DOLARIN ATEŞİNİ OBAMA'NIN PAKETİ ALDI...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    DOLARIN ATEŞİNİ OBAMA'NIN PAKETİ ALDI...

    Doların ateşini Obama`nın paketi aldı



    Gelişmekte olan ülkelerden kaçış eğilimi devam ederken,piyasaların imdadına Obama'nın kurtarma paketi yetişti. Dün 1.71'e dayanan dolar, parite etkisiyle 1.69'un üstünde tutunurken, bosadaki düşüş yüzde 0,26 ile sınırlı kaldı.

    Global büyüme verilerinin kötü gelmesi ve Doğu Avrupa ülkelerindeki bankacılık sistemine ilişkin sorunlarla dün sabah sert satışların yaşandığı piyasaların imdadına ABD Başkanı Barack Obama'dan gelen haberler yetişti. Obama'nın Amerika'da konut sahibi zor kişilere yönelik açıkladığı kaynak paketi, 23.160 puana kadar gerileyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) yönünü değiştirirken, 1.70 liranın üzerini zorlayan doların da ateşini aldı. Ancak Obama'nın paketi dolarda parite etkisiyle borsa kadar etkili olamadı. Obama'nın önlemlerinin resesyonu yavaşlatmayacağını, sadece düzeltmelere neden olacağını belirten uzmanlar doların 1.75 liraya çıkabileceğini söyledi.

    Borsa 23.000 sınırından döndü

    Küresel bankacılık sistemi ile ilgili kaygıların yeniden başgösterdiği İMKB, satıcılı açılışın ardından 23.160 puana kadar geriledi. ABD'den gelen haberlerin toparlanma çabalarını artırdığı borsada endeksin kaybı 62 puanlı sınırlı kaldı. Endeksin 23.844 puandan kapandığı ve hisse senetlerinin kaybının yüzde 0,26 kaldığı piyasada toplam işlem hacmi de 1.3 milyar lira oldu. Obama'nın paketinin yanı sıra, Doğu Avrupa ülke ekonomilerinin güçlendirilmesi için tedbirler alınacağına ilişkin gelen haberler de borsanın yükselişe geçmesinde olumlu etki yaptı. Ancak doların değer kazanmasına neden olarak gösterilen Doğu Avrupa ve gelişmekte olan ülke borsaları buna rağmen, dün de yeni dip seviyelerini gördü. En sert düşüş yüzde 8 ile Macaristan borsası Bux'da olurken, Rusya yüzde 5, Çin ise yüzde 4,7 düşüş gösterdi.

    Döviz piyasasında ise doların başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm yerli para birimleri karşısındaki kazancı devam etti. Bankalararası piyasada 1.70 liradaki psikolojik sınırı da aşan dolar 1.7080 liraya kadar yükseldi. ABD'deki kurtarma paketi haberlerinin ardından 1.69'un altına inen dolar, uluslararası piyasada 1.25'e inen paritenin etkisiyle tekrar 1.6940 liraya çıktı.

    Dolar 1.75'i görebilir

    Piyasalardaki anlık düzelmenin kısa süreceğine dikkat çeken uzmanlar, son 3 ayın yeni zirvesini gören dolarda, riskten kaçış eğilimine paralel olarak yaşanan gelişmekte olan para birimlerinden çıkış eğiliminin süreceğini söyledi. Uzmanlara göre dolar 1.75 TL'ye kadar çıkabilir. Uzmanlar, piyasalarda son iki günlük hareketliliği Obama'nın kurtarma paketinin belirsiz ve zayıf olmasına bağlayarek, bu planların resesyonu yavaşlatmayacağını ancak küçük düzeltmeler yapacağını söylüyor.
    Borsadaki satış baskısının olumsuz beklentilerden kaynaklandığını kaydeden uzmanlar, risklerin sürdüğünü belirtti. Gelişmekte olan ülkelerle, Doğu Avrupa'yı ayrı tutmak gerektiğini ifade eden uzmanlar, yine de Doğu Avrupa'daki bankaların durumunun Türkiye'ye etkilemeli sürdüreceği görüşünde. Uzmanlar, gelişmekte olan ülke para birimlerinden çıkış eğiliminin devam edeceğini belirterek, doların bundan sonraki hedefinin 1.7270 ve daha sonra 1.75 olacağını söyledi.

    Riskten kaçış altını parlattı

    Krizde neye güveneceğini şaşıran yatırımcının en güvenli limanı ise altın oldu. Ulusalararası piyasalarda önceki gün 972 dolara kadar çıkan altının ons fiyatı özellikle Asya merkezli alımlarla dün de artışını sürdürdü. Dün onsu 960 doları aşan altının, karamsar görünümün biraz daha devame etmesi durumunda 975 dolara kadar yükselmesi bekleniyor. Altındaki fiyatları son 7 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Altındaki son bir haftalık yükseliş 75 doları, yani yüzde 8,5'i buldu. Altın, en yüksek değeri Mart 2008'de 1.011 dolar ile görmüştü. Fiyatlardaki bu rekor seviyeler Türkiye piyasasını da etkiledi...
İşlem Yapılıyor
X