YouTube geri adım attı: Telif sözleşmesi imzalanıyor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ali_ekber
    Member
    • 15-11-2004
    • 2525

    YouTube geri adım attı: Telif sözleşmesi imzalanıyor

    Youtube ile Türkiye arasında son dönemde iyiden iyiye gerilen ilişkiler Youtube'un uzun direnişinin ertesinde MÜYAP ile telif sözleşmesi imzalamayı kabul etmesi ile birlikte az da olsa rayına oturmaya başlayacak gibi.



    Önce olayın geçmişine bakalım, ardından haberimize geçelim:

    İlk olarak geçtiğimiz aylarda hatırlarsak MÜYAP, yetkili mercilere yaptığı başvuruda Myspace sitesine erişimin engellenmesi talep etmiş ve bu talebi kabul görmüştü. MÜYAP'ın bu girişiminin ardında yatan sebep, Myspace'in dünyanın bütün gelişmiş ülkelerindeki sanatçılarına telif ödemesine karşın, Türkiye'de bunu yapmaması idi. Ve MÜYAP da bu bağlamda Myspace'i anlaşmaya davet etti. Gerisi ise bilindik zaten: Ülkemizdeki temsilcileri aracılığıyla MÜYAP'la masaya oturan firma yapılan anlaşma neticesinde bize de telif ödemeyi kabul etmiş ve bunun ertesinde de 11 gün sonra Myspace'e konan erişim yasağı kaldırılmıştı.

    İşte uzun zamandır benzer sebeplerden ötürü anlaşmazlığa düştüğümüz Youtube da en nihayetinde geri adım atarak MÜYAP ile telif sözleşmesi imzalamayı kabul etti. Uzmanlara göre, Youtube'un şimdiye dek inatla bu uzlaşmaz tavrını sürdürmesinin gerisinde yatan sebep firmanın yasal süreçlerle boğuşmaktan ve en önemlisi de vergi ödemekten kaçmak istemesi. Hatırlarsak Google için de geçtiğimiz günkü haberimizde firmanın ödemesi gereken 725 Milyon Dolar tutarındaki vergiden kaçmak için hukukun 'dolambaçlı' yollarına saptığının iddia edildiğini paylaşmıştık sizlerle.

    Şimdi eğri oturup doğru konuşmak lazım, açıkçası 'şahsen' Youtube'un inatla bizi kaale almaması gerçekten inanılmaz can sıkıcı bir olay. Ki zaten MÜYAP'la sözleşme imzalamayı kabul etmiş olmalarına karşın firma halen inatla bizim ülkemizde temsilcilik açmayı düşünmediklerini belirtmeye devam ediyor. Hani tabir-i caiz ise ülkemiz sanki Dingo'nun ahırı! Şirket yok, vergi yok hepsinden de önemlisi inanılmaz yanlı bir tutum var! Batılı ülkelerdeki mevcut terör örgütlerinin görüntüleri hiçbir şekilde yayımlanmazken ülkemizde PKK'dan tutun da Atatürk'e ilgili her türlü kötü içeriğin yer aldığı görüntüler çarşaf çarşaf yayımlanıyor. Ve fikrim şudur ki buna Youtube'un büyüklüğünü, küreselliğini bahane etmek açıkçası Türkiye'yi küçültmekten başka hiçbir işe yaramaz.

    Bununla beraber MÜYAP'ın telif hakkı istemesinin bir de diğer yüzü var ki onu da yazmazsak olmaz. Şöyle ki Myspace olsun veyahut LastFM olsun bu siteler dinleyicisine plak şirketleri üzerinden değil doğrudan ulaşmak isteyen sanatçıları barındıran bir platform. Fakat bildiğimiz gibi MÜYAP firma ve yapımcıları temsil ediyor. Yani konulan yasak şirketleri 'sanatçıya rağmen' koruyor. Bu durumun bir diğer sonucu ise bağımsız müzisyenleri yok etmeye kadar varıyor.

    Haberimizi sonlandırmadan şunu da önemle belirtelim, atladığımız ya da yanıldığımız noktalar muhakkak ki olabilir, neticede alabildiğine 'göreceli' ve 'iki ucu açık' bir mevzuu ile karşı karşıyayız. Fakat özetle hani derler ya 'aşağı tükürsem sakal yukarısı bıyık', aynı öyle bir durumla karşı karşıyayız işte.

    ALINTIDIR.
İşlem Yapılıyor
X