Türkiye’nin dijital gelecek vizyonu

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    Türkiye’nin dijital gelecek vizyonu

    Intel, Bilişim Kurultayı’nda Türkiye’nin dijital gelecek vizyonunu masaya yatırdı.

    Intel Türkiye, Ankara’da düzenlenen Bilişim Kurultayı sırasında katıldığı ve düzenlediği toplantılarda ülkemizin gelişimine katkıda bulunacağına inandığı vizyonunu aktardı, çözüm önerileri sundu. Intel Türkiye, Bilişim Kurultayı kapsamında, 20 Kasım Cuma günü gerçekleştirdiği toplantı ile firmanın gelecek vizyonunu paylaştı ve çözüm önerilerini sundu. Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem, bugünden yola çıkarak gelecekte bilgisayar kullanımı ve dijitalleşme konusunda ülkemizin izlemesi gereken rotaya dair öngörülerini açıkladığı toplantıda, Türkiye Bilgisayar Kullanım ve Tutum Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı ve "geleceğin tasarlandığı" Senin Yarının yarışması hakkında bilgiler verdi. Ayrıca kurultay süresince farklı forumlara katılan Ertem, Türkiye’nin bilgisayar teknolojileri ile gelişimi için Intel tarafından yapılan araştırmaları paylaşarak farklı değerlendirme ve önerilerde bulundu.


    Bilgisayarı kimler, nerede ve ne için kullanıyor

    Intel Türkiye Genel Müdürü Ertem toplantıda, Intel’in Temmuz-Ağustos 2009 döneminde ve Türkiye genelinde 28 il, 55 ilçe merkezi, 113 mahallede 1134 kişiyle yüz yüze görüşmelerle gerçekleştirdiği Türkiye Bilgisayar Kullanım ve Tutum Araştırması’nın sonuçlarını değerlendirdi. Ertem, özellikle kadın ve erkekler arasında son 1 ayda bilgisayar ve internet kullanımı oranlarındaki uçurum sonucunun çok önemli olduğunu belirterek görüşlerini şöyle aktardı: “Verilerin ortaya koyduğu üzere kadınlar, bilgisayar ve internete erişim ve kullanımda dezavantajlılar. Bilgisayar ve internet okuryazarlığı konusunda bilişim firmaları, kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği içinde hareket etmesi, ülkemizin dijitalleşme yolunda atacağı adımları daha da hızlandıracaktır. Toplumun genelinin yanı sıra, özellikle kadınların bilgisayar okuryazarlığı, kullanımı ve bilişimden sağlayabilecekleri fayda konusunda hem bilinçlendirilmesi ve cesaretlendirilmesi hem de gerekli imkanların oluşturulması doğrultusundaki ihtiyaç ortada. Bilgi toplumuna ulaşmak için ciddi, istikrarlı adımlar atmaya devam etmemiz, bu doğrultuda kısa, orta ve uzun vadeli stratejileri oluşturmamız, bunlar için gerekli politikaları uygulamaya geçirmemiz gerekiyor. Ancak bu aşamadan sonra, ‘Geleceğe hazırız’ diyebiliriz.”
    Bilgisayarın kullanım amaçları arasında eğitim ve öğretimin, kullanıcı olmayanlar arasında kullananlara göre daha öncelikli olarak konumlandırıldığına da değinen Ertem sözlerine şu şekilde devam etti:“ Araştırmamız gösterdi ki gençlerimiz bilgisayar ve interneti çoğunlukla eğlence ve e-mail, chat gibi haberleşme amaçları için kullanıyorlar. Ne yazık ki araştırmanın gösterdiği sonuçlara göre, bilgisayarın kişisel gelişim, eğitim, bilgi üretmek gibi kullanım alanları hala yaygınlaşmış değil. Türkiye genç nüfusu son derece yüksek olan bir ülke. Gençlerimizi bilgisayar kullanımı konusunda doğru yönlendirebilir ve onlara doğru istihdam politikalarıyla yeni iş alanları sunabilirsek izlediğimiz teknoloji politikalarının hedefine ulaştığını söyleyebiliriz.”


    Senin Yarının yarışması

    Intel Türkiye Genel Müdürü Ertem, gençleri Intel ve BTnet.com.tr işbirliğiyle düzenlenen Senin Yarının yarışmasına katılmaya davet etti. Bugünün gençlerinin gelecekte iz bırakmasını sağlayacak olan yarışma ile Intel, geleceğe katkıda bulunacak ve yaşamın her alanında kullanılabilecek nesne, fikir veya durumlar yaratmayı hedefliyor. Başvuruları 5 Ekim’de başlayan yarışma, UniClub ve İstanbul Digital Kültür ve Sanat Vakfı tarafından da destekleniyor. Yarışmaya gönderilen tasarım ve projeler ile tasarım/proje sahibinin ismi de Tasdix tarafından koruma altına alınıyor.
    Başvuruları 23 Kasım’da sona erecek olan yarışmaya proje veya tasarım göndermek isteyenler, kalan sürede
    www.intel.com.tr/seninyarinin adresinden katılım sağlayabilecek. Geleceğe ilişkin görüşü olan herkesi düşünmeye, araştırmaya ve fikirlerini cesurca ortaya koymaya davet eden Senin Yarının yarışması için başvurular yüklendiğinde, ziyaretçilerin erişimine de açılmış olacak ve diğer projelerin birkaç cümleden oluşan içerikleri görülebilecek.
    Intel tarafından belirlenen jüri, yarışmanın değerlendirmesini 23 Kasım-4 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirecek ve 4 Aralık’ta ilk 10’a girmeye hak kazanan proje/tasarımlar ilan edilecek. Bu sırada aynı zamanda yarışmanın 1, 2 ve 3’üncülüğünü alan projeler de belli olacak. Yarışma kapsamında verilecek Özel Sosyal Medya Ödülü için ise ayrı bir prosedür uygulanacak. Jüri değerlendirmesi sonucunda ilk 10’a girmeye hak kazanan proje/tasarımlar için birer mikroblog sayfası açılacak ve bu proje/tasarımlar 9-25 Aralık tarihleri arasında Özel Sosyal Medya Ödülü’nü alabilmek için yarışacak. Senin Yarının yarışmasında 1, 2 ve 3’üncülük ile Özel Sosyal Medya Ödülü’ne değer görülen proje/tasarımlar, 28 Aralık Pazartesi günü açıklanacak.


    Bilişim Kurultayı’nda Intel

    Intel, 18-20 Kasım tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen Bilişim Kurultayı 09’da Teknoloji Yatırımları ve Politikaları hakkında düzenlenen forumlara katılarak sektörün geleceği ve gelişimine dair görüşlerini bildirdi. Kurultay’ın birinci gününde Teknoloji Politikaları Forumu’na katılan Intel Türkiye Genel Müdürü Ertem, yaptığı konuşmada bilişim sektörü için şimdiden kamu ve özel sektör olarak doğru politikalar oluşturulur, Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılını kutlayacağı 2023 yılında bilişim sektörünün en az 1 milyon kişilik istihdam ve belki 10 milyar dolarlık ihracat yapmak gibi bir hedef belirlenirse gelişimin hızlanacağına ve hedef doğrultusunda yeni ve doğru adımlar atılabileceğine inandığını belirtti.
    Intel Kurultay’ın ilk gününde, Turkcell ile beraber Kocaeli Büyükşehir Belediyesi için ortaklaşa hayata geçirdiği ve Kocaeli’deki her çocuğu bilgisayar okuryazarı yapmayı hedefleyen “Birebir Öğrenme Projesi” ile 26’ncı Ulusal Bilişim Kurultayı Bilişim’09 kapsamında verilen Geleneksel Bilişim Hizmet Ödülleri Yerel Yönetim Uygulama Ödülü’nü aldı.
    Intel Kurultay’ın son gününde ise Teknoloji Yatırımları konulu CEO Forum’a katılarak Türkiye’nin gelişimi ile ilgili görüşlerini iletti . Çiğdem Ertem yaptığı konuşmada Türkiye’nin yabancı yatırımı çekmiş bir ülke konumunda olduğunu fakat yatırımı artırmak için ekonomik ve siyasi istikrarın, uygun altyapının, nitelikli insan kaynağının ve kamu teşviklerinin gerektiğini belirtti.
    Intel CEO Forum’u takiben düzenlediği “Senin Yarının” buluşmasında ise “geleceği tasarlayacak” gençlerle bir araya geldi.
İşlem Yapılıyor
X