Yunanistan kaygısı İspanya’ya sıçradı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Yunanistan kaygısı İspanya’ya sıçradı

    Yunanistan kaygısı İspanya’ya sıçradı



    Piyasalar, Dubai ve Yunanistan endişesiyle sarsılırken, S&P’nin İspanya’nın kredi notu görünümünü negatife indirmesi satışları artırdı.

    Yunanistan’ın ardından kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un (S&P) İspanya’nın ‘AA+’ olan kredi notunun görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e indirmesi piyasaları tedirgin etti.

    Avrupa borsalarındaki satışlar arttı. İspanya’nın kamu finansmanındaki bozulmanın beklenenden fazla olduğunu açıklayan S&P, iki yıl içinde İspanya’nın notunun düşebileceğini belirtti. İspanya’da işsizlik yüzde 18.9’a sıçramıştı.

    Rusya’ya banka uyarısı

    S&P, Rus bankalarının ‘riskli kredilerinin’ ülkenin az gelişmiş mali sektörü için çok ciddi bir tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu.

    S&P, Yunanistan’ın da görünümünü ‘negatife’ almıştı. Ardından Fitch Yunanistan’ın notunu bütçenin kontrol dışına çıkması gerekçesiyle düşürmüştü.

    Yunanistan’dan gelen ‘sorun kısa sürede çözülür’ söylemleri endişeleri gidermeye yetmedi. Yunanistan tedirginliğine İspanya eklenince piyasalarda “sırada hangi ülke var?” endişesi başladı. Yunanistan ve İspanya’nın yaşadığı rekor bütçe açığı sorununun İrlanda ve İngiltere için de geçerli olduğu belirtiliyor.

    Primlere büyük vergi

    Öte yandan, İngiltere’de banka çalışanlarının 25 bin sterlinin (41 bin dolar) üzerindeki primlerinden bir defaya mahsus yüzde 50 vergi kesintisi yapılacağı açıklaması İngiltere’de bankacılık hisselerine satış getirdi.

    Avrupa’daki satış baskısı İMKB’ye de yansıdı. İMKB endeksi günü yüzde 0.82 düşüşle 49 bin 184 puandan tamamladı. Doların euro karşısında güçlü konumu yurtiçine de yansıdı. Dolar, 1.51 liranın üzerine çıktı. Parite 1.4670 seviyesine kadar geriledi. Altın da 1126 dolara kadar geriledi.

    Papandreu: Egemenliğimiz tehdit altında

    Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, bütçe açığını kontrol altına almak için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi. Bağımsız ve dayanıklı bir ülke olmak için kredibilite kaybını ortadan kaldırmak zorunda olduklarını belirten Papandreu, “Egemenliğimiz tehdit altında” dedi.

    Yunanistan Maliye Bakanı George Papaconstantinou da, “Ülke olarak AB’nin şemsiyesi altındayız. Ama kimsenin bizi kurtarmasını beklemiyoruz” dedi. Yunan Maliye Bakanı, borçları ödememe risklerinin olmadığını kayderek, “Yunanistan, İzlanda veya Dubai olmaz” dedi.

    AB’DEN İLK TEPKİLER
    Fransa: Batmazlar
    İsveç: Kurtarmayız

    Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, “Yunanistan’ın batacağını düşünmüyoruz” dedi. Lagarde, önümüzdeki hafta Yunan Maliye Bakanı’nın Fransa’ya geleceğini, toplantılarda kriz konusunu da görüşeceklerini hatırlattı.

    İsveç Maliye Bakanı Anders Borg de, “Yunanistan bütçesini sıkı denetim altına alarak kontrol altına almalı. AB’den kurtarma paketi beklemesin” diye konuştu. Avrupa Merkez Bankası’da, ‘Yunanistan’ın krizi çözmek için IMF desteği alması gerekmediği yönünde açıklama geldi. Alman Maliye Bakanlığı ise Yunanistan’ın bu krizin altından tek başına kalkacağını bildirdi.
İşlem Yapılıyor
X