Bakır `altın` mı oluyor?

Kapat
Konu Kapalı.
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Bakır `altın` mı oluyor?

    Bakır `altın` mı oluyor?



    Londra ve New York piyasasında bakır bu hafta inanılmaz bir yükseliş gösterdi.Bu ani yükseliş akıllara direk şu soruyu getiriyor. Yoksa bakır önümüzdeki günlerin 'altın'ı haline mi geliyor? Ekonomist ve piyasa analisti Dian L. Chu konuyu şu şekilde değerlendiriyor...

    Bakırın 16 ayın en yüksek rekorunu kırması ve yıllık bazda neredeyse son 20 yılın en yüksek kazancına ulaşması şüphesiz yatırımcıları 'Bakır altın mı olacak?'sorusuna yöneltti. Bakır yıllık bazda ortalama yüzde 140 oranında kazanç getirdi.

    Dolar, yen ve diğer büyük para birimleri karşısında zor da olsa güçlü kalmayı başarabilirken bakır yatırımcısına adeta vurgun yaptırdı. Doların yaptığı ribaunt bakır üzerinde çok büyük etki yaratmadı. Tabi ki bu durum bakırın 2010 yılı boyunca azgın bir boğa gibi dizginlenemeyeceğini haber veriyor gibi... Spekülatif alımlar da bakırın bu durumuna önemli katkı sağlıyor.

    Kırmızı metal olarak bilinen bakırın ikiye katlanması ve diğer 19 ham madde içinde ayrı birde konumlanması, bu maddenin özellikle Çin ve Hindistan gibi ülkelerde oldukça fazla tüketilmesinden dolayı kaynaklanıyor.

    Global ekonomik zeminin verilerinden elde edilen bilgilerin ışığında önümüzdeki 12 ay boyunca bakırın yüksek uçuşa geçeceği ortak bir konsensus oluşturmuş durumda.

    Çin'in eşi benzeri görülmemiş 585 milyar dolarlık teşvik paketi ve stok çabası belki de bakırın bu yükselişinin ardındaki ana etken. Çin'in bakır ithalatı 2009 yılının ilk 9 ayında ortalama 2 buçuk milyon ton artış göstermişti.

    Göstergeler bakırın diğer temel madenler gibi değil, altınınkine benzer bir davranış gösterdiğini ortaya koyuyor.

    Hindistan ekonomisinin 1.2 trilyon dolarlık bir büyüme göstermesi, 2009 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 7.9'luk bir büyümeyi beraberinde getirdi. Bu rakam da Hindistan'ın dünya genelinde bir tek Çin'in gerisinde kalmasını sağladı. Dünyanın dev ekonomilerinin otomotiv ve diğer güç sektörlerine olan talebi bakıra olan ilgiyi artırdı. Sadece Hindistan'da öünümüzdeki yıl bakır talebinin yüzde 6 oranında artacağı düşünülüyor.

    Çin ve Hindistan kendi ekonomilerini büyütmek için var gücüyle yarışırken, bakır satın alma talepleri de artıyor. Bu da bakırın 'kırmızı altın' konumuna geleceğini kanıtlıyor...
  • vonalim52
    Junior Member
    • 14-01-2005
    • 111

    #2
    Konu: Bakır `altın` mı oluyor?

    vallaha artararsa ben de bi depo hurda var
    elerim ben onları

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X