Petrol 90 doları bulabilir

Kapat
Konu Kapalı.
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Petrol 90 doları bulabilir

    Petrol 90 doları bulabilir



    Petrolün varil fiyatı yükselişe geçti. Petrol stoklarının daralması ve ekonomideki iyileşmeyle beraber petrol talebinin artacağına ilişkin beklenti petrol fiyatının 77 dolara kadar tırmanmasına neden oldu

    2010 yılında petrol fiyatına yönelik tahminler 85 - 90 dolar civarında yoğunlaşıyor.

    Yatırım şirketlerinden Credit Suisse’in emtia araştırma Başkanı Tobias Merath, “Küresel ölçekte talep toparlanıyor. Bu yeni bir dönemin ilk aşaması” şeklinde konuştu. Merath, “Yukarı yöne bir kırılmayı sınırlayacak şey ise ABD’deki büyük miktardaki damıtılmış ürünler ve düşük rafineri marjları” dedi.

    Toparlanma hızlı olacak

    Bank of America ve Merrill Lynch ise 2010 yılı ham petrol fiyatı tahminini 85 dolara yükselttiğini açıkladı. Önceki tahmin 75 dolar seviyesinde idi. Revizyonun şirketin GSYİH ve petrol talebi tahminlerini de yukarı çekmesinde etkili olan dünya ekonomik toparlanmasındaki beklenenden güçlü geri dönüş nedeniyle yapıldığı açıklandı.

    Düşüş bekleyenler de var

    Morgan Stanley ise, 2012 yılı için petrol fiyatı tahminini sıkılaşan yedek kapasitesine bağlı olarak 95 dolardan 105 dolara yükseltti. Morgan Stanley’in raporunda “Dünya arz yeterliliği konusunda sıkıntı yaşarken, taleple bağlantılı olarak fiyatların daha da yukarı gideceğine inanıyoruz” dedi.

    ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs da petrol fiyatlarının önce 90 dolara, 2011 yılında ise 110 dolara yükselmesini beklediğini açıkladı. Deutsche Bank analistleri ise durgun ekonomik ortamın talebe zarar vermesiyle gelecek yıl petrol fiyatlarının 60 dolara kadar düşebileceğini belirtti...
  • *@€f€@*
    Banned
    • 04-06-2006
    • 268

    #2
    Konu: Petrol 90 doları bulabilir

    Karadeniz'de, 10 milyar varil üretilebilir petrol rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.



    Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması Petrobras'ın işbirliği ile Karadeniz'de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç'ten yola çıkan dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson, 2 Ocak 2010 tarihinde törenle İstanbul Boğazı'ndan geçecek.
    Platformun Boğaz köprülerinden geçişi sırasında tören düzenlenecek. Çırağan Sarayı'nda düzenlenecek olan törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Petroblas yetkilileri ve basın mensupları katılacak. Leiv Eiriksson'un 120 metre uzunluğundaki kulesi, platformun Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin altından geçebilmesi için kesilmişti.
    Sinop açıklarına demirleyecek olan platform 6 bin metreye kadar sondaj yapabilecek. Platform, monte edilmesinin ardından 2010 Şubat ayı ortalarında sondaj operasyonlarına başlayacak. Operasyonun günlük maliyeti 1 milyon doları bulacak.

    5 yıl kalacak

    Platformun kurulduğu bölgede TPAO'ya ait ruhsat sahalarında 7 ayrı sondaj yapılması planlanıyor. Sondaj sonucunda petrole ulaşılması durumunda kuyu beton ile kaplanacak ve üretim çalışmalarına başlanacak.

    TPAO yetkilileri, platformun 5 yıl kadar Karadeniz'de bulunacağına dikkat çekerken, gelişmelerden de umutlu olduklarını belirttiler. Önceki yıllarda yapılan sismik çalışmalara dayanılarak Karadeniz'de, 10 milyar varil üretilebilir petrol rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.


    alıntı Bak
    Türkiye'den haberler internet haber sitesinde. Son dakika haberleri internethaber.com'da okuyabilir sondakika dünya haberi ve spor, bilim teknoloji, sağlık, iş ve yerel habere ulaşabilirsiniz.

    28.12.09

    saygılarımla.

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X