Anadolu'nun ilk medresesi

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Anadolu'nun ilk medresesi

    Anadolu'nun ilk medresesi hizmette
    30 Haziran 2009 / 12:26
    Aksaray'da bulunan Anadolu'nun ilk medreselerinden olan ve 1 milyon TL harcanarak restore edilen Zinciriye Medresesi, 11 Temmuzdan itibaren Taş Saray olarak hizmet edecek.





    !
    Restorasyon çalışmasını yürüten şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Etlik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zinciriye Medresesi'nde 2007 yılında başlanan restorasyon çalışmalarının tamamlandığını söyledi.
    Etlik, Karamanoğulları'ndan Yahşi Bey tarafından 14. yüzyılda, kesme taş ve tuğla kullanılarak bin 250 metrekarelik bir alana kale görünümünde inşa ettirilen Zinciriye Medresesi ile ilgili şu bilgileri verdi:
    ''Medreseye doğu taraftaki taç kapıdan giriş yapılıyor. Kapıların açılmasıyla birlikte geniş bir avlu sizi karşılıyor. Dört eyvanlı, 2 kubbeli, 13 odalı medrese, Selçuklu geleneğini devam ettiren klasik Selçuklu motifleriyle işlenmiş. 20. yüzyıl başlarına kadar medrese olarak işlevini sürdüren Zinciriye, 1940 yılından itibaren bir süre ağır cezalılar için hapishane olarak kullanılmış.''
    Etlik, 1969 yılından itibaren müze olarak kullanılan medresenin, Aksaray Müzesi'nin taşınmasının ardından, 2006 yılında şirketlerine 20 yıllığına ''restore et, işlet, devret'' modeliyle verildiğini söyledi.
    MEDRESENİN RESTORASYONUNA 1 MİLYON LİRA HARCANDI
    Medresede 2007 yılının ilk aylarında restorasyon çalışmasına başladıklarını belirten Etlik, yapılan çalışmaları şöyle anlattı:
    ''Medresede öncelik olarak harçları kazıdık. Medresenin tasfiyesini aslına uygun seviyesine indirdik. Kırık ve oyulmuş taşlar yenilendi. Epoksi yöntemiyle (taşa sürülen malzeme, taşın karakterini alıyor) erimiş olan taşlarda çatlamış kubbelerde ve eyvanlarda şırınga dolgusu yaptık. Daha sonra Horasan harcı ile derz dolgulara geçtik. Medrese içindeki yok olan motifleri aslına uygun olarak yeniden oluşturduk.''
    Restorasyon çalışmalarını tarihi dokuya zarar vermeden aslına uygun olarak tamamladıklarını ifade eden Etlik, şöyle konuştu:
    ''Medreseyi restorasyon için teslim aldığımızda tinerci mekanı görünümündeydi. Restorasyon sonrası turizmcilerin uğrak yeri olacağını düşünüyorum. Çok büyük ateşlerle duvarları kararmış, ayrıca tarihi dokuya aykırı olarak çimento kullanılıp sıva yapılmış, tahribata uğratılmıştı. Restorasyon için 1 milyon lira harcadığımız medreseyi turizme kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.''
    Etlik, restorasyonu tamamlanan Zinciriye Medresesi'nin 11 Temmuzdan itibaren Taş Saray olarak Kapadokya turizmine hizmet vereceğini söyledi.
    kaynak:haberform
İşlem Yapılıyor
X