İnsanoğlu'nun çizdiği ilk yol haritası

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    İnsanoğlu'nun çizdiği ilk yol haritası

    İnsanoğlunun çizdiği ilk yol haritası bulundu




    11.08.2009 - 11:05



    İspanyol arkeologlar bir mağarada prehistoric dönemde çizilen ilk yol haritasını buldu.
















    Arkeologlar, bugün çoğu insan yolunu bulmak için arabalarının navigasyon sistemine yüklenmiş modern haritaların atasını keşfetti. The New Scientist dergisinde yer alan habere göre, İspanya'daki bir kazı sırasında bir taşın üstüne çizilmiş olarak bulunup gün ışığına çıkarılan haritanın 13 bin 600 yıl önce yaşayan Magdalenalı avcılara ait olduğunu düşünülüyor.

    Zaragoza Üniversitesi'den Pilar Utrilla yönetimdeki ekibin 1994 yılında taşı bulduğu fakat ancak 15 yıl sonra çözümleyebildiği açıklandı.

    Haritada belirgin bir şekilde görülen nehir yanındaki gölcük ve çalılık yer alıyor. Ayrıca haritada geyik ve dağ keçisi çizimleri bulunuyor. Bütün bu çizimlerin mağaranın o zamanki çevresini tasvir eden avcıların kullandığı bir plan olduğu da varsayımlardan biri.

    Harita, eski zamanlarda vampir ve orman perilerinin yaşadığına inanılan Abauntz Lamizulo mağarasında bulundu. Mağara karanlık çağda yaşayan avcılar için oldukça stratejik konumda bulunuyor ve hayvanların otlandığı kanyonu aşağıdan görüyor.

    Çizimler dolambaçlı nehrin geldiği yükseltiden başlayıp bir başka nehirle birleştiği iki dağ arasındaki vadiye kadar devam ediyor ve keçi sürüleri bu dağların eteklerinde beslenirken avcılar tarafından avlandığı varsayılıyor. Bu bölgede Abauntz mağarasının bulunduğu yer olarak işaretlenmiş.

    İLK İNSANIN YAŞAMI ÇÖZÜLÜYOR
    Bilim adamları bu çizimlerin ilk insanların doğasını çözmede ve yaşadıkları çevreyi belirlemede ahantar bir rolde olduğunu söylüyor. Buzul çağının bitmesinden sonra insanlar daha kuzeylere keşif gezilerin yaptığı ve bunlar için haritalardan yararlandığı da bu konu hakkındaki diğer fikirler arasında yerini alıyor.

    BRITISH MUSEUM KARŞI ÇIKTI

    İngiltere Müzesi Prehistorya Bölüm Başkanı Jill Cook bu teorileri cesurca buldu ve avcıların o çağlarda yolunu bulmak için harita kullanacak düzeyde olamadığını ve hayvan çizimlerinin üstündeki çizgilerin o çağlarda oldukça yaygın olduğunu söyledi.

    Bilinen ilk şehir haritası M.Ö 600 yılında Babil şehrini gösteren kilden bir çizimdi ve Kuzey Irak'ta bulunmuştu.
    kaynak:gazeteport
İşlem Yapılıyor
X