Bakanlıktan Mıknatıslı Oyuncaklar için Uyarı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • þampiyon01
    Banned
    • 16-01-2009
    • 537

    Bakanlıktan Mıknatıslı Oyuncaklar için Uyarı

    Mıknatıslı oyuncakların denetimi artarken, Sağlık Bakanlığı diğer oyuncaklar konusunda da vatandaşları uyardı: "Çocuklarınıza ucuz ve kötü kokan oyuncaklar almayın." MIKNATISLI oyuncakların, yutulması halinde, bağırsaklarda tıkanmaya neden olduğunu bildiren Sağlık Bakanlığı, bu tür oyuncakların denetimlerinin artırıldığını açıkladı. Bakanlık, vatandaşların yararlanması için "Oyuncak Tüketici Rehberi" de hazırladı. Rehberde, "Çocuklarınıza oyuncak alırken, yaş grubuna dikkat edin, ucuz ve kötü kokan oyuncak almayın" önerisinde bulunuldu.

    Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, yurt dışından ithal edilen oyuncakların denetimlerinin Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yapıldığını belirterek, "Farklı ülkelerin Avrupa Birliği üzerinden gümrük kapılarımıza kadar gelen oyuncakları mutlaka inceleniyor. Gerekli görülenler ise tahlil ediliyor. Oyuncaklar ülkemize ancak bu yolla giriş yapabiliyor" dedi.
    Oyuncak şikayet hattı
    Öte yandan 81 ilde toplam bin 205 denetçinin, belirli periyodlarla oyuncakçılardaki ürünleri denetlediklerini ve yine gerekli gördükleri oyuncakları tahlile gönderdiklerini bildiren Çom, "Nisan ayında 120 oyuncaktan numune alınarak analiz yapıldı. 2009 yılı itibariyle 0-3 yaş gribi çocuklara yönelik küçük parça içeren oyuncaklar ile her yaş grubu için bulunabilen mıknatıslı oyuncakların denetimlerini artırdık" dedi. Çom şöyle devam etti:
    "Vatandaşlarımız, şikayet etmek istedikleri ürünleri, ister yazılı olarak, isterlerse de ’Oyuncak Şikayet hattımıza’ (www.saglik.gov.tr/sburunsikayet) bildirebilirler. Tüm şikayetleri aynı gün içinde değerlendiriyoruz. Bu arada bir ’Oyuncak Tüketici Rehberi’ de yayınlandı. Bu rehberde vatandaşlarımıza çocuklarının güvenliklerini sağlayabilmeleri açısından çok çeşitli tavsiyelerde bulunuyoruz."
    Oyuncaklar paylaşılmaz
    OYUNCAK Tüketici Rehberi’nde yer alan tavsiyeler şöyle:
    Oyuncak, çocuğun yaşına, gelişimine, gereksinimlerine uygun ve kullanışlı olmalı.
    Oyuncak sağlam olmalı, kolayca temizlenebilmeli. Bebekler ve küçük çocuklar, oyuncaklarını, genellikle ağızlarına koydukları için paylaşmamalıdırlar.
    Ucuz ve çok basit oyuncakları satın almayın. Oyuncak mağazaları dışındaki yerlerden oyuncak alacaksanız özel dikkat gösterin.
    Kötü kokan yumuşak plastikten yapılmış oyuncaklar almayın.
    Çikolata yumurtaların içindeki küçük oyuncaklara dikkat edin. Bunlar çocuğun boğazına kaçarak tehlike oluşturabilirler.
    Tüylü oyuncaklar alerji açısından bir takım problemler doğurabileceği için özellikle alerjik bünyeli çocuklardan uzak tutun.
İşlem Yapılıyor
X