Abdülhamid'in Mirası

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • galerihikmet
    Member
    • 12-12-2004
    • 612

    Abdülhamid'in Mirası

    Mirası


    Yazan-Arzu Terzi

    Osmanlı her şeyin farkındaydı amma…..

    Düvel-i muazzama’nın Bağdat–Musul bölgesindeki petrole ilgisinin artmaya başlamasıyla, bölgedeki zengin petrol yataklarını içine alan önemli arazi parçalarının Osmanlı tarihinde ilk kez bir padişahın -Sultan II. Abdülhamid’in- şahsi mülkü haline getirilmesinin aynı döneme denk gelmesi şüphesiz bir rastlantı değildir. Zira çalışmada ilk defa gün ışığına çıkarılarak okurların istifadesine sunulan döneme ait orijinal fotoğraflardan ve petrol yatakları hakkında verilen detaylı bilgilerden de anlaşılacağı üzere bölge topraklarında kendiliğinden nehir gibi petrol akmaktadır. Böyle bir tablonun dönemin sömürgeci devletlerinin iştihanı kabartmaması ise mümkün değildir.

    Her detayında tamamen Osmanlı Arşiv belgelerinin kullanıldığı bu eser kendi sahasında bir ilk olma özelliğini de taşımaktadır. Eserde konu edilen bölgedeki gelişmeler aslında günümüzdeki olayların da başlangıcını oluşturmaktadır. Çalışmada sömürgeci devletlerin başta petrol olmak üzere verimli araziler ve doğal kaynaklara sahip olmak, stratejik olarak önemli köşe başlarını tutmak ve bazı merkezleri etkisiz hale getirmek için ilgilendikleri en önemli bölgeler içinde yer alan Bağdat ve Musul bölgesindeki, asıl mücadelenin başladığı II. Abdülhamid dönemine gizemli bir yolculuk yapılmıştır.

    Bu mücadelenin kaynağı ve tarihi boyutu tam olarak bilindiğinde, Batılıların bugün Ortadoğu diye adlandırdığı bu bölgede niçin huzur ve adaletin hâlâ sağlanamadığı ve hangi çıkarlar uğruna nelerin feda edildiği daha iyi anlaşılacaktır.


    Arzu Terzi Kimdir?

    İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden 1989 yılında mezun oldu. Aynı yıl Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi olarak akademik hayatına başladı. 1992 yılında “Aydın Güzelhisarı'nın Sosyal ve İktisadi Durumu 1844” adlı tez çalışmasıyla yüksek lisansını, 1998'de “Hazine-i Hassa Nezareti” adlı tezi ile doktorasını tamamladı Yüksek lisans tezi "Chapter 5: Güzelhisar-ı Aydın: Portrait of a West Anatolian City, The Otoman State And Societies in Change, A Study of the Nineteenth Century Temettuat Registers", (Kegan Paul, London.New York.Bahrain 2004, 141-171)'da yayınlandı. Doktora tezi ise Türk Tarih Kurumu tarafından (Hazine-i Hassa Nezareti, Ankara 2000) neşredildi.

    Halen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan yazarın yurtiçi ve yurtdışında yayınlanmış çok sayıda makaleleri bulunmaktadır.


    Timaş Yayınları
    Ocak-2009
    Fiatı-16.00.T.L
İşlem Yapılıyor
X