Vergi Artışı Her Zaman Vergi Gelirlerini Arttırır mı !!!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Vergi Artışı Her Zaman Vergi Gelirlerini Arttırır mı !!!


    Son 5 yıllık rakamları arka arkaya koyduğunuzda Türkiye ne kadar büyüme gerçekleştirirse gerçekleştirsin akaryakıt tüketiminin artmadığını göreceksiniz. Haliyle şaşıracaksınız. Bu, başlı başına bir yazı konusu olduğu için nedenini sadece bir kelime ile açıklayacağım: Kayıtdışı.

    Türkiye'de hükümetler akaryakıttan aldığı vergiye zam üstüne zam yaptıkça birilerinin kasası doluyor. Vergisiz akaryakıtla vergili akaryakıt arasındaki uçurum büyüdükçe kayıtdışı akaryakıt satışında patlama yaşanıyor. Bu da resmi rakamlara akaryakıt tüketiminde düşüş olarak yansıyor. Yani tam anlamıyla Türkiye'deki akaryakıt vergisi politikasıyla hükümetler kendi ayağına kurşun sıkıyor.

    Şimdi de farklı olmayacak. Akaryakıt tüketimi bu yıl yine düşecek. Hükümetin bu kalemden hedeflediği vergiyi toplayabilmesinin tek yolu kalıyor: Vergi artışı. Bunun ilk aşaması gerçekleşti. Akaryakıttan alınan vergiler yüzde 12 artırıldı. Bu artış hükümetin yılbaşında ortaya koyduğu yüzde 26'lık hedefe ulaşmasına yetmeyeceği için rahatlıkla söyleyebiliriz ki yeni vergi zamları yolda.

    Sigaraya gelince.. Ne demişti kasım ayında Neşe: 2010'da hükümetin sigaradan hedeflediği vergi gelir artışı yüzde 41,54. Hükümet bu hedef uğruna ilk kurşunu attı ve sigaranın vergisini yaklaşık yüzde 30 artırdı. Vergi artışı sonrasında şirketler sigaraya yüzde 15-40 arasında zam yaptı. Siz, yeni fiyatlar ve sigara yasağı ortada dururken tüketimde herhangi bir artış bekliyor musunuz? Ben beklemiyorum. Aksine, iddia ediyorum; bu yıl Türkiye'de sigara tüketimi düşecek. Eğer bu beklentimi doğru kabul ederseniz hükümetin bu kalemden hedeflediği vergi artışının da tek yolu kalıyor: Vergiye yeni bir artış daha.

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün varlık barışı uygulaması çerçevesinde 47.3 milyar liralık bir kaynağın beyan edildiğini, bu beyanlar üzerinden 1.5 milyar liralık vergi tahakkuk ettirildiğini açıkladı.

    Bu mükellefler durup dururken değil şartlar cazip hale getirildiği için Maliye ile barıştı. Yani, kıssadan hisse: Vergi artışının yolu zamdan değil şartları cazip hale getirmekten geçiyor.

    Referans Ankara Büro muhabiri Neşe Karanfil'in Haberi
İşlem Yapılıyor
X