Selçuklu hükümdarının mezarı aranıyor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Selçuklu hükümdarının mezarı aranıyor

    Selçuklu hükümdarının mezarı aranıyor


    22.01.2009 - 13:47




















    AŞKABAT - Selçuklu hükümdarı Alparslan'ın mezarını bulmak amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Türkmenistan'da bulunan Türk heyeti, tarihi Merv bölgesini ziyaret etti.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Ali Birinci, eski TTK başkanı Yusuf Halaçoğlu ve diğer yetkililerin yer aldığı heyet, Alparslan'ın mezarının bulunduğu tahmin edilen bölgede incelemelerde bulundu.

    Bölgenin krokisini çıkaran Halaçoğlu, mezarın bulunmasının muhtemel olduğu yerlerin fotoğraflarını çekti.

    Halaçoğlu ayrıca, kaynaklarda mezarın yeri olarak tarif edilen yerleri geçdi. Ayrıntılı incemeler yapan Halaçoğlu, belirledikleri birkaç sahada TÜBİTAK tarafından gönderilen teknik ekibin yeraltının fotoğrafını çekeceğini söyledi.

    Daha sonra, mezarın bulunduğu tahmin edilen noktalarda kazılar yapılacağını kaydeden Halaçoğlu, böylece Sultan Alparslan'ın mezarını bulmaya çalışacaklarını söyledi.

    Alparslan'ın öldüğü dönemde Türk hükümdarlarının kılıç ve kalkan gibi bazı eşyalarıyla gömülmesi geleneği olduğunu hatırlatan Halaçoğlu, böyle bir bulgunun işlerini çok kolaylaştırabileceğini belirtti.

    Mezarın başında Alparslan'ın vefatına ilişkin yazıların da bulunabileceğini ifade eden Halaçoğlu, gerektiği takdirde mezarda bulunacak kemiklere DNA testi yapılabileceğini bildirdi.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Yılmaz da çalışmalara Mart ayında başlayarak, 2009 yılının sonbaharında neticelendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

    Türk heyeti, tarihi Merv bölgesindeki anıt ve türbeleri de gezdi. Mari kentindeki müzeyi de ziyaret eden Türk heyeti, Mari valiliği yetkileri ile görüşerek, çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulundu. (AA)
İşlem Yapılıyor
X