Bilgisayar Tarihine Kısa Bakış

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    Bilgisayar Tarihine Kısa Bakış

    BİLGİSAYARLAR ve TARİHİ GELİŞİMİ
    İnsanlar, her an gelişme ve kendini yenileme eğillmindedirler. Bu gelişme ve kendini yenileme süreci içerisinde,zamanlarının çoğunu düşünmeye, araştırmaya ve uygulamaya ayırmak zorundadırlar. Sıkıcı ve uzun hesaplamalar, araştırmacının verimini düşürmekte, gelişmeleri geciktirmektedir. Her araştırmacı bu engelden kurtulmak, sıkıcılığı ve zaman kaybını önlemek için çabalar harcamıştır. Harcanan. bu çabalar BİLGİSAYAR teknolojisini doğurmuştur.

    İlk bilgisayarın; Bundan yaklaşık olarak 5000 yıl önce Asya’da ortaya çıkan bugün de hala ilkokul sıralarında da olsa kullanılan abaküs olduğu düşünülebilir. Fakat daha sonra kağıt ve kalemin yaygınlaşması ile abaküs önemini kaybetmeye başladı.

    1694 yılında alman matematikçisi ve filozofu olan Gottfried Wilhem von Leibniz (1646-1716), çarpma işlemlerinde de kullanılabilecek pascalini yapmayı başardı. Daha sonra bir fransız olan Charles Xavier Thomas de Colmar dört temel matematiksel işlemi (toplama, çıkartma, çarpma ve bölme) yapan cihazı yapmayı başardı.


    Bilgisayar tarihinin gerçek başlangıcı ise bugün İngiliz bir matematik profösörü olan , Charles Babbage (1791-1871) ile başlar. 1812 de Babbage makinalar ile matematik arasındaki doğal uyuma dikkat çekti. Makinalar hata yapmaksızın görevlerini tekrarlayan cihazlardır. Matematikte ise; özellikle matematiksel tabloların üretilmesi basit adımların tekrarlanması ile gerçekleşir. Problem matematiğin ihtiyacına göre makinaların olayın uygulanabilmesiydi. 1822 de bu problemin çözülmesi için Babbage’in ilk adımı Difransiyel eşitliklerin çözümü için
    Farklar Makinası (Difference Engine) denilen bir makina önerdi.

    Lokomotif gibi büyük ve buhar gücüyle çalışan makina bir programa sahip olacak hesaplamaları yaptıktan sonra sonuçları otomatik olarak yazabilecekti. 10 yıl bu makina için çalışan Babbage aniden ilk düşüncesinden hareketle Analitik Makina (Analytical Machine) ismini kullandı. Bugünün standartlarına göre çok ilkel olan Babbage’nin buhar güçlü bilgisayarı sonuçta asla yapılmadı



    Modern Bilgisayarlar

    Birinci Nesil Bilgisayarlar (1945-1956)
    kinci dünya savaşının başlaması ile, yönetimler bilgisayarların potansiyel stratejik önemi nedeniyle bilgisayar araştırmalarını iyice arttırdılar. 1941 de Alman mühendis Konrad Zuse uçak ve roketler için Z3 olarak adlandırılan bir bilgisayar geliştirdi. Müttefik kuvvetler daha güçlü bilgisayarlar için çalışmaya başladılar.

    1944 de ingilizler almanların mesajlarını çözebilmek için Colossus adlı gizli kodları kırmayı başaran bilgisayarı dizayn ettiler. IBM ile çalışan Howard H. Aiken (1900-1973), 1944 de tamamen elektronik hesap makinasını üretti. Kısaca Mark I olarak adlandırlan makina elektronik rolelerden oluşmuş bir cihazdı. Mekanik parçaları hareket ettirmek için elektromagnetik sinyaller kullanılmıştı. Makina yavaştı çünkü tek hesaplama 3-5 saniye alıyordu ve ard arda gelen hesaplamalar sırasında herhangi bir şey değiştirilemiyordu. Fakat daha kompleks eşitliklerin üstesinden gelebiliyordu.

    Savaş nedeniyle gelişmiş diğer bir bilgisayar, Amerikan hükümeti ve Pennsylvania Universitesi ortaklığı ile ortaya çıkmış olanENIAC adlı bilgisayardı (Electronic Numerical Integrator And Computer). Bilgisayar 18000
    vakum tübü, 70000 direnç ve 5000000 lehim noktarına sahipti. 160 kilowatt elektrik gücü tüketen makina Philadelphia daki ışıkların sönükleşmesine neden oluyordu. ENIAC, Mark I e göre 1000 kez daha hızlı bir bilgisayardı.


    Üçüncü Nesil Bilgisayarlar (1964-1971)
    1948 de transistörlerin keşfi ile birlikte bilgisayarların gelişimindeki artış iyice arttı. Transistörler televizyonlardaki, radyolardaki ve bilgisayarlardaki büyük ve hantal vakum tüplerinin yerlerini aldılar. Transistörlerin bilgisayarlarda kullanılmaya başlaması ile ikinci nesil bilgisayarlar daha küçük, daha hızlı daha güvenilir ve önceki modellere göre daha az enerji tüketen modeller olarak ortaya çıkmasına neden oldular. İkinci nesil bilgisayarlarda makine dili ile assembly dili yer değiştirdi ve böylece uzun ve zor ikili kodların yerini kısa programlama kodları aldı.


    1960 ların başlarında işyerleride, üniversitelerde, ikinci nesil bilgisayarlar kullanılmaya başlandı. İkinci nesil bilgisayarlara yazıcılar, tape birimleri, disk birimleri, hafıza, işletim sistemi ve programlar ilave edildi. IBM 1401 ikinci nesil bilgisayarlar için önemli bir örnektir. Daha gelişmiş COBOL (Common Business-Oriented Language) ve FORTRAN (Formula Translator) gibi yüksek seviye diller kullanılmaya başlanmıştır. Bu tip dillerde; kriptik ikili makina kodları yerlerini kelimelere, cümlelere ve matematksel formüllere bırakarak bir bilgisayarın programlanmasının daha basit hale gelmesine neden olmuştur. İkinci nesil bilgisayarların ortaya çıkışı ile birlikte yeni meslek tipleri (programcı, analizleyiciler, bilgisayar sistem uzmanları) ve software endüstrisi doğmuştur.
    Üçüncü Nesil Bilgisayarlar (1964-1971)
    Transistörler vakum tüplerine göre avantajlı olsalarda büyük miktarda ısı yayarlar ve bilgisayarın duyarlı iç parçalarının bozulmasına neden olabilirler. Kuarz bu problemi çözdü. 1958 yılında Texas Instruments deki mühendislerden Jack Kilby Tümleşik devreyi (Integrated Circuit (IC)) geliştirdi. Tümleşik devre (IC), kuartzdan yapılmış küçük bir silikon disk üzerinde 3 elektronik bileşenden meydana gelir. Bilimadamları daha sonra yarıiletken olarak adlandırılan küçük bir yonga (chip) üzerine pekçok parçayı yerleştirerek yönetmeyi balardılar. Sonuçta bilgisayarlar küçük bir yonga üzerine daha fazla bileşenin katılmasıyla küçülmüş oldular. Üçüncü nesil bilgisayarlarda işletim sistemi etrafında pekçok programın çalışması mümkün oldu ve bilgisayar hafızası bu programlar tarafından ortak olark kullanılmaya başlandı.
    Dördüncü Nesil Bilgisayarlar (1971- Hala gelişiyorlar)
    Tümleşik devrelerden sonra, boyutlar azalmaya devam etti. Bir yonga üzerine yüzlerce bileşen monte edildi (Large scale Integration (LSI)). 1980 de bir yonga üzerine binlerce bileşenin yüzlercesi sıkıştırıldı (Very Large scale Integration (VLSI)). Sayı milyonlar mertebesine çıktığında (Ultra-Large scale Integration (ULSI)) söz konusu oldu. Bilgisayarların boyut ve fiyatları azaldı ve azalmaya devam ediyor. Bunun yanında güçleri verimlilikleri güvenilirlikleri artmaya devam ediyor. 1971 yılında Intel 4004 yongasını ürettiğinde çok küçük bir yonga üzerinde bilgisayarın tüm bileşenleri (merkezi işlem birimi (Central Processing Unit (CPU))
    ,hafıza, girdi ve çıktı yönetimi) toplanmıştı.


    mikrocip

    ilk bilgisayar IBM PC(1981)


    Beşinci Nesil Bilgisayarlar (Henüz hayal aşamasında)
    Beşinci nesil bilgisayarları tanımlamak henüz biraz zor çünkü henüz başlangıç aşamasındalar. Beşinci nesil bilgisayarların en ünlüleriden biri Arthur C. Clarke ın romanındaki (2001: A Space Odyssey) HAL9000 dır. HAL insan operatörlerle sohbet eden, görsel girdiler kullanan ve kendi deneyimleri ile öğrenen yeterli yargılama süreçlerine girebilen bir bilgisayardır. Ne yazık ki HAL psikolojik arızalar sahip, uzay gemisine el koyan ve pekçok insanı öldüren bir robottur.

    Isaac Asimov’un “Ben robot” ve “Üç robot Yasası” adlı bilim kurgu eserlerindeki robot tiplerin insan robot arasındaki çizginin ne kadar incelebileceğine ilişkin güzel örnekler vermektedir. Hollywood’un sunduğu Terminator II daki öğrenen beşinci nesil bilgisayarlar ilişkin örnekler çok çarpıcıdır.

    Programların insanları esir aldığı gerçek dünya ile sanal gerçeklik (Virtual Reality) arasında insan-program savaşının işlendiği Matrix beşinci nesil bilgisayar anlayışına farklı yaklaşımlar getiren bir başka hollywood yapımı olarak karşımıza çıkıyor.

    Bütün bunlar hayal ürünü gibi düşünülselerde, bir yabancı dilden diğerine çeviri yapan bilgisayarlar artık mevcuttur. Hastalıklar tanılarında adım adım doktorlar yol gösteren programlar yapılmaktadır. Yapay zeka ile ilgili programların her gün birinin adı duyuluyor.

    Konuya ilişkin notlar hazırlanırken şüphesiz bu konuda yeni gelişmeler oldu. Sizin yazıyı okuduğunuz sırada gelişmeler sürüyor...
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    #2
    Konu: Bilgisayar Tarihine Kısa Bakış

    - 1949 yılında John von Neumann, ENIAC projesinde gözlemci olarak çalışmış ve panel-fiş sisteminin bilgisayarın çalışması konusundaki yetersizliği belirtmiştir. ENIAC'ta iş yapmak için bellekte saklanan veriler üzerinde yapılacak olan işlemler operatörler tarafından sırayla makineye bildiriliyordu. Bu bildirim, makinenin panelindeki çeşitli hücrelere sokulan fişler yardımıyla, devrelerin uygun bir biçimde kapanması esasına dayanıyordu. Bunun üzerine kendisinin geliştirmiş olduğu "bellekte saklı program" fikrini ortaya atmıştır. Bu il***e dayalı olarak üretilen ilk bilgisayar tasarımı EDVAC'(Electronic Discrete Variable Automatic Calculator) tır. Ancak bu tasarım 1952 yılına kadar başarıya ulaşamamıştır.
    - 1950'li yılların başlarına gelindiğinde seri halde bilgisayar üretimi çalışmaları hız kazandı. ENIAC'ı tasarlayan Eckert ve Mauchly (Eckert and Mauchly Computer Corporation) ticari olarak bilgisayar üretmek için şirket kurdular. Bunu IBM izledi. Piyasa için bilgisayar üretmek için organize olan bu iki firma işe lambalı bilgisayarlar ile başladı.
    - ENIAC'tan sonra benzer ilkelerle yapılan ilk bilgisayar UNIVAC-1 (Univesal Automatic Computer) olmuştur. ENIAC'ın tasarımcıları tarafından yapılan UNIVAC-1, 1951'de tamamlandı ve ABD Sayım Bürosuna satıldı. 1952 ve 1953'te üç, 1954 ve 1955'te yedi, 1956'da onbeş ve 1958'de de bir adet üretildi ve satıldı. Buradan da anlaşılacağı gibi UNIVAC-1 ticari olarak üretilen ilk bilgisayardır. Ayrıca 1954'te General Electric'e satılan Univac, iş dünyasına giren ilk bilgisayar olmuştur.
    - 1951 yılında ilk gerçek zamanlı bilgisayar olan Whirlwind geliştirildi.
    - Ticari bilgisayarların gelişmesiyle birlikte bilgisayar da yeni sektör olmaya başlamıştır. Sektörde çalışacak insan gücü yetiştirilmeye başlanmış ve bilgisayarlarla ilgili el ve kılavuz kitaplar da basılmaya başlamıştır. 1952'de Fred Gruenberger ilk bilgisayar ile ilgili bir el kitabı yazmıştır.
    - Yine 1952'de IBM ilk elektronik yüklü programlı bilgisayarı olan IBM 701'i üretmeye başlamıştır.
    - 1954 yılında John Backus tarafından FORTRAN (FORmula TRANslation) programlama dili geliştirilmiştir.
    - 1954'te bilgisayar üretiminde vakum tüpleri yerine silikon entegre devreler kullanılmaya başladı.
    - 1959 COBOL (COmmon Business Oriented Language) geliştirildi.
    - 1960'da ilk kez taşınabilir disketler kullanılmaya başladı.
    - 1964'te BASIC (Beginners All-Purpose Symbolic Instruction Language) geliştirildi.
    - 1969'da Ken Thompson adında bir Bell Labs hacker'ı Unix'i icat etti. Thompson, Multics adında, ITS ile aynı kökene sahip bir zaman paylaşımlı işletim sisteminin geliştirme çalışmalarında bulunuyordu. Multics, işletim sisteminin karmaşıklığını kullanıcılardan ve hatta çoğu programcıdan nasıl gizlenebileceğine dair bazı önemli fikirlerin denendiği platform olmuştur. Çalışmaların odaklandığı nokta, Multics'i kullanmak (ve program yazmak!) işleminin çok daha basitleştirilmesi ve bu yol ile verimliliğin arttırılmasıydı. Multics'in giderek daha fazla şişmesi ve kullanılamaz bir beyaz file dönüşme emareleri göstermesi üzerine Bell Labs projeyi durdurdu (sistem daha sonra Honeywell tarafından ticari olarak pazarlandı fakat başarılı olamadı). Ken Thompson, özlediği Multics ortamının bazı fikirleri ile kendi fikirlerini eski bir DEC PDP-7 üzerinde denemeye başladı.
    - 1969'da PASCAL programlama dili geliştirildi.
    - 1969'da Honeywell şirketi ilk kez ev ve ofislerde kullanılabilecek olan H316 adlı bilgisayarı üretti.
    - 1969'da IBM dünyanın ilk kişisel bilgisayarını geliştirme çalışmalarını başlattı. Bu bilgisayar SCAMP olarak adlandırıldı.
    - 1970'de birçok bilgisayar firması kendi sistemlerini piyasaya sürdü. Bunun yanı sıra farklı yazılım ve donanım üreticileri kendi geliştirmiş oldukları RAM, yazıcı ve mikro işlemcileri piyasaya sürmüşlerdir.
    - 1971'de Intel, ilk mikro işlemci olan Intel 4004' ü geliştirdi.
    - 1971'de John Blankenbaker ilk kişisel bilgisayar (PC) olan Kenbak-1'i geliştirdi.
    - 1971'de bir mikroçip üzerinde 15.000 transistör bulunan ilk mikro işlemci Texas Instruments tarafından geliştirildi.
    - 1972'de C programlama dili geliştirildi.
    - 1972'de UCLA Üniversitesi'nde ilk kez bilgisayarlar arası iletişim gerçekleştirildi.
    - 1973'te Xerox firasından Bob Metcalf ilk kez Ethernet sistemini geliştirdi.
    - 1974'de Intel, o tarihe kadar en çok kullanılan kişisel bilgisayar olan Intel 8080'i geliştirdi.
    - 1975 yılında Steve Jobs ve Steve Wozniak isimli iki arkadaş evlerinin garajında ilk kişisel bilgisayar tasarımlarına başlayıp Basic ve CP/M işletim sistemi ile çalışan Apple 1'i yaptılar.
    - 1975'de Bill Gates Microsoft'u kurdu.
    - 1975'de İlk bilgisayar mağazası California Santa Monica'da açıldı.
    - 1975'de Steve Jobs ve Steve Wozniak Apple II'yi geliştirdiler.
    - 1977'de Apple bilgisayar kuruldu. (Apple Macintosh)
    - 1978'de ABD'de bilgisayar kullanımı 500.000 adede çıktı.
    - 1979'da matematiksel işlemler için kullanılacak yazılım olan VisiCalc geliştirildi.
    - 1979'da PC'ler tarafından en çok kullanılan kelime işlem programı Wordstar piyasaya sürüldü.
    - 1980'de Microsoft, UNIX işletim sisteminin lisansını alarak kendi XENIX işletim sistemini piyasaya sürmüştür.
    - 1980'de ABD'de kullanılan bilgisayar sayısı 1.000.000 yükseldi.
    - 1981'de Commodore firması, 1 milyondan fazla satış yapan VIC-20 ev ve ofis bilgisayarını üretti.
    - 1981'de Adam Osborne ilk taşınabilir bilgisayarı geliştirdi. 1981 yılında piyasaya sürdüğü 11 kilo ağırlığındaki ilk taşınabilir bilgisayarla önemli bir ticari başarı elde eden Osborne'un adını taşıyan şirketi, aşırı ve disiplinsiz şekilde büyümesinin ardından 2 yıl sonra iflas etmişti. Osborne'un 1982'de ayda 10 binden fazla satan portatif dikiş makinesi büyüklüğündeki bilgisayarı o dönemde büyük beğeniyle karşılanmıştı.
    - 1986'da ABD'de bilgisayar kullanımı 30.000.000 ulaştı.
    - 1987'de Texas Instruments ilk Artificial Intelligence (Yapay Zeka) mikroçipini üretti.
    - 1989'da dünyada kullanılan bilgisayar sayısı 100.000.000'u aştı.
    - 1989'da Poqet firması MS-DOS ile çalışan ilk cep bilgisayarını tanıttı.
    - 1989'da bir bilgisayarın taşıması gereken tüm özellikleri barındıran ve pillerle çalışan notebook türü bilgisayarlar piyasaya sürüldü.
    - 1991'de ilk internet uygulaması gerçekleştirildi.
    - 1991'de 486SX bilgisayarları Intel tarafından piyasaya sürüldü.
    - 1991'de Bell Laboratories on-line bilgi hizmetleri vermeye başladı.
    - 1991 yılında Linus Torvalds adında bir Helsinki Üniversitesi öğrencisi Free Software Foundation'un araçlarını kullanarak 386 makinalarında çalışan serbest bir Unix çekirdeği geliştirmeye başladı. İlk ve çabuk başarılarının çektiği pek çok Internet hackerı, tam işlevli ve bütün kaynak kodları serbest ve yeniden dağıtılabilir bir Unix olan Linux'u geliştirmesine yardım etti.
    - 1992-3'de PDA (Personel Digital Assistant) türü bilgisayarlar üretilmeye başladı.
    - 1993'te Intel Pentium adlı işlemcileri üretmeye başladı. İlki 586 Mhz. Olarak belirlendi.
    - 1994'de ilk linux resmi sürümü olan Linux 1.0 çıktı, ama sadece tek işlemcili 386'lar için desteği vardı.

    Yorum

    • onila
      Junior Member
      • 31-10-2008
      • 4

      #3
      Konu: Bilgisayar Tarihine Kısa Bakış

      internetten online test çözme ve ödüllü yarışmalar içeren online deneme sınavları olarak öğrencilere yardımcı site Online Sınav sizlere yardımcı olabilir arkadaşlar..

      Yorum

      • ozkandonmez
        Administrator
        • 30-12-2002
        • 47394

        #4
        Konu: Bilgisayar Tarihine Kısa Bakış

        Teşekkür ederiz, umarım sorular ve cevapları doğrudur, zira çoğu sitede soruların cevapları anhtarda doğru karşılıkları bulunmuyor.
        Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



        HAYDI IPTV YAPALIM

        TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

        LÜTFEN OKUYUN

        Yorum

        • Pronk
          Junior Member
          • 02-01-2013
          • 16

          #5
          Konu: Bilgisayar Tarihine Kısa Bakış

          Çok kısa bir sürede ne kadar yol katedilmiş görebilirsiniz.Birçok farklı dalı ve sektörü düşünün, belki yüzlerce hatta binlerce yıllık geçmişi var ancak bilişim sistemlerindeki bu hızlı gelişme diğer alanlardaki gelişmelere de ivme katarak çok ileri boyutlara taşıdı.Özellikle standartlaşma için gerekli altyapıyı oluşturmak bilgisayarlar olmasa mümkün değildi, ayrıca devletler bu sayede vatandaşlara daha iyi hizmet sunabilmekte, insanlar bilgiye çok daha hızlı ulaşabilmekte, ticarete katkısını zaten söylemek yetmez bile.Yani artık onsuz bir hayat düşünülemez ve tüm alanları ileriye taşıyacak olan da bilişim sektörüdür.

          Yorum

          • ozevrenim
            Junior Member
            • 11-10-2018
            • 50

            #6

            Emeğinize sağlık güzel bir paylaşım olmuş.

            Yorum

            İşlem Yapılıyor
            X