Nisan'a kadar denetim yok

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Nisan'a kadar denetim yok

    Hafif ticari araca zorunlu belgeye 4 ay geçiş süreci

    1 Ocak’ta yürürlüğe girecek Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde geri adım atılmadı ancak hafif ticari araç sahiplerine geçiş süreci tanındı. Zorunlu hale gelen yetki belgesi için 2010 sonuna kadar indirim getirilirken, Nisan’a kadar yollarda denetim yapılmayacak

    Ulaştırma Bakanlığı, 31 Aralık 2009 itibarıyla devreye koymayı planladığı yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yer alan, başta KOBİ’ler olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin hafif ticari araçları kiralamasına “yasak” getirecek kanundan geri adım atmadı ancak geçiş süreci tanıdı.

    1 Ocak 2010 itibarıyla taşıma yapacak kişi ve kurumların alması gereken yetki belgelerinde uygulanacak indirimi 2010 sonuna kadar uzatan Ulaştırma Bakanlığı, 2010 Nisan sonuna kadar da yetki belgesi ve kiralık hafif ticari araç kullanımı konusunda karayollarında denetim yapmayacak.

    5 yıldır ötelenen yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği 31 Aralık 2009’da uzun dönemli araç kiralamacılarının itirazına rağmen yürürlüğe giriyor. Yeni düzenleme ile artık KOBİ’ler başta olmak tüm şirketler taşımalarını ağırlığı 3.5 tonun altındaki “kiralık ticari araçlarla” yapamayacak. Yönetmelik gereği yurtiçi veya dışında kendi taşımasını yapmak isteyen bir kişi, KOBİ veya şirket ise fiyatları 453 TL ile 258 bin TL arasında değişen fiyatlara sahip yetki belgelerini almak zorunda kalacak.

    Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, taşıma yapacak kişi ve kurumların ilgili yetki belgelerini almaları için yoğun başvuru içinde olduğu bildirildi. Yönetmeliğin 31 Aralık 2009’da yürürlüğe gireceği ancak başvuruların yoğunluğu yüzünden 30 Nisan’a kadar yollarda yetki belgesi denetimi yapılmayacağını vurgulayan yetkililer, kiralık hafif ticari araç kullananlara yönelik denetimlerin de askıya alınacağını kaydetti.

    Yetki belgelerinde en çok başvurunun “kendi iştigali ile ilgili yurtiçi eşya taşımacılığı” yapılmasına yetki veren K2 belgesine olduğuna dikkat çeken yetkililer, yeni bir yönetmelikle yılbaşından itibaren 6 bin 471 TL olması planlanan belgenin yüzde 93 indirimle 31 Aralık 2010’a kadar 453 TL’ye verileceğini belirtti. Belgesi bulunmayan araçlara ise 2 bin TL ceza kesilecek.



İşlem Yapılıyor
X