Bolkar Dağları

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    Bolkar Dağları

    Batıda Taşeli platosu ile sınırlanan Bolkar Dağları, üç bin metreyi aşan birçok zirveler yapıp alçalarak, doğuda Ecemiş Koridoru adıyla bilinen kanyona kadar uzanır. Akdeniz ile İç Anadolu arasında bulunduğundan dağın güney ve kuzey bölgelerinde iklim özellikleri görülür. Bu özellik, Bolkarlar'ın çok zengin bir bitki örtüsüne sahip olmasının başlıca nedeni. Güney yüzü Akdeniz'den gelen nemli rüzgarları tuttuğundan, Toros sediri, karaçam, köknar ve ardıç ağırlık olmak üzere, dağ iki bin metre yüksekliğe kadar sık ormanlarla kaplı. Otsu bitkiler cenneti Bolkarlar'ın kuzeyinde, Akdeniz'in etkileri görülmez, iklim daha soğuk, bitkiler ise daha farklı.

    Torosların tüm özelliklerini taşıyan Bolkar Dağları'nda yaşam, ilkbaharda karların erimesiyle başlar. Isınan havayla birlikte binbir çiçek sarar dağı; kar suyu içmiş otlar yeşerir, boy atar. İşte, bu dönemde civar köyler, çobanlar tutarak küçükbş hayvanlarını taze ot yemesi için dağlara gönderir. Yolculuk günlerce sürer. Derin vadiler, dereler, sarp kayalar aşılır. Yaylada, pınarlar ve buzul göllerinin kenarında son bulur yolculuk.

    Çobanlar dağlardayken, taştan kulübelerde konaklarlar. Her türlü hava koşulunda yaşamlarını sürdürmeye alışıktır onlar. Tabii, ayaz geceleri sağ salim atlatmalarını sağlayan kepenekleri unutmamalı. Yöre çobanları, bu giysiyle ünlü. Geçmiş yıllarda Bolkarlar, göçlerin binlerce hayvanla, aylarca kıl çadırlarda konaklayarak yaşadıkları dağlardı. Göçerlerin gerçek yurduydu dağlar. Öyle ki, birçok eski yörük mezarını görmek halen mümkün buralarda. Bolkar yaylalarının en ünlülerinden olan Meydan, bugün de dağcıların bilinen kamp noktası. Meydan'dayken çevreyi iyi gözlemlerseniz sözünü ettiğimiz mezarları görebilirsiniz.

    Bolkar Dağları'nın üzerinde üç bin metreyi aşan birçok zirve bulunuyor. Bunlardan Medetsiz, 3.524 metre ile aralarında en yüksek olanı. Medetsiz'e çıkmak için ilk önce Maden Köyü veya Meydan Yaylası'na ulaşmak gerekiyor. Meydan'a ise Darboğaz veya Maden köylerinden ulaşılabilinir.

    Meydan, Bolkar Dağları'nı tam anlamıyla görmek isteyenler için çok iyi bir kamp noktası. Meydan'a yaklaşık kırk beş dakika uzaklıkta, güneybatıda bulunan Karagöl (2.650 metre), olağanüstü güzellikte bir buzul gölü. İyi bir kamp noktası da olan Karagöl'e haziran ayında gidilirse sarı ağırlıklı olmak üzere rengarenk çiçeklerin gölü çepeçevre kuşattığı görülür. Yüksek karlı zirvelerle çevreli Karagöl unutulmaz güzelliktedir. Batı yönünde onbeş dakika kadar yürüyünce, diğer bir buzul gölü olan Çinili'ye rastlanır. Sarp kayalıkların içinde lacivert suyu ile ürkütücü, ama bir o kadar da çekicidir Çinili. Vadi boyunca yaklaşık iki saatlik yürüyüşle Karagedik'e ulaşıp Karatepe'ye (3.266 metre) vardığınızda, Bolkar Dağları'nın unutulmaz panoramalarından biri karşınıza çıkar.

    Bolkar Dağları çiçekleri, buzul gölleri, yüksek zirveler ve kırsal yaşama yaptığı evsahipliği ile Türkiye'nin en güzel sıradağlarından.
    Bolkar Dağları Trekking ve kış sporları açısından oldukça caziptir. Özellikle 7 Km'yi bulan doğal pistiyle tur kayağına ilgi duyanları memnun etmektedir Bolkar Dağları İçel ile olan sınırlarımızı belirler Alp-Himalaya kuşağında olan bu dağlar Kalker ve Mermer dağın temelini oluşturur. bu özelliğinden dolayı geçit vermez bir yapıya sahiptirler Bolkar dağlarının en yüksek Doruğu 3524 metre yüksekliğindeki Medetsiz Tepesidir
    Bu dağlarda İklim kışları oldukça serttir. yılın 6-7 ayı karlarla kaplıdır. İlkbahar ve Yaz aylarında bile Gece ve Gündüz arasındaki ısı farklılığı önemli düzeydedir. Doğu Akdenize bakan Güney kısımları Kuzeye göre daha ılımandır.

    Bolkar Dağlarına tırmanış Genellikle, Ulukışla ilçesi 'nin dağ eteklerindeki Darboğaz kasabası ve kassabanın 8 Km yukarısındaki Meydan bölgesinden başlamaktadır. Bu bölgeye özgü dağ çiçekleriyle bir tepe ardından çıkıveren dağ gölleriyle Bolkarlar Dağ ve Doğa yürüyüşleri için oldukça elverişlidir.

    Bolkar Dağlarının Güneyi bitki örtüsü bakımından zengindir. Kıyıya doğru inildikçe makiler yerini ormanlara bırakır Bunun tersine kuzey Kesimi bitki örtüsü bakımından Fakirdir. İç kesimlerde Bozkır tipi bitkeler hakimdir. Ayrıca Bolkarlar'a özgü bitkilere ve kır çiçeklerine sıkça rastlamak mümkündür. Bolkarlar'ın güney kesimlerinde yaban hayatı bakımından çok zengindir. Bu bölgede yaban keçisi, Yaban Domuzu, Kurt, Tilki, ayı gibi yaban hayvanlarına ve kuş türlerine rastlanır.
İşlem Yapılıyor
X