Hindistan ilk Türk uydusunu fırlattı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • fullcontrol
    Erkan
    • 06-06-2004
    • 2503

    Hindistan ilk Türk uydusunu fırlattı

    İTÜ dün saat 09.27’de İTÜpSAT1 uydusunu uzaya gönderdi. Hindistan’da gerçekleşen fırlatma işleminden 18 dakika sonra yörüngesine oturan uydu eğitim amaçlı olarak kullanılacak

    İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü ve TÜBİTAK ortaklığı tarafından
    Türkiye’de üretilen ilk uydu İTÜpSAT1 Hindistan’ın Sriharikota kentinden fırlatıldı. Küp şeklindeki uydu dün saat 09.27’de fırlatıldıktan 18 dakika sonra uzaya çıkaran füzeden ayrılarak yörüngeye oturdu. Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO) tarafından PSLV C-14 roketi ile yerden 720 km yüksekteki yörüngesine yerleştirilen uydu sayesinde dünyanın kıtasal ölçüde fotoğrafları çekilebilecek. Yörüngesinde saniyede yaklaşık 7.5 km ile yol alacak ve dünyayı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek olan İTÜpSAT1 uydusunu taşıyan PSLV roketi aynı zamanda Hindistan tarafından üretilen Oceansat -2 uydusu yanında 4 Alman ve 1 İsviçre uydusunu da yörüngeye yerleştirdi.

    İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fevzi Ünal uydunun yapılmasına yönelik altyapı çalışmaları için yaklaşık 1 milyon dolara yakın para harcandığını ve bunun yanı sıra uydunun son haline getirilmesi için 150 bin dolar harcanırken sadece fırlatılması için 60 bin
    euro harcandığını söyledi. Uydu üzerindeki güneş panelleri sayesinde güneşten topladığı enerjiyle çalışıyor. Uydu, güneş görmediği zamanlarda biriktirdiği güneş enerjisini kullanacak.




    Hindistan bir batında yedi uyduyu birden uzaya fırlatarak, milyarlarca dolarlık uzay pazarında iddialı bir isim olduğunu ortaya koydu.
    PSLV C-14 roketi, uyduları 20 dakikada yörüngeye yerleştirdi.




    Ülkenin doğu kıyısındaki Sriharikota üssünden aynı füzeyle uzaya fırlatılan uydular arasında Türkiye'de üretilen ilk uydu İTÜpSAT1 de var.
    Diğerleri ise Hindistan, Almanya ve İsviçre'nin uyduları.
    Hintlilerin uydusu Oceansat-2, okyanusların sıcaklığını ölçerek balık avlanabilecek sahaları belirlemeye çalışacak.
    Ayrıca muson yağmurları ve kasırgaları izlemekte kullanılacak.

    İTÜpSAT1

    Türk uydusu İTÜpSAT1 ise dünyanın kıtasal ölçekte fotoğraflarını çekecek.
    Uydu, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü'nde üretilmişti.
    Küp şeklinde bir uydu olan İTÜpSAT1'in altı ay yörüngede kalması planlanıyor.
    İTÜpSAT1'in maliyeti

    Yapımı: 150 bin dolar
    Fırlatım: 60 bin euro
    Roket fırlatma ve uydu altyapısı: 1 milyon euro
    Kaynak: İTÜ




    Fakülte bünyesinde oluşturulan laboratuvarda canlı olarak uydunun fırlatılışını ve yörüngeye yerleştirilmesini izleyen İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Profesör Fevzi Ünal, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada çok heyecanlı olduklarını söyledi.
    Profesör Ünal, İTÜpSAT1'in Türkiye saatiyle 09.21'de gönderildiğini, 20 dakika sonra da dünyadan 750 kilometre uzaklıktaki kutupsal yörüngede yerini aldığını aktardı.
    Çalışmalara TÜBİTAK'ın da destek olduğunu aktaran Ünal, uydunun yapımının 150 bin dolar, fırlatmasının 60 bin euro, roket fırlatma ile uydu altyapısının 1 milyon euroya mal olduğunu dile getirdi.
    Ünal kenarları 10'ar santimetre uzunlukta olan, bir kilogram ağırlığındaki uydunun içinde bir kamera bulunduğunu ve bu sayede kıtasal ölçekte fotoğraf çekilebileceğini söyledi.

    Her gün temas

    Uydunun dünyanın etrafında birçok kez döneceğini ve Türkiye üzerinden geçtiği saat dilimlerinde irtibata geçebileceklerini ifade eden Fevzi Ünal, yörüngede altı ay kalmasını beklediklerini, ancak daha uzun da kalabileceğini ifade etti.
    PSLV C-14 roketi ile uzaya fırlatılan uydu, yörüngesinde saniyede yaklaşık 7,5 kilometre yol alarak dünyayı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek.
    Ünal uyduyla her gün 3-4 kez ilişkiye geçmeyi planladıklarını, uyduyu kuzey-güney kutupsal yörüngede izleyeceklerini anlattı.

    Hindistan'ın uzay atılımı

    Hindistan geçen ay, aya gönderdiği ilk uzay aracı ile bağlantıyı kaybetmişti.
    Yetkililer yine de 100 milyon dolara mal olan projenin, bilimsel amaçlarının %90'dan fazlasına ulaştığını söylüyor.
    Çandrayaan-1 uzay aracı, yaklaşık 10 ay boyunca Ay'ın yörüngesinde dolaşmıştı.
    Hindistan, Çin'den sonra ilk denemesinde Ay'ın yörüngesine araç göndermeyi başaran ikinci ülke olmuştu.
    Ülke şimdi de ticari ve bilimsel uydu yerleştirme alanında önemli bir güç olduğunu kanıtlamaya çalışıyor.

    bbc
İşlem Yapılıyor
X