Basra ile Edirne bağlanacak

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Basra ile Edirne bağlanacak

    Basra ile Edirne bağlanıyor


    18 Eylül 2009








    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı açılış konuşmasında başlayan sürecin bölgeye yayılması durumunda Ortadoğu’nun tekrar önemli bir medeniyet havzası olacağını söyledi. Davutoğlu, “Bundan sonra gerçekleştireceğimiz projelerle Basra ile Edirne birbirine bağlanacak, Bağdat ile İstanbul’un kaderleri ortak olacak” dedi.

    TÜRKİYE-Irak arasında başta güvenlik, enerji, ticaret, tarım ve bayındırlık gibi alanlar olmak üzere her alanda işbirliği sağlayacak projeleri tasarlamak için Iraklı ve Türkiyeli bakanlar, Çırağan Sarayı’nda yapılan ‘Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı’nda dün ilk kez bir araya geldi. Toplantıya her iki ülkenin dışişleri, içişleri, dış ticaret, bayındırlık, enerji, sağlık, tarım ve çevre bakanları katıldı.

    İkinci ülkenize hoşgeldiniz

    ‘Tarihi’ olarak nitelediği toplantının açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Iraklı Bakanları “İkinci ülkenize hoş geldiniz” diye selamladıktan sonra yepyeni bir ortaklık modelini hayata geçireceklerini söyledi. Davutoğlu toplantının hedeflerini şöyle sıraladı:

    “Burada hedefimiz, ülkelerimiz arasında en kapsamlı şekilde ekonomik entegrasyonun sağlanmasıdır. Bundan sonra gerçekleştireceğimiz projelerle Basra ile Edirne birbirine bağlanacak, Bağdat ile İstanbul’un kaderleri ortak olacaktır. Sınır boylarımızda iki kardeş halk geleceklerini birlikte şekillendireceklerdir.”

    Büyük medeniyet canlanacak

    Temmuz 2008’de Türkiye ve Irak başbakanlarının imzaladıkları yüksek düzeyli stratejik işbirliği anlaşmasını hatırlatan Davutoğlu, hedeflerin bu doğrultuda belirlendiğini ifade etti. Davutoğlu, işbirliğinin bölgelere yayılması durumunda Ortadoğu’nun yeniden büyük bir medeniyet olacağını ifade ederek şunları söyledi:

    “Türkiye ile Irak arasında başlayan bu süreç bölgelere yayılırsa Ortadoğu, şu ana kadar aldığı şekliyle krizlerin, bunalımların, çatışmaların bölgesi olmaktan çıkacak, ortak ekonomik havzaların, çıkarların, ortak siyasi diyalog ve güvenlik mekanizmalarının hayata geçtiği o büyük medeniyeti tekrar hayata geçirebilecek çok önemli bir havza haline dönüşecektir.”

    Kader birliği güçlenecek

    Türk ve Irak halkının tarihin her döneminde güvenliklerini, ekonomilerini, geleceklerini birlikte yaşadıklarını dile getiren Davutoğlu, konseyin Ekim’de yapılacak toplantısının başarılı geçmesinin ülkeler arasındaki ortak kader birliğini güçlendireceğini kaydetti. Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Türkiye için Irak, istikrarı bizim istikrarımız olan, refahı bizim refahımız olan, güvenliği bizim güvenliğimiz olan kardeş bir ülke. Ortadoğu bölgesini birlikte inşa etme sorunuyla tekrar karşı karşıyayız. Onun için yaklaşan seçimlerin Irak halkına daha güçlü siyasi bir istikrar getirmesini ümit ediyoruz.”

    Suriye-Irak sorunları çözmeli

    Davutoğlu, Suriye ile Irak arasında da benzer bir mekanizmanın Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin Şam ziyaretinde karar altına alınmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, “Suriye ve Irak’ı Türkiye’nin çok yakın dost 2 kardeş ülkesi olarak görüyoruz. Aralarındaki problemlerin doğrudan görüşmelerle aile içinde çözülebileceği kanaatindeyiz. Suriye ve Irak’ın da bu yüksek düzeyli işbirliği anlayışı çerçevesindeki çalışmalarını daha ileri bir düzeye getirmesini ümit ediyoruz” diye konuştu.

    Çırağan’da toplantı öncesi

    “TÜRKİYE-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı” dün Çırağan Sarayı’nda yapıldı. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, toplantı öncesi sarayın balkonunda sohbet etti.


    kaynak:hürriyet
İşlem Yapılıyor
X