CCD ve CMOS'un farkı ne?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    CCD ve CMOS'un farkı ne?

    Dijital fotoğraf makinelerinin sensör tiplerinin adı olan CCD ile CMOS arasında temel fark, CMOS kullanan ürünlerin daha ucuz olmasıdır.

    CCD veya CMOS, dijital fotoğraf makinelerinde ve cep telefonlarında kullanılan sensörlerin tiplerine göre aldığı adlardır. Bu cihazların üzerinde en az cihazın çözünürlüğü kadar sensör vardır. Sensörler elektronik devrelerdir ve üzerlerine düşen ışığı piksel olarak resme yansıtırlar.

    3.2 megapiksellik bir kameranın üzerinde 2000x1600 olmak üzere 3.2 milyon sensör bulunur. Bunların her birinin 1 piksel belirlemesi ile, 3.2 milyon pikselllik bir görüntü oluşturulur.

    CCD’ler ile CMOS’lar arasında en temel fark, fiyat konusundadır. CMOS sensör kullanan ürünler genel olarak daha ucuzdur. Bu CMOS sensörlerin daha düşük performansa sahip olduğu anlamına gelmez. Başlangıçta böyle olmasına karşın, büyük rağbet gören CMOS sensörlere yapılan geliştirme yatırımı ile bunlarla da yüksek performans elde edilmeye başlamıştır.

    Makinenin tasarlanması sırasında yapılan detay çalışmalar ile, CMOS makinenin toplam performansını CCD ile rekabet edebilecek duruma getirmek de çok karşılaşılan bir durumdur.

    Aslında makine tercihi yapılırken sensörden çok toplam sonuca bakılarak karar almak daha sağlıklı olacaktır. Daha eski teknoloji kullanan CCD ile CMOS arasında en temel fark, enerji sarfiyatında ortaya çıkar. CCD, daha fazla enerji harcayıp CMOS'a göre daha çok ısınır. Isınmadan çok, enerji tüketiminin pilin çabuk bitmesine yol açması son kullanıcıyı etkiler. CCD’li makinelerde yüksek akım çekilmesine izin veren büyük kapasiteli bir pil kullanılması durumunda ısınma ciddi bir sorun oluşturmaz.
İşlem Yapılıyor
X