve şeref günüdür. O gün caddeleri boyamış al şehit kanları bir anlamda milli ülkümüzün uyanan güneşinin kırmızı şafakını simgeliyordu.

    Halkımız o gün üstüne saldıran dehşet verici kabusa, Sovyet harbiyesinin korkunç güruhuna karşı göğsünü vermeyi, kendi kimliğini ve metanetini nümayiş ettirmeği başardı. 1990 yılının 20 Ocağı Azerbaycan'ın istiklal yolunun ilk şehitlik zirvesiydi. Sovyet Ordusu'nun çok sayılı birliklerinin, özel harekat birliklerinin ve içişleri bakanlığına bağlı birliklerin Bakü'ye saldırısı hususi gaddarlık ve görülmemiş vahşetle takip edildi. Komünist diktatörlüğü Macaristan'a, Afganistan'a Çekoslovakya'ya yönelik yaptığı askeri müdahaleyi o zaman Sovyetler Birliği'nin müttefik cumhuriyetlerinden biri olan Azerbaycan'da da tekrarlamaktan çekinmedi.

    Azerbaycan'ın komşu Ermenistan'ın saldırısına maruz kaldığı ortamda, Sovyet yönetimi, münakaşayı önlemek için kesin önlemler almak yerine, Azerbaycan'a gönderilen ordu birliklerinin terkibine Stavropol, Krasnodar ve Rostov'dan seferberliğe alınan Ermeni asker ve subayları, Sovyet harbi birliklerinde hizmet eden Ermenileri ve Askeri okulların Ermeni öğrencilerini dahil ederek, Ermeni tarafında yer almıştır. Bakü'ye saldıran askeri birlikler (bazı bilgilere göre 60.000 kişi) "dövüş görevi"ni yerine getirmek için iyi bir psikolojik hazırlıktan geçirilmişlerdi: "Siz Bakü'ye Rusları savunmak için getirilmişsiniz, yerli ahali onları vahşicesine öldürüyor; ekstremistler Salyan Kazarmaları'nın (Bakü'de esas garnizonun yerleşmiş olduğu kışla) çevresindeki evlerin çatılarına keskin nişancılar yerleştirmişlerdir, sadece bu arazide 110 ateş noktası var; apartmanlar, daireler Azerbaycan Halk Cephesi'nin silahlılarıyla doludur, onlar sizi kurşun yağmuruna tutacaklar" ("Şit" Örgütü'nün bağımsız askeri eksperlerinin raporlarından).

    Mihail Gorbaçov başta olmakla Sovyet yönetimi Bakü'de "Rus ve Ermeni" kozunu maharetle kullandı. Sanki askeri birlikler Bakü'ye Rus ve Ermenileri, asker ailelerini korumak, "aşırı milliyetçiler" tarafından iktidarın zorla ele geçirilmesini önlemek amacıyla gönderilmişlerdi. Aslında ise bu açık riya ve ak yalandı. Çünkü Sovyet yönetiminin delilleri gerçeğe yakın olsaydı bile, Bakü'ye tepeden tırnağa silahlandırılmış askeri birlikler göndermeye ihtiyaç yoktu. Çünkü o zaman Bakü'de içişleri bakanlığına bağlı 11.500 asker, savunma bakanlığına bağlı Bakü Garnizonu'nun askeri birlikleri, hava saldırısından savunma kuvvetleri vardı. 4. Ordu Komutanlığı da Bakü'de konuşlandırılmıştı.

    Bunlara rağmen 1990 yılı 19 Ocak'ta Mihail Gorbaçov SSCB Anayasası'nın 199. ve Azerbaycan SSC Anayasası'nın 71. maddesini kabaca ihlal ederek, 20 Ocak'tan itibaren olağanüstü hal ilan edilmesi hakkında ferman imzaladı. Lakin KGB'nin "Alfa" grubu 19 Ocak saat 19.27'de Azerbaycan Televizyonu'nun enerji bloğunu bombaladı ve Azerbaycan Televizyonu'nun yayınını imkansız hale getirdi. Gece ise askeri birlikler olağanüstü halden habersiz olan şehre girdi ve ahaliye karşı saldırıya geçti.

    Gorbaçov'un fermanı geçerli olacağı saate kadar (20 Ocak 1990, Saat 00.00) 9 kişi öldürülmüştür. Bakü'de olağanüstü hal ilan edilmesi hakkındaki bilgi ise halka 20 Ocak sabahı saat 07.00 da Azerbaycan Radyosu aracılığıyla bildirilmiştir. Bu saate kadar öldürülen kişi sayısı 100 civarındaydı. Oysa Gorbaçov'un Azerbaycan'a görevlendirerek gönderdiği yüksek makamlı emisarlar utanmadan Bakü'de olağanüstü hal ilan edilmeyeceğini beyan etmişlerdir.

    Tanklar, zırhlı araçlar Bakü caddelerinde önlerine çıkan her şeyi ezmiş, askerler her yanı kurşun yağmuruna tutmuşlardır. İnsanlar sadece caddelerde değil otobüslerde hatta evlerinde otururken bile mermilere hedef olmuşlardır. Yaralılar için gelen ambulanslar ve ilkyardım ekiplerine de ateş açılmıştır.

    Birkaç gün içinde 137 kişi öldürülmüş, 700 kişi yaralanmış ve 800'den fazla kişi gözaltına alınmıştır. "Şit" ("Kalkan") Örgütü Eksperlerinin raporlarından: " İnsanları özel gaddarlıkla ve yakın mesafeden kurşunlamışlardır. Mesela Y. Meyeroviç'e 21, V. Hanmemmedov'a 10'dan fazla, R. Rüstemov'a 23 mermi isabet etmiştir; " Hastaneler, ambulanslar kurşunlanmış, hekimler öldürülmüştür; " Kalaşnikof tüfeklerinin ağırlık merkezi değişen 5,54 çaplı mermileri kullanılmıştır.

    Helak olanlar arasında yetişkin olmayanlar, kadınlar, ihtiyarlar ve engelliler de vardı. 1990 yılının Ocak olayları ayın 19'dan 20'sine geçen gecenin kanlı kıyımları ile bitmedi. Sovyet Ordusunun özel eğitilmiş birlikleri bölgelerde halen facialar türetiyorlardı. 20 Ocak'ta tüm dünya Bakü'de yapılan kıyımdan haberdar oldu. 18 yıl önce "demokratik dünya" Bakü'deki kanlı terör hadiselerini "Sovyetler Birliği'nin iç meselesi" adlandırdı. Sonra da bu "demokratik dünya" eli kanlı Gorbaçov'a Nobel Barış Ödülü verdi.

    20 Ocak ve Azerbaycan tarihinde bundan önceki feci olaylar XX. yüzyıl boyunca halkımıza karşı yürütülen düşünülmüş siyasetin tezahürüydü. Azerbaycan Halkına karşı soykırım, Sovyet hakimiyeti yıllarında Azerbaycan topraklarının yavaş yavaş ilhak edilmesi, neticede ülke topraklarının 125.000 km2 - den 87.000 km2 - ye düşmesi, Sovyet yönetiminin Ermenilere arka çıkmasıyla başlayan Dağlık Karabağ olayları, Azerbaycan Türklerinin Ermenistan arazisindeki ezeli topraklarından kovulması bu siyasetin aşamalarıdır.

    Bakü'nün en yüksek noktalarından birinde her bir Azerbaycanlı için mukaddes ant yerine çevrilmiş bir mekan var. Bu, 20 Ocak kurbanlarının ve Ermenistan'ın askeri saldırısına karşı savaşlarda helak olanların defnedildiği Şehitler Hıyabanı'dır. Her yıl 20 Ocak'ta binlerce insan burayı ziyaret eder, vatanın özgürlüğü ve istiklali uğrunda canlarından geçmiş Azerbaycan evlatlarının aziz hatırasını ihtiramla yad eder. Yıllar geçecek, nesiller değişecek, lakin vatan evlatlarının hatırası yüreklerde ebediyen yaşayacaktır.
  • Zaur
    Member
    • 19-04-2004
    • 906

    #2
    Konu: 20 OCAK FACİASI Kanlı yaddaş-20 Ocak


    Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasının üzerinden henüz fazla bir zaman geçmedi. Şurada 18 yıllık bir bağımsızlik geçmişi var. Bu bağımsızlığa giden yol ise birçok bağımsızlık mücadelesinde olduğu gibi çok zorlu ve kanlı engellerin aşılmasıyla ortaya çıkmış. Bu tarihlerin içinde en önemlisi bugün 19. yılı hüzünle anılan kanlı 20 Yanvar (Ocak) hadiseleri. Zira 20 Ocak 1990 gecesi meydana gelen acı olayların ardından başveren gelişmeler 1991 yılında azatlığa giden yolu açmış, Azerbaycan’ın tarihinde (1918-1920 arası hariç) gerçekten bağımsız bir devlet olmasını sağlamıştır. 19 Ocak gecesi Bakü’de bağımsızlık isteyen Azerbaycan halkının üzerine tanklarla yürüyen Kızılordu birlikleri ellerinde birkaç parça derme çatma tabanca tüfek olan Azerbaycan’lı direnişçileri ezmeye kalkmış, 20 Ocak sabahı 150-200 arası aralarında kadın ve çocuklarında olduğu ölü ile yüzlerce yaralı bırakarak artık söndürülmesi imkansız olan bağımsızlık fitilini ateşlemişti. Lenin meydanında toplanan yüzbinlerin omzunda bugünkü şehitler hıyabanına defnedilen 20 Yanvar şehitleri o gün bu gündür Azerbaycan’ın bağımsızlığının simgesi haline gelmişler.
    20 Yanvar (Ocak) sabahın erken saatlerinden itibaren kırmızı karanfillerle şehitler hıyabanına yürüyen yüzbinler 20 Yanvar şehitlerini ziyaret edecek. Olay çok yeni olduğu için hemen herkesin bir hatırası vardı. İki karanfilin birini gencecik Yusif ile Vefa’nın anıt resminin önüne bırakacaklar. Bu esnada Azerbaycan’ın bir türlü gülmeyen kara talihini düşündüm. Azerbaycanın büyük şairi Fuzuli sanki Azerbaycan’ın geleceğini görmüş de

    Şebi hicran yanar canım, Töker gan çeşmi giryanım
    Oyadar helki efğanım, Gara bahtim oyanmaz mı


    diye o meşhur beyti söylemiş. Ümit ediyorum Azerbaycan’ın bahtı önümüzdeki dönemde açılacak, bu ulu Türk halkı layık olduğu güzel günlere kavuşacak İNŞALLAH.

    Yorum

    • Zaur
      Member
      • 19-04-2004
      • 906

      #3
      20 OCAK FACİASI Kanlı yaddaş-20 Ocak

      Azerbaycan tarihi türk katliamlari ile doludur.Buna ragmen Azerbaycan Türkleri asirlardir yilmadan mevcut cografyada varolmayi basarmistir.Dünya`da hic bir ülkenin topraklari Azerbaycan topraklari kadar isgale ugramamistir.Günümüzde de Azerbaycanlilar yasadiklari topraklardan bilincli uzaklastirilarak onlarin yerlerine o topraklarla hic bir alakasi olmayan toplumlar yerlestirilmektedir.Azerbaycan Türk ulusu parcalara bölünerek kimliklerinden uzaklastirilmak istenmektedir. Ama benim inancim Azerbaycan Türkü tüm dünya türklügünün degisim ve öze dönüsümünde büyük rol oynayacaktir.
      Tanri Türk ulusunu korusun.

      Yorum

      • Zaur
        Member
        • 19-04-2004
        • 906

        #4
        20 OCAK FACİASI Kanlı yaddaş-20 Ocak



        Kanlı yaddaş-20 Ocak

        Azerbaycanımızın azadlığı 20 ocak ağrısından, 20 ocak şerefinden doğuldu...
        Müsteqilliyini, hüriyyetini, eqidesini, dilini, dinini elde edib korumak isteyen meğrur, korkmadan ölümün gözüne dik bakan, şerefle tarih yazmağa kadir olan Azerbaycan evladları aynı gece canlarından keçerek kanları ile Azerbaycana azad gelecek bahş etdi...
        Yaşından asılı olmayarak damarında Türk kanı akan herkes rahatından vaz keçerek caddelere akışdı..Gözlerini kan tutmuş Sovet imperiyasının vahşi asgerleri ise hiçbir şeye bakmadan binlerce insanımızı şehid etdi.
        Lakin, dünyanı lerzeye getiren Sovetler kimi bir imperiyanı bir gecenin içinde yok etmeye nail oldu şerefli ŞEHİDLERİMİZ.

        Azadlığı istemirem zerre-zerre, qram-qram
        Kolumdakı zencirleri qıram gerek,
        Qıram! Qıram!
        Azadlığı istemirem bir hap kimi, derman kimi,
        İsteyirem sema kimi!
        Güneş kimi!
        Cahan kimi!
        Çekil!
        Çekil, ey qesbkar!
        Men bu esrin gur sesiyem!
        Gerek deyil sısqa bulaq.
        Men ümmanlar teşnesiyem!


        Halil Rza Ulutürk

        Halil Rza Ulutürkümüzün de dediyi kimi biz azadlığımızı sema, güneş, cahan kimi istedik ve buna nail olduk.
        Bize müsteqillik ruhunu yaşadan ölmez ŞEHİDLERİMİZE Allahu-Teala'dan rehmet diliyoruz...!!!

        BELİNİ ŞAH TUT CAN AZERBAYCAN!

        Yorum

        • Zaur
          Member
          • 19-04-2004
          • 906

          #5
          20 OCAK FACİASI Kanlı yaddaş-20 Ocak


          Türksat'da ;

          Aztv1 11607 H 3750
          İçtimai tv 11554 H 2916
          Ans tv 11894 H 2400
          Azad Azerbaycan (Atv) 12618 H 2800
          Hazar tv 10969 H 2400


          Hotbird'de ;

          Aztv1 11034.00 V 27500
          İçtimai tv 10971.00 H 27500
          Lider tv 12149.00 V 27500


          Kanallarından, kanlı 20 Yanvar (Ocak) anım törenin izleye bilirsiniz.
          ALLAH TÜM ŞEHİTLERİMİZE RAHMET ETSİN, AMİN.
          Son düzenleme Zaur; 19-01-2009, 19:00.

          Yorum

          • Zaur
            Member
            • 19-04-2004
            • 906

            #6
            20 ocak faciasinin yil dönümü, Çarşamba.


            20 OCAK FACİASI AZERBAYCAN HALKINA VE İNSANLIÐA KARŞI YAPILMIŞ DEHŞET VERİCİ BİR CİNAYETTİR.


            Azerbaycan halkının tarihine Kanlı Yanvar Faciası (Kanlı Ocak Faciası) gibi dahil olmuş 20 Ocak 1990 tarihli olayların üzerinden 20 yıl geçiyor, ALLAHDAN TÜM ŞEHİTLERİMİZE RAHMET DİLİYORUM, ALLAH RAHMET ETSİN AMİN.

            Yorum

            • Zaur
              Member
              • 19-04-2004
              • 906

              #7
              20 OCAK FACİASI Kanlı yaddaş-20 Ocak



              Türksat'da ;

              Aztv1 10968 Horizontal 11200
              İçtimai tv
              ATV INT (Azer)
              İdman TV

              Azad Azerbaycan (Atv) 12618 H 2800
              Hazar tv 11048 V 2400


              Hotbird'de ;

              Aztv1 11034.00 V 27500
              İçtimai tv 10971.00 H 27500
              Lider tv 12149.00 V 27500

              Azad TV International 11642.00 H 27500

              Kanallarından, kanlı 20 Yanvar (Ocak) anım törenin izleye bilirsiniz.
              ALLAH TÜM ŞEHİTLERİMİZE RAHMET ETSİN, AMİN.

              Yorum

              • kemal1923
                Junior Member
                • 21-11-2008
                • 146

                #8
                Konu: 20 OCAK FACİASI Kanlı yaddaş-20 Ocak

                emeğine sağlık.şehitlerimize rahmet.
                o sırada ülkemizde kimler yönetimdeydi?rus ordusu aslında o tarihte maaş alamıyor,tarlalardan lahana toplayıp karavana ancak kaynatabiliyordu.uydu haberlerinden takip ettim.karabağ işgali ile ülkemizin asya türk cumhuriyetleri ile irtibatı kesildi.saygılar

                Yorum

                • KoMoL!
                  Junior Member
                  • 23-10-2008
                  • 288

                  #9
                  Konu: 20 OCAK FACİASI Kanlı yaddaş-20 Ocak

                  Amin

                  Yorum

                  • yeerke
                    Junior Member
                    • 03-12-2005
                    • 402

                    #10
                    Konu: 20 OCAK FACİASI Kanlı yaddaş-20 Ocak

                    bu konu her açıldığında,bizden yardım isteyen kardeşlerimize degil,ermenistana bugday ve elektrik veren demirel ve etrafı aklıma geliyor kahroluyorum.şimdi de bu ermenileri muhattab kabul edenlere şaşıyorum,Allah şehitlere rahmet bizlere akıl ihsan etsin.

                    Yorum

                    • Zaur
                      Member
                      • 19-04-2004
                      • 906

                      #11
                      Konu: 20 OCAK FACİASI Kanlı yaddaş-20 Ocak

                      Amin.

                      Yorum

                      • Zaur
                        Member
                        • 19-04-2004
                        • 906

                        #12
                        20 OCAK FACİASI Kanlı yaddaş-20 Ocak

                        Allah tüm Şehitlerimize rahmet etsin AMİN.

                        Yorum

                        • Zaur
                          Member
                          • 19-04-2004
                          • 906

                          #13
                          20 Yanvar KURUR GÜNÜMÜZDÜR.


                          20 OCAK FACİASI AZERBAYCAN HALKINA VE İNSANLIÐA KARŞI YAPILMIŞ DEHŞET VERİCİ BİR CİNAYETTİR.


                          Azerbaycan halkının tarihine Kanlı Yanvar Faciası (Kanlı Ocak Faciası) gibi dahil olmuş 20 Ocak 1990 tarihli olayların üzerinden 21 yıl geçiyor, ALLAHDAN TÜM ŞEHİTLERİMİZE RAHMET DİLİYORUM, ALLAH RAHMET ETSİN AMİN.

                          Yorum

                          • Zaur
                            Member
                            • 19-04-2004
                            • 906

                            #14
                            20 Yanvar KURUR GÜNÜMÜZDÜR.



                            Kanlı yaddaş-20 Ocak

                            Yorum

                            • Zaur
                              Member
                              • 19-04-2004
                              • 906

                              #15
                              20 OCAK FACİASI Kanlı yaddaşdan 22 yıl geçiyor.


                              20 OCAK FACİASI AZERBAYCAN HALKINA VE İNSANLIÐA KARŞI YAPILMIŞ DEHŞET VERİCİ BİR CİNAYETTİR.



                              Azerbaycan halkının tarihine Kanlı Yanvar Faciası (Kanlı Ocak Faciası) gibi dahil olmuş 20 Ocak 1990 tarihli olayların üzerinden 22 yıl geçiyor, ALLAHDAN TÜM ŞEHİTLERİMİZE RAHMET DİLİYORUM, ALLAH RAHMET ETSİN AMİN.

                              Yorum

                              İşlem Yapılıyor
                              X