II.Abdülhamit'ten fotoğraflar

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    II.Abdülhamit'ten fotoğraflar

    II.Abdülhamit'in aile albümünden sayfalar...


    19.09.2009 - 13:52



    Sultan II. Abdülhamid'in fotoğraf ve fotoğrafçılığa yakın ilgisi sayesinde oluşan ''Yıldız Fotoğrafları'', çekildikleri dönemle ilgili sadece Osmanlı sınırları için değil, tüm dünya için görsel bir belge niteliği taşıyor.









    Yıldız Sarayı Yeni Köşk.
















    İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Sultan II. Abdülhamid'in aile fotoğraflarını, ''Sultan II. Abdülhamid'in Aile Albümü'' adlı kitapta topladı.

    Kültür A.Ş'den yapılan yazılı açıklamaya göre, kitapta Sultan II.Abdülhamid'in ailesi ve Yıldız Sarayı'ndaki günlük hayatı yansıtan 138 fotoğraf yer alıyor.

    ''Sultan II. Abdülhamid Han Arşivi İstanbul Fotoğrafları'' ile başlayan ve ''Sultan II. Abdülhamid'in Arşivinden Dünya'' ile devam eden serinin üçüncü kitabı olan ''Sultan II. Abdülhamid'in Aile Albümü'' II. Abdülhamid'in ailesi ile ilgili ilk albüm çalışması olarak, saraya ve saray hayatına farklı bir bakış açısı getiriyor.

    Sultan II. Abdülhamid'in fotoğraf ve fotoğrafçılığa yakın ilgisi sayesinde oluşan ''Yıldız Fotoğrafları'', çekildikleri dönemle ilgili sadece Osmanlı sınırları için değil, tüm dünya için görsel bir belge niteliği taşıyor.

    Üç ayrı kitaptan oluşan arşivdeki 962 albüm ve 36 bin kare fotoğraf arasında, dünyanın çeşitli yerlerinde üretilen silahlardan, Hicaz Demiryolları yapımına, büyük İstanbul depreminden, Kanada'daki yerli halka kadar çok geniş ve renkli bir yelpazede fotoğraflar bulunuyor.

    Özel fotoğraflardan oluşan albüm, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ''Sunuş'' ve İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan'ın ''Takdim'' yazılarının ardından, Sultan II. Abdülhamid'in büyük oğlu Mehmed Selim'in torunu Abdülkerim Osmanoğlu'nun ''Büyük Dedem Sultan II. Abdülhamid'', Gültekin Çizgen'in ''Abdülhamid ve Fotoğraf'' ve Prof. Dr. Nurhan Atasoy'un ''Görsel Tarihin Tapusu'' başlıklı yazılarını içeriyor.

    Kitabın devamında, Abdülhamid'in hayatı, fotoğrafları yer alan şehzade ve sultanlar hakkında bilgiler ve Abdülhamid'in Soy Ağacı yer alıyor.

    Fotoğrafların dizilişinde hanedan geleneğine uygun olarak öncelik şehzade fotoğraflarına verilirken, sultan fotoğrafları şehzadelerden sonra geliyor. Sultan ve şehzadelere ait albümlerden bazıları birbirinden farklı süslemelerle dikkat çekiyor.

    Kitapta ayrıca içinde padişah fotoğraflarının yer aldığı iki albüm daha bulunuyor. Sultan II. Abdülhamid Han'dan önceki şecereyi içeren bu karelerin üzerinde padişahların doğum tarihleri, tahta çıkış tarihleri gibi önemli ayrıntılar da bulunuyor.

    Kitap ''Harem''e girebilen saray fotoğrafçıları Abdullah Freres ve Vasilaki Kargopoulo ile ilgili bilgilerle son buluyor.

    Türkçe–İngilizce olarak yayımlanan kitap, İstanbul Kitapçısı'ndan ve www.istanbulkitapcisi.com adresinden temin edilebiliyor. (AA)
  • ozevrenim
    Junior Member
    • 11-10-2018
    • 50

    #2
    Bilgiler için teşekkürler.

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X